Bæredygtighed i alle afskygninger prægede bybilledet i Odense i går
ODENSE: CO2-balloner, bæredygtige byggematerialer, økomad og kursus i affaldssortering for børn i Kongens Have.

Den nordiske bæredygtighedskonference rykkede for alvor ud blandt odenseanerne i går, og det var svært ikke at bemærke, at Odense i disse dage forsøger at sætte spot på miljø, klima og økologi.

På Gråbrødre Plads var det biler med miljøappel, der stjal billedet. Dels en såkaldt hybridbil, der kan køre på både benzin og strøm. Ved siden af den et bud på det, der måske kan blive fremtidens mest almindelige køretøj - en brintbil, som er bygget af studerende fra Danmarks Tekniske Universitet.

Udfordringer venter

DTU-bilen, som kører 2338 kilometer på den energi, der svarer til en liter benzin, har deltaget i Shell Eco Marathon, men er ikke bygget med henblik på serieproduktion.

Der findes brintbiler på markedet i dag, men der er endnu mange udfordringer, der skal overvindes, inden brintbiler for alvor kan erobre verdensmarkedet, lyder vurderingen fra Torben S. Ommen, der studerer bæredygtig teknologi på DTU.

- Først og fremmest skal man finde en måde, hvorpå man kan lave vand om til brint på en miljørigtig måde. Det er det, man diskuterer lige nu.

Signalværdien tæller

Mens brintbilen altså ikke står til at blive allemandseje i morgen, så kunne hybridbilen i princippet blive det.

Flere bilfirmaer producerer og sælger i dag hybridmodeller, der kører på både strøm og benzin - blandt andet Toyota med modellen Prius, som lader batteriet op, hver gang benzinmotoren kører.

Den tiltrak sig en del opmærksomhed, som den stod der på torvet.

Jane og Torben Laursen, som var på strøgtur, ville bestemt ikke afvise, at de kunne finde på at købe en hybridbil, når de skal skifte den firhjulede ud.

- Vi er på udkig efter noget, der kører længere på literen end vores Citroën C5. Det handler både om økonomi og miljø, lød det fra Torben Laursen.

- Og den her er da lækker, supplerede Jane Laursen, der også mente, at der er en vis signalværdi i at eje en bil, der kører delvist på strøm.

- Ja, helt bestemt. Og det ville da bestemt ikke gøre noget at sende et grønt signal, sagde hun.

Få minutter efter luskede parret dog af igen uden at have haft checkhæftet fremme. Måske efter at have hørt prisen.

En Prius på hvide plader koster små 400.000 kroner.
  • Fyens Stiftstidende

Mere om emnet

Se alle
Indlands-is på flakhaven

Indlands-is på flakhaven

Lokale produkter på menukortet

Odense får klima- vagthund