Har fået nok af påtaler: Støjplaget nabo efterlyser handling

Fra sit køkkenvindue kan Jeanette Eggers følge med i byggeriet. Foto: Nils Svalebøg

Har fået nok af påtaler: Støjplaget nabo efterlyser handling

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Endnu en utilfreds borger - denne gang fra Østerbro - står nu frem og fortæller, at Odense Kommune efter hendes opfattelse slet ikke går hårdt nok til værks i kampen mod byggestøj uden for de tilladte tidsrum.

I sidste uge kunne Fyens Stiftstidende berette om Carsten Krogh fra Kongensgade i centrum af Odense, der i månedsvis har været hårdt plaget af støj fra de omkringliggende byggerier.

De tidsrum, hvor det er tilladt at udføre støjende arbejde, bliver langt fra altid bliver respekteret på især én af byggepladserne, kunne han fortælle, og Carsten Krogh mener ikke, at Odense Kommune som kontrolmyndighed gør nok for at gribe ind.

- Der må være noget konsekvens. Som det foregår nu, er min oplevelse, at Odense Kommune tager mere hensyn til bygherre end til borgerne, lød det fra Carsten Krogh.

Præcis samme oplevelse har Jeanette Eggers, der bor på Langelandsgade i Odenses Østerbro-kvarter. Her er nogle hundreder nye boliger i øjeblikket ved at blive opført af Humlebo Gruppen på den grund, hvor der tidligere har været Coop-varelager, samt på en mindre grund ved siden af.

Som det er tilfældet i sagen fra Kongensgade, er udgangspunktet Odense Kommunes regler om, at der må støjes fra klokken 7-18 på hverdage. Resten af tiden skal der være ro. Men heller ikke på Østerbro bliver det altid overholdt, lyder det fra Jeanette Eggers. Siden arbejdet gik i gang, har der flere gange været problemer med støj både tidligt om morgenen, om aftenen og i weekenderne, fortæller hun.

- Jeg har simpelthen fået nok af, at der ikke bliver grebet ind, og at bygherren og entreprenører bare kan være totalt ligeglade, fordi der alligevel intet sker. Det strider imod min retfærdighedssans, og det må stoppe, siger Jeanette Eggers.

- Jeg har simpelthen fået nok af, at der ikke bliver grebet ind, og at bygherren og entreprenører bare kan være totalt ligeglade, fordi der alligevel intet sker. Det strider imod min retfærdighedssans, og det må stoppe.
Jeanette Eggers, nabo til byggeri på Østerbro i Odense
Ifølge Jeanette Eggers opdager kommunen kun en brøkdel af det arbejde, der udføres uden for de tilladte tidsrum. Foto: Nils Svalebøg
Ifølge Jeanette Eggers opdager kommunen kun en brøkdel af det arbejde, der udføres uden for de tilladte tidsrum. Foto: Nils Svalebøg

Tomgangskørsel fra tidlig morgen

Reglerne omkring, hvornår der må udføres støjende aktiviteter, bunder blandt andet i ønsket om at sikre omgivelserne ro i visse tidsrum under byggerier. Vedvarende støj kan nemlig have negative sundhedseffekter, viser forskning.

Flere gange har Odense Kommune været på kontrolbesøg på Østerbro. Det er ikke hver gang, der er konstateret regelbrud, men ved flere besøg er der konstateret støjende arbejde uden for de tilladte tidspunkter.

I marts kunne Odense Kommunes miljømedarbejder for eksempel ved et uvarslet tilsyn konstatere, at arbejdet den pågældende dag gik i gang klokken 6.24 om morgenen, fremgår af et besigtigelsesnotat, avisen har set. Her står:

- Støjen stammede fra såvel tomgangsdrift og arbejdskørsel med to rendegravere og en gummiged.

Det førte til en indskærpelse. Men i tiden efter blev der alligevel flere gange fra Odense Kommunes side konstateret yderligere overskridelser, oplyser kontoret for industri og klima hos Odense Kommune. Det til trods blev der ikke indgivet en politianmeldelse - i stedet blev der uddelt mundtlige påtaler.

I oktober erkendte en entreprenør, der står for nedrivning på nabogrunden, hvor Humlebo Gruppen også er i gang, desuden at have arbejdet og støjet to weekender i træk. Det førte det til en skriftlig påtale.

Ifølge Jeanette Eggerts er det kun toppen af isbjerget, kommunens tilsynsfolk selv oplever, når de er på kontrolbesøg, og hun forstår ikke, der ikke bliver grebet hårdere ind.

- Det er jo ikke, fordi de ikke tager mine henvendelser seriøst. Det, synes jeg faktisk, at de gør. Men der mangler bare handling. Hvor er konsekvensen, når reglerne bliver brudt? Er de her bygherrer og entreprenører hævet over loven, spørger hun.

Jeanette Eggerts tilføjer, at der desuden har været flere tilfælde, hvor kommunen har givet dispensation til, at der må støjes uden for det tilladte tidsrum. I disse tilfælde er reglerne godt nok ikke brudt, men for hende som nabo er støjen stadig den samme.

- Jeg forstår ikke, de giver de dispensationer. Især ikke til nogen, der bryder reglerne. Og som efter min opfattelse gør det med fuldt overlæg, fordi de godt ved, det ingen konsekvenser har, siger hun.

- Det må stoppe nu, siger Jeanette Eggers, der kræver, at Odense Kommune går mere håndfast til værks, når reglerne for, hvornår der arbejdes, bliver brudt. Foto: Nils Svalebøg
- Det må stoppe nu, siger Jeanette Eggers, der kræver, at Odense Kommune går mere håndfast til værks, når reglerne for, hvornår der arbejdes, bliver brudt. Foto: Nils Svalebøg

Humlebo Gruppen: Hun kører personlig hetz

Hos Humlebo Gruppen afviser projektchef Henrik Stæhr, at firmaet og dets entreprenører har ageret bevidst i de tilfælde, hvor reglerne ikke er blevet overholdt.

- Der er ikke noget af det, hun (Jeanette Eggerts, red.) har rettet henvendelse omkring, som er udført med overlæg, siger han og minder om, at der også har været en del kontroltilsyn fra kommunens side, hvor der ikke er konstateret problemer.

Han mener, at Humlebo Gruppen generelt gør meget for at overholde reglerne, og bliver vilkårene for, hvornår der må arbejdes, brudt, bliver det påtalt med det samme.

- Vi bygger med god samvittighed, siger han og mener i stedet, at Jeanette Eggerts burde holde lidt igen med kritikken.

- Hun kører en personlig hetz imod os. Hun er i den grad på hele tiden, og hvis hun overhovedet kan finde noget at klage over, så gør hun det.

Men det er vel ret simpelt. Hvis I sørger for, der ikke er noget at klage over, så har hun heller ingen sag?

- Nej, men du ved nok, at hvis du har en byggeplads med 130 mand i gang, kan det være svært, hvis der er et par folk, der er af eget initiativ vælger at møde lidt tidligere. Sådan nogle ting kan ske.

Har fået nok af påtaler: Støjplaget nabo efterlyser handling

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce