Ælnoths Krønike kan nu ses på særudstilling på Møntergården.

Danmarks litteraturhistorie begynder i Odense. Så klart udtrykte professor Lars Boje Mortensen, Center for Middelalderlitteratur, Syddansk Universitet, sig fredag eftermiddag på Møntergården.

Anledningen var, at det nu for første gang i Danmark er muligt at se "Ælnoths Krønike". En historie skrevet i begyndelsen af 1100-tallet af en engelsk munk, Ælnoth, der boede i Odense i mere end et årti.

Bogen er det ældste kendte stykke danske litteratur, og det understreger Lars Boje Mortensens pointe. Den er skrevet efter mordet på Knud den Hellige i Odense i 1086 som et led i helgenkåringen af kongen.

For første gang er det nu muligt at se "Ælnoths Krønike" i Danmark. Netop på Møntergårdens særudstilling, "Knuds Odense - Vikingernes by", ligger krøniken fint placeret i en montre. Og det blev fejret fredag eftermiddag, hvor bogen blev vist frem for første gang.

Fra Belgien

Det er ikke den originale "Ælnoths Krønike", man kan se, for den findes ikke mere. Til gengæld eksisterer der to kopier, som er skrevet af efter originalen mindre end 100 år senere. Og det er det ene af disse mere end 800 år gamle afskrifter, som nu kan ses på Møntergården.

Det er et bibliotek i belgiske Brügge, som har lånt krøniken ud. Forklaringen på den belgiske forbindelse er, at Knud den Helliges enke flygtede hjem til Flandern efter mordet. Sammen med sønnen Karl, den senere Karl af Flandern.

Sønnen kom til at lide nøjagtige samme skæbne som faderen: Karl blev myrdet i en kirke og senere helgenkåret. Og det, der skete i Flandern, var, at man simpelthen indarbejdede "Ælnoths Krønike" i en historie om Karl af Flanderns bedrifter. Det er dette stykke slægtshistorie, der altså er skrevet for mere end 800 år siden, som nu kan ses i en montre på Møntergården.

Hvor man i øvrigt også benyttede lejligheden til at præsentere en spritny bog, " Knuds Odense - vikingernes by", der med et lille v til forskel har samme titel som særudstillingen.

Med udgivelsen af bogen præsenteres langt flere detaljer om de interessante og nybrydende fund, der er gjort ved de seneste års store arkæologiske udgravninger i midtbyen. Bogen er som udstillingen bygget op i fire temaer - Odenses opståen, Kongens Odense, Bispens Odense og Borgerens Odense - og baserer sig på en række større og mindre forskningsprojekter fra arkæologer, historikere, naturvidenskabsfolk og konservatorer fra Odense Bys Museer og en række andre institutioner.

  • Eriksen_Jesper_Mads_(2015)_005

    Af:

    Årgang 1963. Ansat på Fyens Stiftstidende siden 1989. Arbejder primært på Odense-redaktionen, men også med kultur og sport. All-round-reportage-journalist og klummeskriver.