Hash er et problem på uddannelsesinstitutionerne

Der er stadig lang vej til målet om, at Odense skal være hashfri uddannelsesby. I den seneste årsrapport fra SSP Odense kan man læse, at 11 procent af de unge under 25 år ryger hash hver måned. Modelfoto: Lars E Andreasen/Scanpix 2012)

Hash er et problem på uddannelsesinstitutionerne

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

SSP Odenses årsrapport viser, at der stadig er lang vej til at opfylde målsætningen om, at Odense skal være hashfri uddannelsesby. Mellem fem og ti procent af de unge under 25 år skønnes at ryge så meget hash, at det påvirker deres uddannelsesmuligheder og resultater.

Odense har sat et ambitiøst mål om at være hashfri uddannelsesby. Konkret betyder det, at kun to procent af de unge under 25 år i 2025 ryger hash hver måned.

Der er et stykke vej til målet, viser SSP Odenses årsrapport. Den fortæller, at 11 procent af de unge ryger hash hver måned - samme antal som i 2016.

Men "jævnlig brug af hash gør en person mere sløv, langsom, ligeglad, ukoncentreret", ligesom længere tids brug nedsætter indlæringsevnen, skriver SSP og henviser til rapporten "Hash som pædagogisk problem i ungdomsuddannelserne", der belyser nogle af problemerne. Her anslår forfatterne, at mellem fem og ti procent af danske unge ryger hash i et omfang, der "reducerer deres uddannelsesmuligheder og -resultater."

- På en del uddannelsessteder er andelen betydeligt større. I almindelighed anslår man inden for ungdomsuddannelserne, at i omkring halvdelen af de tilfælde, hvor en elev falder fra eller bortvises, er hashrygning en medvirkende og ofte udslagsgivende årsag. Det ligger i forlængelse heraf, at den officielle målsætning om, at 95 procent skal gennemføre en ungdomsuddannelse, ikke vil kunne indfries uden en betydelig indsats på dette område, står der i rapporten, som kom i 2014.

Selv om tallene er behæftet med stor usikkerhed, fordi misbrug er svært af få afdækket, er danske unge blandt dem, der begynder tidligst med at ryge hash i Europa - og ryger mest.

Sundhedsstyrelsens rapport "Narkosituationen i Danmark 2017" viser dog, at der siden 2011 er sket et signifikant fald i andelen af 15- og 16-årige skoleelever, der har prøvet at ryge hash. Og SSP Odense slår da også fast i årsrapporten, at man betragter hash som skadeligt for de unge:

- Uanset om enkeltpersoner mener, at de oplever positive effekter af indholdsstofferne i hash, så er hash i det store billede vanedannende, potentielt farligt, euforiserende og et ulovligt stof, der skaber misbrugere og forringer børn og unges muligheder i livet.

Hash er et problem på uddannelsesinstitutionerne

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce