I hver eneste klasse i de odenseanske uddannelsesinstitutioner sidder der ifølge statistikken to-tre unge, der jævnligt ryger hash. Nu går skolerne i Odense sammen med kommunen om at få hashen ud af ungdomslivet.

Der ryges alt for meget hash blandt unge på de odenseanske uddannelsesinstitutioner. Det mener både uddannelserne og byens politikere, som derfor nu blæser til fælles kamp imod hashen, som sløver eleverne og står i vejen for at nå målet om, at 95 procent af alle får en ungdomsuddannelse.

Derfor er en ny samarbejdsaftale mellem skoler og Odense Kommune via det fælles samarbejdsorgan "Uddannelsesforum" blevet vedtaget torsdag.

- Det her er ikke endnu en kampagne med en løftet pegefinger. Det er derimod en skarp sammenkædning imellem at ryge hash og at kunne gennemføre en uddannelse.

Ifølge en pressemeddelelse fra Odense Kommune sidder der statistisk set i hver eneste klasse i de odenseanske uddannelsesinstitutioner to til tre unge, der jævnligt ryger hash.

- Der findes næppe en uddannelsesinstitution, hvor misbrug af hash blandt eleverne ikke fylder i hverdagen. Man oplever elever med fravær og mentalt fravær. De sidder med blanke øjne. Halvsover. Nogle gribes endda på fersk gerning på skolerne, lyder det fra direktør Peter Enevold fra Tietgen.

- Jeg ser frem til værktøjer, der gør det hurtigere og nemmere at sætte ind, når en elev har problemer med hash. Vi skal lære at se forskel på den trætte elev - og misbrugeren. Og så skal vi have den direkte vej til den hjælp og det misbrugscenter, der kan redde den unges uddannelse og fremtid, tilføjer han.Læs hele aftalen her

Målet er en hashfri studieby

Aftalen, der er indgået, indeholder tre indsatsområder:

Det første er aktive rusmiddelpolitikker på samtlige af byens ungdomsuddannelser og andre uddannelsestilbud til unge.

Det andet er et fokus på overgangen fra grundskole til ungdomsuddannelse, så unge bliver robuste og kan sige fra ved fristende tilbud.

Og endelig er der en indsats om brobygning mellem uddannelser og kommunens tilbud om rådgivning og behandling for misbrug.

Målet er, at antallet af unge, der jævnligt ryger hash, i 2025 skal være nedbragt fra 14 til to procent, hvilket defineres som en "hashfri" by.

- Det her er ikke endnu en kampagne med en løftet pegefinger. Det er derimod en skarp sammenkædning imellem at ryge hash og at kunne gennemføre en uddannelse. Virkeligheden er, at det kan man ikke, hvis man sidder i klasselokalet og er sløv og påvirket af at have røget hash, siger rådmand Steen Møller (K) fra Beskæftigelses- og Socialforvaltningen.

Børn- og Ungerådmand Susanne Crawley Larsen (R) siger:

- Vi er klar over, at vores mål er meget ambitiøst, men det skal ses i lyset af, hvor skadeligt hash er for unge, der er i gang med en uddannelse. Vi ved, at mange gør sig deres første erfaringer med hash, efter de er startet på deres ungdomsuddannelse. Netop derfor er det helt rigtigt at sætte ind der. De unges mulighed for leve et liv, hvor de efter endt uddannelse kommer i job og bliver selvforsørgende, er simpelthen for vigtig til, at vi kan sidde på hænderne.

  • Blichfeldt_Rune

    Af:

    Uddannet fra Danmarks Journalisthøjskole i Aarhus i 2004. Samme år ansat på Fyens Stiftstidende. Siden 2005 på Odense-redaktionen. Har siden 2007 især dækket byudvikling. herunder emner som Odense Letbane og ombygningen af Thomas B. Thriges Gade.

Mere om emnet

Se alle
Hashhandel: Pushere rykker ind på ungdomsuddannelserne

Hashhandel: Pushere rykker ind på ungdomsuddannelserne

26
Røg på hjernen: Registrerede hash-psykoser er mere end fordoblet på ti år

Røg på hjernen: Registrerede hash-psykoser er mere end fordoblet på ti år

Anonyme samtaler: Flere unge i behandling for hash-misbrug

Anonyme samtaler: Flere unge i behandling for hash-misbrug