Guldægget der blev solgt


Guldægget der blev solgt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

BAGGRUND: Det var Odense Energi A/S, der blev sat til salg, da byrådet ønskede at hente en hel masse millioner af kroner ved at sælge ud af sine værdier. Først på et senere tidspunkt kom Elsam-aktierne i spil. Men blev salgskursen den rigtige? Har byrådsflertallet smidt penge ud af vinduet?

ODENSE: Det er nu to år og fem dage siden, avisen kunne fortælle, at Odense havde et guldæg i form af værdifulde aktier i energi-sektoren.

Det er de Elsam-aktier, som kritikerne hævder er blevet smidt i grams til en alt for lav kurs.

Da sagen begyndte i december 2002, var udgangspunktet et helt andet. Venstres Lars Chr. Lilleholt foreslog, at kommunen solgte sit el-selskab Odense Energi A/S, mod at pengene fra salget blev brugt til en gang for alle at rydde kommunens gæld ud af verden.

Siden da er der løbet meget vand i Odense Å, men hvad er der egentligt sket i de to år?

Hvordan har forløbet været?

Og har politikernes holdninger svinget som pendulet på et gammelt bornholmerur?

Vi repeterer sagens gang.

Ikke for enhver pris

9. december 2002: Lars Chr. Lilleholt (V): - Pengene fra et salg af Odense Energi skal ikke bruges til den daglige drift, men til fremadrettede initiativer, der kan trække nye virksomheder og skatteborgere til.

Anker Boye (S): - Jeg afviser ikke et salg, men ikke for enhver pris.

Johan Schmeltz (S), der er bestyrelsesmedlem i Odense Energi A/S: - Et salg lyder fristende, men det er en kortsigtet løsning.

18. juni 2003: Et stort byrådsflertal (S, K, V og DF) beslutter at undersøge mulighederne for et salg af Odense Energi A/S.

Samtidig skal undersøges, hvad et salg af Elsam-aktierne i både el-selskabet og den kommunale fjernvarmeforsyning kan indbringe.

SF, Enhedslisten og det radikale medlem siger nej.

Skeptiske konservative

16. januar 2004: Konservative bliver mere og mere skeptiske, fordi partiet vil sikre offentlig kontrol med forsyningsnettet.

19. januar 2004: Venstres gruppeformand Kamma Lauenborg går enegang i sin byrådsgruppe og siger nej til at sælge energiselskabet.

Børge Wagner (K): - Det er en dårlig idé at sælge.

21. januar 2004: Idéen om at sælge energiselskabet droppes. I Økonomiudvalget siger kun S og V ja til at fortsætte salgsarbejdet. Borg-mester Anker Boye (S) siger, at dét flertal er for spinkelt.

22. januar 2004: Lars Chr. Lilleholt (V): - Jeg er skuffet, men har ikke opgivet at sælge kommunens aktier i Elsam.

8. marts 2004: Lars Chr. Lilleholt: - Der er ingen grund til, at kommunen ejer aktier i en produktionsvirksomhed (Elsam, red.). Derfor er et salg det eneste rigtige.

Intet at betænke sig på

11. marts 2004: Anker Boye (S): - Der er intet at betænke sig på. Jeg vil anbefale salg af aktierne.

- Er 19 ud af 29 i byrådet (S og V) nok til at bære et salg af aktierne igennem?

Anker Boye: - Det er jeg ikke betænkelig ved. Det var noget andet, da det var på tale at sælge et helt selskab (Odense Energi, red.) Her er det "bare" en aktiepost, og da er det nok med et almindeligt flertal.

24. marts 2004: Byrådet siger ja til at fortsætte undersøgelserne om et salg af Elsam-aktierne. Konservative forsøger at stikke en kæp i hjulet ved at stille en række kritiske spørgsmål.

Gruppeformand Børge Wagner (K): - Der er megen tågesnak og dunkle punkter i denne sag.

Køb Elsam-aktier

21. april 2004: Enhedslistens Per Berga Rasmussen fore-slår, at byrådet undersøger mulighederne for at købe flere Elsam-aktier i stedet for at sælge. De fem konservative og Erik Simonsen (R) støtter. Alle andre siger nej.

Splittelse

26. maj 2004: Splittet byråd siger ja til det konsortium, der skal forberede et eventuelt salg.

S, V og DF siger ja.

Jess Heilbo (S): - Nogle af pengene fra et salg kan for eksempel bruges til initiativer på kulturområdet.

SF, Enhedslisten og radikale er rendyrkede modstandere.

Stina Willumsen (SF): - Aktierne bliver ikke mindre værd. Der er ingen grund til at knalde dette guldæg af nu.

Erik Simonsen (R): - Det er en dårlig idé at sælge og samtidig forære staten 40 procent af pengene i afgift.

Konservative vil godt undersøge mulighederne, men vil ikke være med i det konsortium, der skal sætte Elsam-aktierne til salg.

Anker Boye (S): - Embedsmændene vurderer, at det er et gunstigt tidspunkt at sælge på.

26. august 2004: Med Odense i spidsen underskriver et konsortium en aftale, der betyder, at DONG kan overtage 22,2 procent af Elsam-aktierne. Kursen er 890, hvilket er lig med knap 1,3 milliarder kroner til Odense - efter statsafgift knap 800 millioner kroner netto.

Uklogt

27. august 2004: Anker Boye (S): - Det er uklogt at bruge pengene til den daglige drift. Det er som at tisse i bukserne, når det er koldt.

Direktør Flemming Kjær-ulf, Nyborg Forsyning og Service: - Kursen er for lav. Danske Markets har tidligere vurderet en kurs på op imod 1600.

Kerteminde-selskabet Ravdex, Trefor og Energi Fyn, der tidligere på året solgte deres aktier til kurs 820, får som et led i deres aftale en efterregulering op til kurs 890.

For Odense er handlen ren. Her sker ingen efterregulering, selv om aktierne på et senere tidspunkt sælges til en højere pris.

Til gengæld er Odense sikker på at få sine penge, uanset om eventuelle retssager om handlens lovlighed trækker i langdrag.

Helt utopisk

28. august 2004: Økonomichef Claus Engsted, Hobro Kommune, der er talsmand for det konsortium, Odense er med i: - En kurs på 1600 er helt utopisk.

31. august 2004: 60 procent af Elsam-aktionærerne mener, at kursen på 890 er alt for lav.

- Vi vil ikke forære den jysk-fynske elsektors værdier bort, siger de.

Samme dag får byrådet en orientering om konsekvenserne af et salg.

Vi sælger

1. september 2004: Fem partier i byrådet: S. K, V, SF og DF tager den formelle beslutning om at sælge Elsam-aktierne. Enhedslisten og Radikale siger nej.

Merete Østerbye (K): - Prisen er alt, alt for lav, og det er et forkert tidspunkt at sælge på. S og V vil noget andet, og da vi vil have medindflydelse, går vi med.

Leif Knudsen (S) og Lars Chr. Lilleholt (V): En kommune skal gøre, hvad den er bedst til: at levere service til borgerne og ikke spekulere i aktier i et liberalt elmarked, der endda rækker ud over lande-grænserne.

Stina Willumsen (SF): - Vi er principielt imod at sælge, men S og V skal ikke i de kommende ti år bestemme over, hvad 800-900 millioner kroner skal bruges til. Derfor går vi med.

Per Berga Rasmussen (EL): - Det handler ikke så meget om kursen på aktierne, men om den manglende indflydelse på det vitale el-område.

Anker Boye (S), der glæder sig over en stor engangsindtægt: - Pengene må ikke klattes væk, men skal være til gavn mange år frem i tiden.

17. september 2004: DONG og Elsam indleder forhandlinger efter længere tids krigsdans.

18. september 2004: Direktør Peter Høstgaard-Jensen, Elsam: - Jeg har svært ved at forstå, at Odense og andre har haft sådan et hastværk, især når Elsams bestyrelse og rådgivere klart har indikeret, at kursen er væsentlig højere end 890.

10. december 2004: Elsam og DONG er enige om at fusionere. Værdien af Elsam opgøres til 28 milliarder kroner og DONG til 21 milliarder kroner.

Elsam-aktien vurderes hermed til 1400. Om den pris nogensinde kan opnås, vil tidligst blive afklaret, når det nye selskab kommer på børsen. Det sker tidligst i 2006.

Guldægget der blev solgt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce