Skærtorsdag bliver portene åbnet til en ny sæson i det levende 1800-tals-museum

Fruens Bøge: Der er påskelam, påskehare og påskekylling. Og sidstnævnte er formentlig kommet ud af et påskeæg.

Men har man nogensinde hørt om en påskegås eller påskegæsling? Ikke her til lands i hvert fald, men muligvis i Norge, hvor de jo også altid har været lidt underlige.

Alt dette er gæssene i Den Fynske Landsby dog aldeles ligeglade med. Som enhver, der har besøgt det levende 1800-tals-museum i Fruens Bøge, vil vide, fører landsbyens gæs sig frem som konger, som om de ejer det hele. Og tit er gæssene noget af det første, gæsterne i landsbyen møder.

Traditionen tro åbner Den Fynske Landsby sæsonen, når det er påske.

Helt præcis skærtorsdag klokken 10. I år vil der være særligt fokus på gæssene. Landsbyen har nemlig i foråret en særudstilling med titlen "Historien om gåsen".

Her kan man blive klogere på gåsens rolle som husdyr og dens betydning for mennesker i 1700- og 1800-tallet.

Masser af påske

Bortset fra gæssene, der ikke kerer sig om højtider og helligdage, er der selvfølgelig masser af påskeaktiviteter i Den Fynske Landsby i de første åbningsdage:

Kokkepigerne byder indenfor i køkkenet på Præstegården, hvor de tilbereder traditionel påskemad. På Torupgården farves påskeæggene, så de kan pynte i vinduerne og senere gives som en del af lønnen til folkene på gården, og det vil være muligt at lege forskellige påskelege.

2. påskedag er der særlige oplevelser i vente for motorentusiaster i alle aldre. Motor- og Veterantraktorklubben Fyn kommer på besøg og viser motorer og traktorer fra 1950'erne frem.

De saver, kløver og kvaser på deres motortrukne maskiner, så der også i de kommende år, er brænde nok til landsbyens komfurer.

  • Eriksen_Jesper_Mads_(2015)_005

    Af:

    Årgang 1963. Ansat på Fyens Stiftstidende siden 1989. Arbejder primært på Odense-redaktionen, men også med kultur og sport. All-round-reportage-journalist og klummeskriver.