Harry Potter Festival har nået en passende størrelse

Siden 2002 har Odense Bibliotekernes projektleder Søren Dahl Mortensen været hele Odenses mr. Potter - men nye besøgstal fra Odense Kommune viser, at han faktisk i højere grad er hele Danmarks. - Det er rigtigt, når HCA Festivals direktør Peter Bøgholm siger, at vi er en særskilt event, som ikke findes andre steder, og som folk gerne kommer rejsende til, siger Søren Dahl Mortensen. Arkivfoto: Yilmaz Polat

Harry Potter Festival har nået en passende størrelse

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Der står succes på Harry Potter Festivalen, der bare er vokset og vokset, siden den så dagens lys i 2002. Men skal hyggen bevares, skal den ikke være større, lyder det fra dens leder Søren Dahl Mortensen, som til gengæld har en anden udfordring: Flere og nye aktiviteter.

Harry Potter Festivalen springer i øjnene, når man ser Odense Kommunes opgørelse over, hvilken festival som formår at trække udenbys - og udenøs - gæster til byen. Selv en begivenhed som Gaffa-prisen formår ikke procentuelt at hente flere ikke-odenseanere til byen end den tredagesbegivenhed, der 15 år i træk i oktober har fået midtbyen og flere af dens huse til at ændre karakter til et eventyrunivers.

- Vi havde nok på fornemmelsen, at en stor del af gæsterne kom udefra, for det kunne vi se af deres opgavebesvarelser, og desuden havde flere af dem svært ved at finde rundt i byen. Men at det er så mange, er vi godt nok overraskede over, siger Søren Dahl Mortensen.

Han tilføjer, at Harry Potter Festivalen gerne vil bevare antallet af gæster, som bare er steget og steget, siden den så dagens lys i 2002. Men for at bevare overskueligheden og hyggen ønsker han modsat andre festivaler ikke, at dens vækst skal fortsætte.

- Vi synes, størrelsen er passende og har ikke ambitioner om at få flere gæster, for vi har hele tiden været bagud med aktiviteter forstået på den måde, at køen foran den enkelte aktivitet ikke skal være for lang.

En af de få klager, vi har fået fra de mange udenbys gæster, er, at de ikke kan finde rundt i byen. Dels fordi den er under forandring, men også fordi vi ikke laver et stringent kort, men forsøger at lave det lidt fortryllende.
Søren Dahl Mortensen, leder af Harry Potter Festivalen.
Potter Festival i tal
Harry Potter Festivalen havde besøg af 12.500 dagsgæster i løbet af de tre dage, festivalen varede.En overvægt af gæsterne kom rejsen til uden for Fyn. 30 procent af gæsterne var fra Odense, 21 procent var fra hovedstadsområdet, mens 20 procent fra Midtjylland, 13 procent fra det øvrige Fyn og otte procent fra Syddanmark.

Knap hver tredje besøgende ved festivalen var under 11 år, mens 20 procent var mellem 11 og 20 år.

Festivalen modtog i 2017 490.000 kroner i direkte tilskud fra Odense Kommune, men dertil kommer tilskud fra bibliotek mm. I alt er festivalens budget på 1,3 millioner kroner.

Gæsterne på festivalen lagde to millioner kroner til byens virksomheder i forbindelse med deres besøg.

Hver fjerde af festivalgæsterne har fået en mere positiv opfattelse af Odense efter at have været til Harry Potter Festival.

I forbindelse med Harry Potter Festival er der interviewet 541 personer.

Kilde: Odense Kommune

Ændrede lokationer

Søren Dahl Mortensens udfordring er derfor at finde nye lokationer til aktiviteter, de mange gæster i byen kan købe adgang til. Sidste år indgik han for eksempel samarbejdsaftale med Fynsk Erhverv på Albani Torv, og lignende kan blive aktuelt i år, hvor han forudser en ændret situation for flere af de faste samarbejdspartnere. Det gælder blandt andet museet Brandts 13 i Jernbanegade, som hidtil har taget godt imod Harry Potter-fansene, og som alene i 2017 havde besøg af 8.500 festivalgæster i løbet af de tre dage, festivalen varede.

- Men nu, hvor der skal være kunstakademi i bygningen i stedet for museum, ved vi ikke, om vi kan være der. Sådan er det jo, byen forandrer sig, tomme butikker, som vi har kunnet låne, bliver lejet ud - og det er jo godt nok - og vi hænger i for at følge med og finde nye steder at være, siger Søren Dahl Mortensen.

Ikke to år i træk har Harry Potter-kortet over aktiviteterne i byen været ens.

- Og en af de få klager, vi har fået fra de mange udenbys gæster, er, at de ikke kan finde rundt i byen. Dels fordi den er under forandring, men også fordi vi ikke laver et stringent kort, men forsøger at lave det lidt fortryllende, siger Søren Dahl Mortensen.

Frivillige kommer også rejsende

At der fortsat er basis for en Harry Potter Festival, tvivler Søren Dahl Mortensen ikke på. Netop hjemvendt fra London kan han oplyse, at salget af merchandise til J.K. Rowlings univers også i hjemlandet er meget større end for eksempel til bjørnen Paddington.

Desuden er interessen for universet ikke for nedadgående i den hær af frivillige, som er en stor del af forklaringen på festivalens succes. Halvdelen af de 130 frivillige kommer rejsende til Odense for at være med til at sikre, at festivalen glider fint igennem uden anden betaling end en fribillet til Odense Symfoniorkesters to årlige Harry Potter-koncerter og en frivilligfest.

- Festivalen er utrolig billig, fordi så mange gode folk har lyst til at være med. Vi er så glade for, at blandt andre kemistuderende fra SDU kommer og laver eliksirer, ligesom Mediemuseet også stiller med en masse frivillige mennesker. Men sådan er det hele vejen rundt, vi bliver så godt taget imod, men af den grund lever vi også altid med adskillige usikkerhedspunkter, siger Søren Dahl Mortensen.

Hvor det er muligt at udvide festivalen i Odense, har han gjort sig tanker om. For eksempel vil han gerne i endnu højere grad inddrage Brandts-området og indtage en større del af Odense Rådhus, som i de senere år hovedsageligt er blevet brugt til festmiddag i Festsalen.

Harry Potter Festival har nået en passende størrelse

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce