Der står eller ligger fyrværkeriaffald mange steder i midtbyen, men i takt med at dagen bliver ældre og vejret bedre, begynder folk at rydde op. Rådhusuret overlevede uden skader.

Indrømmet, det er lidt bisset sådan at bedømme, hvor gode folk er til at få ryddet op efter nytår inden klokken har slået 12 middag.

Men om ikke andet så giver avisens tur rundt i Odense C og et tilstødende postnummer et godt billede af, hvor meget eller lidt affald og store fyrværkeribatterier, der venter på at blive samlet op.

Og den gode nyhed er, at det ikke ser så skidt ud som man kunne have frygtet - efter at have skuet ud over et imponerende lyshav på himlen fra omkring midnat og en halv time frem.

Fyrværkeriaffald

Brugt fyrværkeri kan samles i sække og afleveres på genbrugsstationerne i container 20 "Småt brændbart under 1 meter". Det kan også komme i din egen affaldsbeholder. Er det ikke affyret, er det dog en anden sag.Fyrværkeri, som ikke er affyret, for eksempel fusere eller fyrværkeri, som man ikke nåede at fyre af i fyrværkeri-perioden, skal afleveres som farligt affald på genbrugsstationen på Snapindvej eller Havnegade. På Snapindvej ligger modtageanlægget for farligt affald til højre for indkørslen til genbrugsstationen. I Havnegade ligger modtageanlægget for farligt affald i den blå hal for enden af pladsen.

Kilde: Odense Renovation

Det kniber ganske vist med at få bilen ud fra Fasanvej i Odense M klokken 10.20. Her fylder flere store batterier godt op på midten af vejen, men - som en herre på Langelinie senere bemærker, da vi stopper op for at tage et billede her - så "plejer der altid at blive ryddet op senere på dagen".

Kost og skovl i regnen

På Hunderupvej er nogle drenge i gang med at brænde det sidste krudt af og får motionsløberne til at fortrække til det modsatte fortov.

Bilerne kører uden problemer uden om et par batterier, der ligger godt gennemblødt på midten af vejen.

Det får affaldet ikke lov til på Blickersvej lidt derfra, hvor Jacob Andersen og Henning Frellsen trodser regnen og er i gang med kost, skovl og affaldssæk.

- Jeg har garage lige her, så jeg vil gerne have fyrværkeriet væk. Det er jo heller ikke pænt at kigge på, når det ligger ud over det hele, siger Henning Frellsen.

Europark på arbejde

Regnen tager til i styrke, men det ser ikke ud til at afskrække parkeringsvagten fra Europark, der er tidligt oppe og iført gul sydvest skriver bøder ud på Føtexs parkeringsplads.

Her hvor der for en del år tilbage blev fundet en krysantemumbombe, står nu bare et par ensomme, forpjuskede batterier og lader sig opløse i regnen.

Dronningensgade og Jens Benzons Gade er fint fremkommelige, og det samme er Skibhusvej.

Ved Baumgartensvej står de synlige rester af et storstilet fyrværkerishow stablet op på fortovet - ved siden af et par knuste flasker - mens boligområderne ved havnen er som blæst. Ja bortset lige fra p-vagten fra Europark, som ser ud til at have en travl formiddag.

Rådhusuret overlevede

Sidste stop i den stride vind og bankende regn er Flakhaven.

Rådhusuret knejser uskadt fra sin top, modsat sidste år, hvor salver fra raket- og bomberør blev rettet mod urskiven og slog huller i glasset. Men denne nytårsnat havde politiet et par folk på stedet og så forsvandt lysten til at skyde til måls efter uret.

Selv om vandet vælter ned fra oven, er det ikke nok til at skylle de efterladte pizzastykker væk - dem kører en fejevogn rundt og prøver at få styr på. Sammen med alt det andet affald folk har smidt i gågaden. Det er ikke et kønt syn, men gåibyenfolket har åbenbart vænnet sig til at man kan smide hvad som helst her.

Regnen tager til i styrke som klokken slår 12. Klokkespillet fra Domkirken skærer igennem den trøstesløse stemning med sit fine spil af "Vær velkommen, Herrens år."

Grundtvigs salme slutter med stroferne: "Herrens år med vor Guds velbehag/nu bringer os glæde hver Herrens dag/Velkommen, nytår, og velkommen her." Og hvorfor ikke også slutte her - med et håb om, at 2018 sagtens kan blive et superår trods en lidt kedelig start.

  • Journalist portræt

    Af:

    Journalist på Odense Redaktionen. Skriver om lidt af hvert, blandt andet socialt udsatte, psykisk sårbare og interessante menneskeskæbner. Kan specielt godt lide fortællende journalistik. Har skrevet to bøger, om Klaus Riskær (2005) og Remee (2010).