Galschiøt - Danmarks mest bestjålede kunstner

Jens Galschiøt har ikke kun fået stjålet de 16 malerier, men også en hel del skulpturer gennem årene. Arkivfoto: Kristian Juul Pedersen

Galschiøt - Danmarks mest bestjålede kunstner

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

De 16 malerier, der blev stjålet fra Jens Galschiøt for syv år siden, er ikke de første, kunstneren har fået stjålet. I alt er 70 skulpturer forsvundet gennem årene.

Odense-kunstner Jens Galschiøt har ved en rent tilfælde nu fået en række stjålne malerier tilbage. Og han ved om nogen, hvordan det er at blive bestjålet som kunstner.

Har du før fået stjålet kunst?

- Jeg har prøvet rigtig mange gange at få stjålet kunst. Meget af min egen kunst er blevet stjålet. Jeg er Danmarks mest bestjålede kunstner, tror jeg. Det drejer sig om cirka 70 skulpturer, der er blevet stjålet i løbet af de sidste 30-40 år. Jeg tror, vi har fundet tre. Vi har prøvet det med auktionshuse før. Der var en, der var dum nok til at sende den til auktionshuset Bruun Rasmussen, og der fik vi så fat i det. Det store problem, når man stjæler kunst, det er jo, at det er registreret i hoved og røv, det er enormt vanskeligt at sælge det. Alle de andre skulpturer er sporløst forsvundet. De stjæler dem ikke herfra (galleriet i Odense, red.). Flere gange er de blevet stjålet fra fragtcentralen.

Det er jo store beløb, det drejer sig om. Er det noget man kan forsikre?

- Ja, det er det. Men de mexicanske malerier havde jeg forsikret for lavt. Grunden til man sætter værdien for lavt, er at ellers risikerer man at betale told og moms frem og tilbage af ens egne malerier. Normalt tager man dem med selv, eller sender dem og sætter dem meget lavt.

Når nu du har fået stjålet så mange skulpturer gennem årene, sidder du så og holder øje med auktioner?

- Nej, det gør jeg ikke. Men jeg har nogle systemer, der holder øje for mig. Jeg har noget, der hedder Artprice, der tjekker auktioner over alt på hele kloden. Alle dyre auktioner, ikke Lauritz.com, men Bruun Rasmussen er de altid på. Så hvis mit maleri kommer op på Sotheby's, eller hvis min skulptur kommer op på Christie's i England, så ville jeg vide det. Så får jeg en besked om det. Jeg har sådan nogle søgninger ude. De er ikke lavet til at finde stjålen kunst, men til at tjekke priser. Men det ville man også kunne se på den måde, hvis et stjålent værk blev sat til salg. Alle mine værker er selvfølgelig efterlyst på Interpol. Men eBay er ikke på listen, det er simpelthen ikke et godt sted at købe kunst, hvis det er kunst af denne kvalitet, siger Jens Galschiøt.

Galschiøt - Danmarks mest bestjålede kunstner

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce