Fynsk slagter kan lime kød uden klister

ICON Foods har opfundet en metode til at forarbejde kød helt uden kødklister.
Foto: Kim Rune

Fynsk slagter kan lime kød uden klister

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Odense-slagteren René Hansen har fået patent på en metode til at få kød til at binde uden brug af tilsætningsstoffer som thrombin

Kødklister. Ordet har overskredet kvalmegrænsen hos de fleste danskere i den seneste tid, hvor brugen af enzymet thrombin først blev afvist af det danske folketing, men siden tilladt i EU. Tilsætningsstoffet kan bruges til at samle kødstumper, men det kan slagter René Hansen gøre uden brug af tilsætningsstoffer, og det fik han for få uger siden patent på.

De seneste 20 år har han forsøgt at finde en måde at håndtere kød på, der kan konkurrere på økonomi, uden at det går ud over fødevaresikkerheden. Samtidig har han passet sin butik på Hjallesevej i Odense.

Hemmeligheden består i, at kødet rives fra hinanden, så kødets egne muskelfibre binder under de rette temperaturforhold.

- Når man river kødet fra hinanden, frigør man proteinerne, som så binder sammen under den rette kuldetemperatur, forklarer han.

Taget i brug

Metoden er nu taget i brug i virksomheden Icon Food, som han har stiftet sammen med en kompagnon.

Her fra sælges der ferskt og forstegt kyllingekød i forskellige former, størrelser og smagsvarianter til primært offentlige og private storkøkkener, der eksempelvis leverer mad til plejehjem og kantiner.

Nej til kødklister

Selv om thrombin angiveligt ikke skulle være sundhedsskadeligt, slutter slagtermesteren sig til koret af folk, der er utilfredse med brugen af kødklister.

- Vi ved ikke, hvad thrombin gør ved menneskekroppen på sigt. Det er lige som da vi begyndte at bruge stråforkorter og alt muligt andet. En masse mennesker kan tjene penge på det, men det er ikke de samme mennesker, der kommer til at betale en eventuel helbredsmæssig regning senere, siger han.

Hilser velkommen

Fødevaredirektør i Dansk Industri, Ole Linnet Juul, er i forvejen positiv over for brugen af thrombin og hilser en ny, anderledes metode som René Hansens velkommen.

- Kan det lade sig gøre, er det fint, og det viser, at der er behov for at kunne binde kød, lige som du gør det derhjemme med æg og rasp i frikadellefarsen, siger han.

Hos Forbrugerrådet, der har været meget kritisk over for thrombin, har afdelingschef Mette Boye svært ved at forholde sig til René Hansens metode uden at have nærmere kendskab til den, men generelt roser hun kreativitet i forhold til at undgå tilsætningsstoffer.

- Når jeg så hører om metoden med at rive kød fra hinanden, ringer der alligevel nogle alarmklokker i forhold til, at det i fersk tilstand nok bør behandles som hakket kød, hvor der er andre krav til holdbarhed, gennemstegning og nedfrysning i forhold til en reel kyllingefilet. Det er vigtigt, at forbrugerne altid ved, hvad de har med at gøre, siger hun.

Fynsk slagter kan lime kød uden klister

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce