Genistreg eller svinestreg


Genistreg eller svinestreg

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Borgmester Jan Boye (K) har nu stillet den skammel frem, hvorfra han i valgåret 2009 vil råbe ud over byen: - Socialdemokraterne og SF må bære ansvaret for vandkulturhuset. Jeg ville hellere renovere skoler

ANALYSE

Lige da de politiske forhandlinger om budgettet for 2009 skulle til at gå i gang, sprængte borgmester Jan Boye (K) torsdag eftermiddag en bombe:

- Lad os droppe vandkulturhuset. Det bliver alt for dyrt. Vi kan for den halve pris bygge et vandland, som bliver mindst lige så godt. På den måde får vi ekstra 100 millioner kroner fri til at løse kerneopgaver som renovering af nedslidte skoler.

Var det en genistreg eller en politisk svinestreg fra den konservative borgmester?

Det afhænger af øjnene, der ser.

Jan Boye udfolder både store anstrengelser for at få så mange som muligt med i et budgetforlig og deler gerne "gaver" ud til oppositionen for at få deres underskrifter - eksempelvis bryster SF og Socialdemokraterne sig af, at de fik næsten 50 millioner kroner ekstra over de kommende fire år til en miljøhandlingsplan - men han demonstrer også, at han ikke ryster på hånden, når kynismen er våbnet i politik, der ikke en gang på byrådsplan er for sarte sjæle.

Lad os først slå fast at vandkulturhuset ikke droppes. Politiske ledere fra S og SF, rådmand Anker Boye og Stina Willumsen, havde svært ved at skjule deres vrede over, at borgmesteren forsøgte at løbe fra en snart fire år gammel aftale i den såkaldte kulturstrategi, hvor vandkulturhuset indgår som et både vigtigt, men også dyrt element.

De to partier, der i dag har i alt 12 af 29 pladser i byrådet, sagde senere på torsdagen nej til at genåbne forliget om kulturstrategien. Et forlig der blev indgået i det forrige byråd, hvor borgmesteren hed Anker Boye. Det tog under 10 minutter for S og SF at fortælle det til deres forligspartnere, Konservative og Venstre.

Dermed skal vandkulturhuset bygges. Samlet pris, inklusive bidrag fra private fonde: 218 millioner kroner, eller dobbelt så dyrt som det allerførste projekt.

Så kunne den sag sådan set være ude af verden. Men det er den ikke.

Både Venstre og Konservative vil op mod næste års kommunalvalg bruge vandkulturhuset som et politisk våben. De vil råbe ud over byens tage, at Socialdemokraterne og SF må tage ansvaret for vandkulturhuset, der af en del odenseanere betragtes som et misfoster.

Venstres Lars Chr. Lilleholt tog allerede torsdag fat på den retorik, da han erklærede:

- Vi vil gerne bruge flere penge til skolerne, men S og SF holder fast i et projekt, som prismæssigt er løbet fra os.

Vandkulturhuset har aldrig været noget, Venstre har brudt sig særlig meget om, og det har slet ikke plads i hjertet hos Jan Boye, der ikke sad i byrådet, da vandkulturhuset blev besluttet.

Huset var mest en socialdemokratisk opfindelse og skulle i Søren Thorsagers tid som børn- og ungerådmand placeres på Klosterbakken. Af mange grunde blev dén placering ikke til noget.

I stedet blev valgt en placering yderst på den såkaldte Kulturø på Odense Havn - over for Restaurant Næsbyhoved Skov. Det tilgodeser ønskerne hos investorerne på havnen om, at også Odense Kommune skal bidrage til omdannelsen af den indre havn fra industriområde til en ny, attraktiv bydel.

SF's Stina Willumsen har i byrådet forsøgt at overbevise skeptikerne om, at Paris i sin tid vendte tommelen ned over for Eiffeltårnet. På samme måde vil vandkulturhuset blive et kæmpe aktiv for Odense, mener hun.

SF'eren er sammen med Anker Boye vred over Jan Boyes forsøg på at pille et enkelt element ud af kulturstrategien.

- Vi forsøgte ikke at sabotere Arena Fyn og den indirekte erhvervsstøtte (til folkene bag OCC og OB - nu samlet i Odense Sport & Event, red.), selv om den sag også blev meget dyrere end oprindeligt planlagt. Derfor er det uanstændigt, at Jan Boye forsøgte at slå vandkulturhuset ihjel. Når man indgår et forlig, skal det holdes af alle parter. Hans optræden er simpelthen dårlig stil, mener Stina Willumsen.

I de seneste par år har ikke mange i byrådssalen med begejstring i stemmen talt om vandkulturhuset. Frygten er - måske berettiget - at millioner af skattekroner vil flyde ned i et glubsk hul inderhavnens mudrede bund. Det kan få kernevælgere fra SF og Socialdemokraterne til i de kommende år at se til med undren.

Skæbnens ironi er det, at vandkulturhuset hører hjemme under venstrekvinden Jane Jeginds Børn- og Ungeforvaltning. Hun skal altså nu efter det mislykkede forsøg på at drukne vandkulturhuset sørge for, at huset bliver bygget og siden være med til at finde det årlige millionbeløb i driftstilskud.

Hun ser træt ud ved tanken.

Når toppolitikerne fra Konservative og Venstre siger, at det var lig med rettidig omhu at forsøge at stoppe byggeriet af vandkulturhuset, tror vi dem på det.

Men, og det er en vigtig tilføjelse, når de samtidig siger, at der ikke også lå politiske og taktiske overvejelser bag forslaget, er svaret:

Dét udsagn holder ikke i en løgnedetektor.

Genistreg eller svinestreg

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce