Gav foredrag på SDU: FBI-agenten var med til at fange Unabomberen

James R. Fitzgerald har en hovedrolle i Netflixserien Manhunt, der handler om, hvordan FBI endelig fandt Unabomberen. Onsdag holdt han en forelæsning om jagten og serienpå SDU. Foto: Michael Bager

Gav foredrag på SDU: FBI-agenten var med til at fange Unabomberen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Tidligere FBI-agent, James R. Fitzgerald, holdt onsdag foredrag på Syddansk Universitet om, hvordan hans sproglige analyser var med til at fælde Unabomberen, en af de mest eftersøgte mænd i nyere amerikansk historie. Vi talte med ham i den forbindelse.

Vi er i Alameda County, Californien, USA.

I en mørk bil sidder en tænksom og mut FBI-agent, James R. Fitzgerald, på vej til at konfrontere Theodore John Kaczynski, alias Ted Kaczynski eller bare Unabomberen; En højintelligent mand med en IQ målt til 167.

- Frihed er langt mere skræmmende end slaveri, siger Fitzgerald.

- Vi kan lide at føle os fanget, men det er ikke at leve. Det er søvngængeri. Man ser tv, spiser dårlig mad og arbejder, men ingen gør noget ved det. Ingen prøver. Undtagen Ted.

Han kigger over på sin chauffør, sprogprofessoren Natalie.

- Ja, Fitz, siger hun. Men Ted er Unabomberen. Han er ond.

Episoden her stammer fra Discoverys miniserie Manhunt, der kan ses på Netflix. James R. Fitzgerald eller bare Fitz, som han kaldes i serien, er dykket så langt ned i Unabomberens verden, at han selv har fået øje på, at den teknologi, der skulle sætte os fri, i stedet har gjort os til slaver. Eller som Unabomberen siger:

- Mennesker er reduceret til maskiner. Vi løber efter status, forfremmelse, penge, fede biler, større huse, flere fjernsyn, en overflod af underholdning, terapi og lykkepiller, indtil vi ikke længere ønsker at være frie.

Det virker utroligt, at en professionel FBI-agent kan blive så optaget af idéerne hos en mand, han jagter, og det er da også et af de steder, hvor forfatterne til serien - "baseret på sande begivenheder" som der står i introduktionen - har taget sig nogle dramatiske friheder, fortæller den virkelige James R. Fitzgerald, da han sidder over for mig og professor Natalie Schilling i et lokale på Syddansk Universitet.

- Jeg vil sige, at omkring 85 procent er korrekt. Og seriens Fitzgerald er en figur, der er sat sammen af flere virkelige personer, så derfor taler jeg om ham i tredjeperson, siger han med et smil.

Unabomberen
Navnet "Unabomber" stammer fra FBI's kodenavn for gerningsmanden - en sammentrækning af UNiversity, Airline og BOMBER. Han stod i alt bag 16 bomber afleveret over en periode på 17 år, rettet bl.a. mod universiteter og flyselskaber. Senere udvidede han målgruppen. Tre døde og 23 blev såret af bomberne.I 1995 krævede manden, Theodore John Kaczynski, at Washington Post og New York Times udgav hans manifest imod det moderne industrisamfund. Da det skete, kunne Kazcynskis bror genkende stilen. Blandt med hjælp fra James R. Fitzgerald, der stod for analysen af de skriftlige kilder, lykkedes det at få anholdt manden 3. april 1996. Han tilstod senere og sidder inde på livstid.
SDU's største auditorium, U45, var fyldt til sidste sæde, og der stod folk på venteliste for at komme ind. Foto: Michael Bager
SDU's største auditorium, U45, var fyldt til sidste sæde, og der stod folk på venteliste for at komme ind. Foto: Michael Bager

Historisk efterforskning

Serien har gjort James R. Fitzgerald verdensberømt for at være en af de drivende kræfter bag anholdelsen af Unabomberen, der hen over 17 år stod bag 16 bomber mod blandt andet universiteter og fly. Manden blev arresteret i sin simple træhytte, langt ude i skoven i nærheden af Lincoln, Montana.

Berømmelsen skyldes et nærmest maniske fokus på sprog som et middel til at fange en mand, der ellers var gået under radaren så succesfuldt, at jagten på ham blev en af de dyreste og mest omfattende kriminalefterforskninger i nyere amerikansk historie.

I denne sag godkendte en dommer for første gang nogensinde en ransagningskendelse baseret udelukkende på sproglige beviser - det som i dag er kendt som retslingvistik. Den del er skildret korrekt - og derfor fik sagen også stor betydning for James R Fitzgeralds karriere, som bød på i alt 20 år i FBI.

Professor Nathalie Schilling holdt en forelæsning om lingvistik og retslingvistik på SDU. Her belyste hun blandt andet, hvad forskerne kan hjælpe politiet med, når de inddrages i en sag. Foto: Michael Bager
Professor Nathalie Schilling holdt en forelæsning om lingvistik og retslingvistik på SDU. Her belyste hun blandt andet, hvad forskerne kan hjælpe politiet med, når de inddrages i en sag. Foto: Michael Bager

Fandt på en masse

Men hvordan er det for en akademiker som professor Natalie Schilling at se sig selv fremstillet dramatisk i en serie?

- Det kan være frustrerende, hvis manuskriptforfatterne får forkert fat i noget eller overdramatiserer noget, siger hun.

- De fandt på en masse om mig, som ikke er rigtigt, men det er jeg ret ligeglad med. Jeg var for eksempel slet ikke en del af Unabombersagen. Men jeg ved også, at manuskriptforfatterne er nødt til at dramatisere forløbet for at få folk til at se med. Jeg forsøgte at få dem til at forstå det lingvistiske arbejde efter at have læst manuskriptet, men nogle gange så lytter de, andre gange gør de ikke. Serien har dog også været favorabel for mig, for det er godt at få udbredt kendskabet til lingvistik, og hvad det kan bruges til. Og det gør også mine undervisningstimer lidt sjovere, siger hun.

James R. Fitzgerald supplerer:

- Du får noget, men må også give køb på noget. Det gælder ikke kun i Hollywood, men også i livet, så vi lavede nogle kompromisser undervejs. Jeg har altid interesseret for mennesker og kigger ikke kun på mit arbejde med skyklapper. Jeg arbejdede med at lave profiler for FBI, før jeg blev retslingvist, og i sådan en stilling er du nødt til at have en god forståelse af menneskelig adfærd, også på tværs af kulturer. Sam Worthington (skuespilleren, red.) portrætterer mig en smule mere stoisk og streng, end jeg i virkeligheden er.

Ny film på vej

Så er der selve æren for at fundet Unabomberen. Her er James R. Fitzgerald tidligere blevet anklaget af en tidligere FBI-agent for at have stjålet rampelyset, selv om han var et forholdsvist ubetydeligt medlem af efterforskningen. Men den anklage skal ses i et særligt lys, forklarer Fitzgerald:

- Et par pensionerede agenter har følt sig tilsidesat, fordi deres rolle ikke blev portrætteret eller underspillet. Folk ved ikke, at de selv er i gang med en film, hvor Viggo Mortensen spiller hovedrollen. Og skriver på en bog. De prøver derfor at sikre deres egen Hollywood-indsats ved at kritisere min indsats. Men du kan bare gå på internettet og søge på Unabomber og dommerkendelse, så dukker mit navn op. Jeg var en del af et team, og jeg har aldrig påstået, at jeg løste den sag alene. Men Hollywood kan godt lide at have en helt.

Og så er vi tilbage ved begyndelsen af denne artikel. For kunne FBI-agenten se noget sympatisk i Unabomberens manifest?

- Jeg ved ikke, om han kunne forudse dele af den samfundsudvikling, vi har i dag, men manifestet indeholdt nogle solide idéer og nogle af hans pointer er valide, dengang såvel som i dag, siger han.

- Men det at slå folk ihjel er ikke en acceptabel måde at udbrede idéerne på.

Gav foredrag på SDU: FBI-agenten var med til at fange Unabomberen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce