Hemmeligholdelsen af oplysninger om Odense Letbane fortsætter, når By- og Kulturudvalget på et møde tirsdag 13. januar orienteres om status.

Odense Kommune holder fortsat kortene tæt til kroppen, når emnet er Odense Letbane og den nært forestående byggestart på projektet, der er planlagt til april.

Når By- og Kulturudvalget tirsdag i næste uge holder møde, fortsætter hemmeligholdelsen af vigtige oplysninger.

Tidligere har Fyens Stiftstidende beskrevet, hvordan kommunen - ifølge en førende ekspert i offentlighedsloven - i strid med reglerne nægter at udlevere to dokumenter, avisen har fået kendskab til eksistensen af.

Dokumenterne skulle angiveligt indeholde detaljerede oplysninger om, hvordan letbanebyggeriet kommer til at foregå.

For eksempel i forhold til tidsplaner og vejlukninger rundt omkring i byen, når de 14,4 kilometer letbane skal bygges over de næste fire-fem år.

Politikerne bliver tirsdag orienteret om status, men oplysningerne er så fortrolige, at hverken borgerne eller pressen på nuværende tidspunkt må få noget at vide.

Derfor har Odense Kommune valgt at mørklægge sagen.

Af den offentligt tilgængelige dagsordenen for mødet fremgår blot et eneste ord ud for punkt 10 om Odense Letbane - nemlig ordet "lukket".

Fyens Stiftstidende har spurgt til den kortfattede overskrift og årsagen til hemmeligholdelsen hos den ansvarlige rådmand for by- og kulturområdet Jane Jegind (V).

Hun henviser til stabschef i by- og kulturforvaltningen Morten Møller Iversen. Han oplyser i et skriftligt svar til avisen, at sagen er:

"... af en sådan karakter, hvor der endnu foreligger en omfattende bearbejdning af det eventuelle materiale, der skal præsenteres på mødet, og dermed inden sagen kan forelægges til egentlig politisk behandling. Derfor er sagen lukket."

Kan skade politisk proces

Samme begrundelse - at planerne stadig kan blive ændret inden byggestart i foråret - var et af de argumenter, Odense Kommune angav i december i et afslag på aktindsigt i to Cowi-dokumenter udarbejdet for Odense Letbane, som Fyens Stiftstidende har søgt aktindsigt i.

Ifølge avisens oplysninger fra flere kilder indeholder dokumenterne detaljerede oplysninger om, hvad der overvejes og kan være i vente af vejlukninger og andre gener, når letbanebyggeriet går i gang. Oplysninger som kan have stor betydning for borgere og virksomheder langs letbaneruten.

Men ifølge Odense Kommune kan en offentliggørelse på nuværende tidspunkt skade gennemførelsen af letbaneprojektet - herunder den politiske proces, lyder det i afslaget på aktindsigt.

Fyens Stiftstidende har klaget over afslaget på aktindsigt til Statsforvaltningen, der fører tilsyn med, at kommunerne overholder lovgivningen.

Men der vil gå måneder, inden en afgørelse foreligger, har Statsforvaltningen oplyst.

Byrådet vedtog i november en række principper for letbanen, hvor politikerne blandt andet har sagt ja til, at de - og dermed også offentligheden - først skal orienteres cirka to måneder før byggestart på hver etape af letbanebyggeriet.

Byrådet vedtog også, at der skal være "åben og ærlig information" om letbanen.

"Vi informerer om det, som vi ved, når vi ved det", fremgår det af beslutningen.

Et flertal i byrådet vil dog ikke kræve oplysningerne lagt frem nu, men vil i stedet give embedsfolkene arbejdsro. Kun SF har talt for en større grad af åbenhed på nuværende tidspunkt.

- Vi må fremskynde hele processen, så vi nu får lagt dokumenterne åbent frem for byrådet og offentligheden, lød det 18. december i Fyens Stiftstidende fra partiets medlem af By- og Kulturudvalget, Brian Dybro.

  • Blichfeldt_Rune

    Af:

    Uddannet fra Danmarks Journalisthøjskole i Aarhus i 2004. Samme år ansat på Fyens Stiftstidende. Siden 2005 på Odense-redaktionen. Har siden 2007 især dækket byudvikling. herunder emner som Odense Letbane og ombygningen af Thomas B. Thriges Gade.

Mere om emnet

Se alle
22
Hemmelige letbane-dokumenter: Måneders ventetid på afgørelse

Hemmelige letbane-dokumenter: Måneders ventetid på afgørelse

40
Trods udsigt til byggerod: Flertal accepterer letbane-gener

Trods udsigt til byggerod: Flertal accepterer letbane-gener

39
Anklage: Citychef laver skønmaleri af Odense

Anklage: Citychef laver skønmaleri af Odense