Fyns Politi bruger aktivt bygrupper på Facebook som led i efterforskninger. Det gælder især sager om indbrud.

Facebookgrupper for Odenses bydele og kvarterer er over de seneste par år begyndt at poppe frem. Avisens optælling viser, at der findes i hvert fald 21 af slagsen.

Eksempler er "Tarup Nyt", "Stige", "Hjælpsom i Seden" og "Skibhuskvarteret". I de 21 grupper er knap 15.000 mennesker organiseret i en form for lokal nabohjælp på nettet.

Men grupperne bruges til meget mere end efterlysninger af bortløbne katte, oplysninger om det næste loppemarked eller brok over, hvem der har undladt at samle sin hunds lort op fra fortovet.

Ordensmagten har nemlig også gavn af bygrupperne.

Det fortæller politiinspektør for lokalpolitiet, Johnny Schou til avisen. Flere grupper opfordrer nemlig deres medlemmer til at lægge noget op, hvis de oplever noget mistænksomt i området.

- Vi sidder ikke og støvsuger bygrupperne for informationer. Vi er jo ligeglade med, om der er kokkeaften i Tarup, men vi går ind og ser på billeder, video eller signalementer og ser på, om det passer ind i vores egen efterforskning, siger han.

Sagerne handler oftest om indbrudskriminalitet, og det har været med til at fælde forbrydere.

- Det har ført til, at vi har fået opklaringsarbejde til at lykkes, for det kan være med til at føre en efterforskning videre, siger Johnny Schou.

Problemer med unge stoppede

I Holluf Pile i Odense bor Jeanette Findholm, som aktivt bruger gruppen "Hjælpsom i Holluf Pile". Gruppen tæller knap 700 medlemmer, og gruppen lykkedes blandt andet med at få bugt med nogle unge uromagere, som havde stjålet ting fra skure og garager.

Ved at sende signalement ud på de tre unge og være vedholdende i gruppen, begyndte de unge at blive genkendt, og det førte til samtaler med de unge, uden at politiet blev indblandet.

- De her bygrupper er super gode. De handler om at hjælpe hinanden og er en moderne form for nabohjælp. Når man hjælper andre, får man måske selv en dag hjæp, fordi det spreder sig, siger hun.

Den ekstra opmærksomhed gjorde, at det til sidst ebbede ud. Hun lagde dog bevidst ikke fotomateriale ud på Facebook, da hun ved, at man så er ude i en juridisk gråzone.

Pas på med at lægge op

En ekspert i sociale medier, Mads Eberholst, siger i avisen torsdag, at man skal passe på med, hvad man lægger op på Facebook - især billedmateriale, der hænger sammen med en anklage om noget ulovligt.

- Hvis man lægger ting op, beskrivelser, billeder, video, med en anklage, der viser sig at være ubegrundet, balancerer man på kanten, siger han.

Her er 21 odenseanske bygrupper


  • byline

    Af:

    Journalist på Odense-redaktionen, hvor jeg dækker lokalpolitik og livet i byen. Uddannet fra Syddansk Universitet i 2015. Vandt i 2014 Jern Henrik og Basker Henrik og i 2015 hovedprisen for årets historie i Fynske Medier for serien "Svigt i lægevagten", der også var finalist til Spadestiksprisen. Tidligere ansat på avisens nyhedsredaktion. Jeg bor i Odense med min kæreste, der arbejder som sygeplejerske, og min søn Lukas.