• To nye bygninger og en ny plads ved Oluf Bagers Gård skal binde det nye og det gamle sammen ved Thomas B. Thriges Gade

Odense: Det bliver hverken det største eller mest spektakulære nybyggeri ved Thomas B. Thriges Gade. Men det bliver uhyre vigtigt for helheden.

Sådan kunne en ultrakort karakteristik af et byggeprojekt ved Oluf Bagers Gård lyde.

Realdania By & Byg er bygherren og har netop offentliggjort vinderprojektet efter at have afholdt en arkitektkonkurrence. Med sydfynske Praksis Arkitekter som vinder.

Realdania By & Byg

Realdania By & Byg er et datterselskab til Realdania og har til huse i Oluf Bagers Gård og i København.

Det har til formål at udvikle eksperimenterede nybyggeri og bydele og at bevare historiske ejendomme. Det sker gennem filantropiske investeringer.

I Odense har Realdania By & Byg stået for renoveringen af Oluf Bagers Mødrende Gård og Odense Adelige Jomfrukloster.

Realdanias anselige formue stammer fra salget af Realkredit Danmark til Danske Bank i 2000.

Det var ikke nogen helt enkel opgave, som Realdania By & Byg havde stillet, og konkurrencen måtte da også gennem to faser, før vinderen var endelig fundet.

To nye bygninger

Der skal bygges ved vestsiden af Thomas B. Thriges Gade. Vinderprojektet består af to nye bygninger:

Et mindre hus, der skal ligge vinkelret på Hans Jensens Stræde. Og på den anden side af Oluf Bagers Gård et større og højere hus.

Mellem de to nye huse bliver der en lille plads lige op ad den kommende letbane.

Det udfordrende ved op-gaven var blandt meget andet, at byggeriet skulle bygge bro mellem det gamle og det nye.

Det gamle i form af Oluf Bagers Gård og Hans Jensens Stræde og det nye i form af alle de kommende byggerier på og ved den omdannede Thomas B. Thriges Gade.

Måtte ikke stikke ud

Hverken i byggestil eller størrelse måtte det nye byggeri stikke ud i forhold til det gamle, og den opgave har Praksis Arkitekter løst forbilledligt ifølge Peter Cederholm og Frants Frandsen, som er henholdsvis administrerende direktør og projektleder hos Realdania By & Byg.

For Realdania By & Byg, der ejer og har til huse i Oluf Bagers Gård, har formålet med det nye byggeri også været at råde bod på de voldsomme skader på gårdmiljøet ved Oluf Bagers Gård, der skete, da Thomas B. Thriges Gade blev anlagt i 1960'erne.

Det mindste af de to nye huse, det ved Hans Jensens Stræde, får en nøgleposition som en del af den sydlige indgang til alt det nye byggeri ved TBT-gaden.

Alternativ indgang

Peter Cederfeld og Frants Frandsen lægger også vægt på endnu en dimension ved projektet: Det skaber en lille plads ved gavlen til Oluf Bagers Gård.

En plads, som ikke alene skal være rar at opholde sig på, men også skal lokke de forbipasserende videre ind i det nuværende gårdmiljø ved Oluf Bagers Gård til gavn og glæde for både restauranten af samme navn og generelt for handlen i Nørregade.

Pladsen kan blive en alternativ indgang fra letbanen til Odense Citys herligheder.

  • Eriksen_Jesper_Mads_(2015)_005

    Af:

    Årgang 1963. Ansat på Fyens Stiftstidende siden 1989. Arbejder primært på Odense-redaktionen, men også med kultur og sport. All-round-reportage-journalist og klummeskriver.

Mere om emnet

Se alle

Bæredygtige huse med både boliger og erhverv

Realdania By & Byg