Fynsk julehjælp: De fattige er blevet fattigere - og vi taler grimmere om dem

I år uddeler Frelsens Hær Odense julehjælp torsdag d. 20. december. Det er en hjælp, der varmer i hjerterne, og som du kan bidrage til via Fyn hjæler Fyn. Arkivfoto: Nils Svalabøg

Fynsk julehjælp: De fattige er blevet fattigere - og vi taler grimmere om dem

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Behovet for julehjælp er større end nogensinde. Antallet af fattige danskere er steget, og især er det bekymrende, at de fattige de seneste år er blevet endnu fattigere.

Siden 2013 har Frelsens Hær på landsplan hvert år uddelt julehjælp til et sted mellem 8000 og 9000 familier. Det kunne ved et overfladisk blik tyde på, at antallet af fattige familier i Danmark har ligget nogenlunde stabilt de sidste fem år, men så enkelt er billedet langtfra.

For bag tallene ligger en historie om, at de fattige er blevet endnu fattigere. Og om at Frelsens Hær i år på landsplan har modtaget omkring 12.000 ansøgninger om julehjælp, og at man derfor med Frelsens Hærs informations- og forvaltningschef Lars Lydholms ord har sorteret de "rigeste" af de fattige fra.

Set over et længere perspektiv fortæller tallene endnu en historie. Siden 2000 er antallet af familier, der får julehjælp, mere end fordoblet. Eller formuleret på en anden måde:

- Vi er gået fra at uddele tre millioner kroner i julehjælp i 2000 til otte millioner kroner de seneste år, siger Lars Lydholm.

Det er vel at mærke, fortæller Lars Lydholm, otte millioner kroner, som Frelsens Hær ikke har her og nu, men som man håber kommer ind i julemåneden gennem indsamlinger, donationer og initiativer som Fyn hjælper Fyn.

Sådan kan du hjælpe
Fyens Stiftstidende samler ind til fordel for Frelsens Hær, som igen i år har fået et rekordstort antal ansøgninger om julehjælp.

Du kan hjælpe ved at indbetale et beløb, stort eller lille, i banken eller via Mobilepay.

Bank (gerne netbank): Reg. nr. 4366
konto nr. 3362275032

Mobilepay:
Tlf. nr. 85 86 85 - (der kun er seks cifre i nummeret) - mærk indbetalingen"Fyn hjælper Fyn".

Alle firmaer og enkeltpersoner, der bidrager, får deres navn nævnt i Fyens Stiftstidende og på Fyens.dk, medmindre de ønsker at være anonyme og selv gør opmærksom på det ved indbetalingen.
Fra sidste års uddeling hos Frelsens Hær Odense på Peder Skrams Vej. Foto: Michael Bager
Fra sidste års uddeling hos Frelsens Hær Odense på Peder Skrams Vej. Foto: Michael Bager

Fastholdt i fattigdom

Når Lars Lydholm kigger nærmere på tallene, kan han også se en anden tendens: Det er langt hen ad vejen de samme mennesker, som søger julehjælp år efter år. De samme mennesker, der er fastholdt i permanent fattigdom.

Både på den lange og den korte bane skyder Lars Lydholm skylden på lovgivningen med kontanthjælpsloftet som den største del af forklaringen.

- Vi så det allerede første jul efter kontanthjælpsloftet. De fattigere er blevet fattigere. Det kan vi se på de rådighedsbeløb, ansøgerne har, siger Lars Lydholm, som nøgternt kan konstatere, at kontanthjælpsloftet stort set ikke har nogen effekt, når det gælder om at flytte folk ud af fattigdommen. Det incitament til at komme i beskæftigelse, såsom "det skal kunne betale sig at arbejde", der er en væsentlig del at politikernes italesættelse af kontanthjælpsloftet, virker ikke i virkeligheden, vurderer Lars Lydholm, og det får ham til at konkludere:

- Fattigdommen i Danmark er lovgivningsbestemt.

Der skal andet til end at skære i ydelserne for at få folk ud af permanent fattigdom. Lars Lydholm peger blandt andet på et succesfyldt projekt i Sønderborg, som Frelsens Hær er involveret i. Det handler om at arbejde intenst med de fattige familier omkring stabilisering og netværk. Om at tilknytte mentorer og om at sikre, at man ikke render ind i 10-15 forskellige sagsbehandlere.

Man siger nogle ting om de fattige, som man ikke ville have sagt for 10 år siden.
Lars Lydholm, Frelsens Hær
- Fattigdommen i Danmark er lovgivningsbestemt, siger Frelsens Hærs informations- og forvaltningschef Lars Lydholm. Arkivfoto
- Fattigdommen i Danmark er lovgivningsbestemt, siger Frelsens Hærs informations- og forvaltningschef Lars Lydholm. Arkivfoto

Stigmatisering

Sideløbende med, at de fattige er blevet fattigere, og at de har svært ved komme ud af fattigdommen, ser Lars Lydholm endnu en foruroligende udvikling: En stigmatisering.

- Det har stået på siden debatten om "Fattig-Karina". Man siger nogle ting om de fattige, som man ikke ville have sagt for 10 år siden, siger Lars Lydholm, som peger på, at det ofte handler om mennesker med forskellige diagnoser, som bestemt ikke får det bedre af at blive talt ned til.

- Ingen begynder i børnehaven med drømmen om at ligge på sofaen hele livet, siger Lars Lydholm.

Stigmatisering og mistænkeliggørelse er en del af hverdagen for Danmarks fattige, der med Lars Lydholms ord oplever, at det er et fuldtidsarbejde at rende på forvaltningen. Hos Frelsens Hær i Odense kan korpsleder Lone Lehim en historie, der desværre ikke er helt usædvanlig, når det gælder kampen mod systemet:

- En enlig mor og hendes børn havde fået en uges ferie i Frelsens Hærs lejr Baggersminde på Amager. Det krævede, at en sagsbehandler ville flytte et møde, men det ville sagsbehandleren ikke, og så måtte ferien aflyses.

Børn og solidaritet

Historien om mor og børn, der ikke kom på ferielejr, viser også, at det, uanset hvad man end måtte mene om deres forældre, er børnene, det går ud over. De samme børn som oftest må sige nej til at deltage i fødselsdage eller biografture med klassekammeraterne, fordi pengene til det ikke er der.

Sådan skal det ikke være i julen, hvis det står til Frelsens Hær og Lars Lydholm:

- Ingen skal sidde med en tom tallerken juleaften, siger han. Og tilføjer, at mens han oplever en stigende fattigdom, oplever han også en stigende solidaritet og gavmildhed i samfundet. Og den er slet og ret en forudsætning for, at Frelsens Hær og andre organisationer kan sørge for, at der ikke bliver tomme tallerkener juleaften.

- Vi har ingen hemmelig kiste, vi kan hive penge op af, siger Lars Lydholm.

Derfor er donationer livsnødvendige, og det gælder både på landsplan og lokalt som i det her tilfælde Fyn hjælper Fyn.

Fynsk julehjælp: De fattige er blevet fattigere - og vi taler grimmere om dem

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce