Gamle jernbanevogne kommer på skinner igen

MZ 1401 er lokomotivet, der skal være trækkræft for weekendens store udveksling af materiel mellem jernbanemuseet og forskellige veteranbaner. Foto: Danmarks Jernbanemuseum

Gamle jernbanevogne kommer på skinner igen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

I løbet af weekenden sker en stor udveksling af gammelt materiel mellem Danmarks Jernbanemuseum og forskellige danske jernbaneklubber og veteranbaner.

Hvis du i denne weekend får øje på gamle togvogne og andet materiel, der normalt ikke plejer at befinde sig på jernbanenettet, så er der en forklaring: Danmarks Jernbanemuseum benytter weekenden til den helt store udveksling af materiel med blandt andet forskellige veteranbaner rundt omkring i landet.

Der er enkelte gamle lokomotiver, som skal flyttes, men ellers er det hovedsageligt gamle gods- og passagervogne, der bliver flyttet rundt. Mere end 40 enheder skal på skinner i løbet af weekenden. Lokomotivet MZ 1401 fra 1967 kommer på overarbejde som det store trækdyr for de mange transporter.

Skulle du have en lille jernbanenørd gemt inden i dig og føler trang til at komme ud og se eller fotografere det gamle materiel, så er der udførlige informationer at finde på hjemmesiden jernbanen.dk. Du kan både se hvilke enheder, der skal køres hvorhen. Og du kan se, hvornår de forskellige transporter er planlagt til at passere de forskellige stationer.

I løbet af weekenden vil der også komme gang i en decideret liveopdatering på jernbanen.dk.

Gode relationer

Der har ikke altid været ubetinget kærlighed mellem Danmarks Jernbanemuseum og landets forskellige jernbaneklubber, der for eksempel driver lokale veteranbaner. Men weekendens store udveksling er et udtryk for, at relationerne er blevet langt bedre.

Transporterne følger i kølvandet på en proces, der har stået på i over et år. Som led i sin tilpasning af samlingerne har Danmarks Jernbanemuseum tilbudt en række historiske jernbanekøretøjer til andre museer og jernbaneklubber i Danmark og udlandet. Samtidig har foreninger og klubber i bytte tilbudt museet køretøjer, hvorved museet har kunnet komplettere sin samling.

Jernbanemuseets direktør, Steen Ousager, er fornøjet med samarbejdsprocessen:

- Jeg ser resultatet af processen som en styrkelse af mulighederne for kørsel med historisk jernbanemateriel i fremtiden til glæde for den danske befolkning. Samtidig har det bidraget til at styrke relationerne mellem foreningerne og Danmarks Jernbanemuseum, siger Steen Ousager.

Formanden for Nordsjællands Veterantog, Michael Randrup, som er blandt dem, der nyder godt af udvekslingen, bidrager til den gode stemning:

- Klubbernes samarbejde med jernbanemuseet har bevæget sig fra "afmålt" til gensidigt givende. Det afspejler sig i de dispositioner, der er truffet, hvor man har søgt at forbedre museets samling af museumsgenstande, mens et stort antal dubletter i museets samling er udskilt som en mulighed for klubberne til at øge kørselsmuligheder, indtjening og formidling gennem den levende veterantogskørsel.

Gamle jernbanevogne kommer på skinner igen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce