Gaden, der aldrig sover

Vintapperstræde er beriget med en del festivaler, ligesom gaden altid deltager i byens fester. Her er det Pale Ale Fetivalen, som Christian Firtal står for: Arkivfoto: Jens Wognsen

Gaden, der aldrig sover

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

En af byens mest markante gader fylder 40 år. Her møder folk hinanden på kryds og tværs. Nu og - skal det vise sig - dengang.

- Noget af det første, jeg så, da jeg flyttede min butik herind, var en ældre herre, der stod og vinkede mod en lejlighed over porten. Deroppe stod hans hustru og vinkede tilbage. Det ramte mig. Jeg synes, den scene siger alt om gaden. En gade, hvor butikker, restauranter og folk bor og lever side om side i midten af byen.

Charlotte Larsen genfortæller historien med lige dele glæde og gåsehud. Hun smiler over kaffekoppen i baglokalet i hendes butik, Antik Blå. Den ligger lige der, hvor manden vinkede til sin kvinde, da hun for fem år siden flyttede ind i en af byens mest stemningsfulde gader: Vintapperstræde.

Den vinkende mand og ikke mindst den smilende kone over porten, vender vi tilbage til. Den er, skal det vise sig, langt mere relevant for denne fortælling, end "blot" en rørende indledning. Men først: Gaden, der blev født som en baggård.

Selv om de færreste formentlig tænker over det i dag, så er det autentiske Vintapperstræde faktisk en af byens yngste gader. 15. november fylder den 40 år. I de foregående år var strædet en baggård kendt for en af landets største vinhandler. Deraf gadenavnet, vi kender i dag.

Marinus Lytjen Vinhandel var på få år, siden begyndelsen i 1889, vokset til en af landets førende vinhandlere. Især var det et stort nummer at købe butikkens egen cognac for en krone. En institution i Odense på det tidspunkt, og du kan flere steder i byen stadig finde spor af vinhandlen. Besøger du Restaurant Grønttorvet så vil du kunne genkende navnet på bordlampen. Foden er lavet af flaskerne fra jubilæumsportvinen, der kom på gaden, når de store dage skulle markeres.

- Faktisk er der en sjov historie med den flaske. Der bor en ældre kvinde her i Vintapperstræde, som blev født samme dag, som Lytjens vinhandel havde 75 jubilæum. Så hendes far åbnede flasken om morgenen i stedet for om aftenen, siger Charlotte Larsen.

- Vi kan da høre, om hun lyst til at kigge forbi, tilføjer hun.

Det gør vi, og få minutter efter kommer Lene Østergaard ind ad døren, og hun fortæller gerne sin historie om forholdet til Vintapperstræde:

- Min far havde en købmandsforretning, så han handlede meget hos vinhandlen. Han havde fået en jubilæumsportvin, som han havde tænkt sig at åbne om aftenen på dagen for jubilæet. Skæbnen ville så, at jeg blev født om morgenen, så for at fejre det, åbnede han den der, fortæller hun og genser sin far for sit indre.

For et par uger siden var Vintapperstræde omdannet til diagonalstræde under Harry Potter Festivalen - derfor det lidt dystre udseende, der på ingen måde er sigende for gaden. Det fortæller Charlotte Larsen (butikindehaver, til venstre) og beboer Lene Østergaard om. Foto: Klaus Knakkergaard
For et par uger siden var Vintapperstræde omdannet til diagonalstræde under Harry Potter Festivalen - derfor det lidt dystre udseende, der på ingen måde er sigende for gaden. Det fortæller Charlotte Larsen (butikindehaver, til venstre) og beboer Lene Østergaard om. Foto: Klaus Knakkergaard

Den vinkende mand

Mindet om vinhandlen, hvor Tipsy Toad Pub i dag har til huse, står lysende klart hos Lene Østergaard, men det skader heller ikke på hukommelsen, at hun hver dag kan se stedet fra sin lejlighed. For cirka 20 år siden flyttede hun nemlig ind i Vintapperstræde.

- Vi havde et hus i Kochsgade. Det blev for stort, og da vi fik tilbuddet om en lejlighed herinde, slog vi til. Vintapperstræde er en helt speciel gade, med sin helt egen atmosfære. Der er noget helt særligt over den, siger Lene Østergaard.

Hun suppleres af Charlotte Larsen.

- Vintapperstræde er autentisk. Det er især slående, når man som jeg kommer fra Rosengårdcentret. Herinde kan du høre kirkeklokkerne ringe. Det passer ret godt til en butik som vores, siger hun og fortsætter:

- Og så er det en gade, hvor du har liv fra morgen til aften og nogle gange døgnet rundt. Vi har specialbutikkerne, restauranterne og diskotekerne. Det gør rent faktisk, at du føler dig tryg. En nat var jeg herinde, og jeg havde egentlig tænkt, at det ville være lidt skræmmende at være herinde helt alene, men der var fyldt med glade mennesker i gaden, så det var fuldstændig ubegrundet, siger hun.

Charlotte Larsen er gadeformand i Vintapperstræde. Det vil sige, at hun er stærkt involveret i de aktiviteter, der året rundt finder sted i gaden. De er i sagens natur med til at skabe liv i Vintapperstræde, men det er i lige så høj grad butiksindehaverne mentalitet og lyst til at skabe noget sammen, der gør gaden unik, forklarer hun.

- Jeg synes, sammenholdet er godt. Det gør mig glad, hver gang jeg ser en af restauratørerne lige smutte over til hinanden for at låne et eller andet til madlavningen, eller bare for at hilse på. Det er en gade, der forstår at bakke op om de aktiviteter, vi har - både her i gaden og i hele byen.

Vi lister ud af Charlotte Larsens butik for at skyde et billede af hende og Lene Østergaard. På vejen snakker vi om det liv, der fylder gaden fra morgen til aften, og om Lene Østergaard er generet af det.

- Nej, ikke rigtigt. Men jeg bor også, så lyden ikke er så gennemtrængende, siger hun og peger over porten.

- Lige der kan du se min altan.

Charlotte Larsen holder vejret.

- Sig mig, stod din mand nogle gange og vinkede til dig nede fra gaden?

- Ja, det kunne han sagtens finde på, svarer Lene Østergaard og smiler.

- Så... så var det måske dig, jeg så for 15 år siden?!

- Ja... ved du hvad, det tror jeg da, det har været.

Smilene møder hinanden lige der i porten til Vintapperstræde.

På en sommerdag er er der ikke langt fra Vintapperstræde til en fortovscafé i Paris. Arkivfoto: Jens Wognsen
På en sommerdag er er der ikke langt fra Vintapperstræde til en fortovscafé i Paris. Arkivfoto: Jens Wognsen

Gaden, der aldrig sover

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce