Her gik Hans Christian i skole


Her gik Hans Christian i skole

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Af John Borgkilde

jbo@fyens.dk

CENTRUM: Her på hjørnet af Overgade og Påskestræde lagde skomagerens ranglede knægt Hans Christian fundamentet til den visdom, der skulle komme ham til gode senere i hans eventyrlige liv.

Det var her i fattiggårdens skolestue, at Hans Christian kedede sig så grueligt.

"Jeg gik i fattigskole, inde på Fattiggården, lærte kun religion, skrivning og regning og det sidste dårligt nok; Næppe et ord forstod jeg at bogstavere rigtigt. Hjemme læste jeg aldrig mine lektier, de blev så temmelig lært på vejen fra hjemmet i Munke Møllestræde til skolen", skrev han helt uden omsvøb i "Mit livs eventyr".

Efter en kort periode på en pogeskole kom han i en privat drengeskole, en jødeskole få meter fra hjemmet i Munke Møllestræde, og derpå blev han overført til skolen i Overgade 19, der i 1804 blev åbnet som en del af Fattiggården.

Skolen var for børn under fattigforsorgen, men fra 1811 blev den udvidet for forældre, der ikke havde råd til at sende børn i betalingsskolerne. Her blev de undervist gratis.

Ifølge Jens Th. Uldalls bog "Her løb jeg om med Træsko på" blev Hans Christian undervist i skolestuen på 1. sal ud mod Overgade og Nedergade.

Ud over regning og skrivning skulle han efter planen undervises i forstandsøvelser, religion og læsning - der skulle blive en stor del af hans liv.

Om muligt skulle drengene lære at svømme under opsyn i åen, nede ad Påskestræde, for at kunne blive en duelig matros. Men det gad han ikke.

At drengen ikke mente, han lærte nok i skolen på hjørnet, fremgår af hans breve og bøger. Ambitiøs som han trods alt var, ville han langt hellere have gået i byens latinskole, hvor dis-ciplene havde mange bøger - og her kunne de blive til noget i verden.

Købmandsgård

Fattigskolen var en del af den samlede gård, som for en stor dels vedkommende står der den dag i dag. Og som netop er renoveret. Det var en købmandsgård fra 1570, som fættigvæsnet rykkede ind i.

I dag er bygningen et stykke velbevaret byhistorie, hvor en ydmyg minde-tavle på bindingsværksvæggen mod Påskestræde vidner om H.C. Andersens spæde tilknytning.

En tavle som turistguider og turist-nattevægteren dagligt sommeren igennem viser byens gæster.

Den noget kringlede lokaleindretning af butikslejemålet, der nu skal være vinbutik, vidner om et arkitektonisk og håndværksmæssigt sammensat hus.

Her gik Hans Christian i skole

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce