Fynsk fotokonkurrence: - Alt afhænger af øjnene, der ser

"Anne". Foto: Stefan Mehl-Ludvigsen

Fynsk fotokonkurrence: - Alt afhænger af øjnene, der ser

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Stefan Mehl-Ludvigsen deltager i fynsmesterskaberne i foto, "Fælles Fynske", for 16. gang. Selv om hans billeder emmer af professionalisme, anser han sig stadig for at være amatør.

Selv om Stefan Mehl-Ludvigsen har fotograferet i 25 år, anser han sig stadig som amatør. En amatør kan være nok så talentfuld, men det er først, når man lever af sine billeder, at man er professionel, konkluderer han.

- Flere af dem, som deltager i "Fælles Fynske", har fotograferet i mindst 20 år. De er hamrende dygtige, men det er stadig en hobby for dem. Præcis som det er for mig, siger Stefan Mehl-Ludvigsen, som har deltaget i konkurrencen 16 gange.

Sidste år nappede han tredjepladsen i de fynske mesterskaber. I 2013 stod han øverst på skamlen for første og eneste gang.

- Alt afhænger af øjnene, der ser. Et billede, som det ene år ikke får særlig opmærksomhed, kan vinde det efterfølgende år. Derfor er det sjældent, at nogen bliver fynske mestre mere end én gang. Vi har dog en enkelt, som har vundet tre år og én, som har vundet to år i træk. Fordi man skal have de helt rigtige billeder både i forhold til dommerpanelets smag og i forhold til det, andre har sendt ind. Der er faktisk et element af held, selv om man naturligvis ikke vinder med et teknisk elendigt billede, siger Stefan Mehl-Ludvigsen.

Han er med i styregruppen bag Fælles Fynske Fotoklubber, som på 10. år samler alle øens fotoklubber.

- Hver klub stiller med et par medlemmer, som hjælper med det praktiske. Traditionen med en fælles fynsk konkurrence begyndte tilbage i 1960'serne, så det er herligt at kunne holde konkurrencen i live, siger Stefan Mehl-Ludvigsen.

"Line". Foto: Bernt Bang Poulsen

Få kan fotografere

Det er et stort aktiv for de fynske fotoklubber, at alle medlemmer kan få billeder udstillet.

- Det unikke ved "Årets Fælles Fynske" er, at samtlige billeder kommer op at hænge. Uanset hvor... knap så god, man er, kommer ens billede op at hænge. Det husker jeg selv betydningen af. Da jeg deltog for første gang, havde jeg to billeder med, som jeg stolt kunne vise frem for hele min familie. Når jeg ser billederne i dag, kan jeg godt se, de er aldeles elendige. De fik heller ikke ét eneste point, men det betød meget at have mine billeder hængende i rådhussalen i Odense, siger Stefan Mehl-Ludvigsen.

Han bor i Odense, men er tilknyttet Midtfyns Fotoklub. Derfra deltager to helt nye medlemmer i fynsmesterskaberne.

- Det er svært at tiltrække nye medlemmer i en tid, hvor mange tror, at et godt billede er et mobilbillede, som har fået et like på Facebook. Klubberne har derfor fokus både på at bakke op om de nye, så de føler sig velkomne, men også give dem brugbar kritik, så de rykker sig. Som min gamle læremester sagde: "Alle kan tage billeder, men det er få, der kan fotografere", fortæller Stefan Mehl-Ludvigsen.

"Forest Girl". Foto: Søren Løwenstein

Uhørt veltrænet model

I år har han blandt andet indsendt billedet af Anne. En kvinde over 50 år, som dyrker sin krop mere intenst end de fleste jævnaldrende.

- Anne dyrker fitness i en grad, så hun nærmest ikke har et gram fedt på kroppen. Det er hun med rette stolt af. For mig var mødet med hende et studie i, at uanset, hvor meget man træner sin krop, kan man ikke skjule sin alder. Det skal på ingen måde forstås negativt i forhold til Anne, for jeg synes, at hendes krop er superinteressant og uhørt veltrænet hendes alder taget i betragtning, siger Stefan Mehl-Ludvigsen.

Han brugte et år på at overtale Anne til at medvirke, og han foretrækker, at hans modeller har tænkt over, hvad de vil med billederne. Og om de må deles og som i dette tilfælde sendes ind til en konkurrence.

- Anne havde det fint med, at hendes billeder blev delt. At hendes ansigt delvist er skåret af, hænger ikke sammen med, at hun skal være anonym. Det handler udelukkende om, at jeg synes, den beskæring gør motivet mere interessant. At fokus er på kroppen og ikke ansigtet, siger Stefan Mehl-Ludvigsen.

Han har med egne ord aldrig været god til at tage traditionelle billeder.

- Jeg begyndte at tage billeder af buttede damer, da man ikke gjorde den slags. Da andre kastede sig over den genre, var jeg sprunget videre. I dag har jeg gang i et større projekt om tabubelagte emner. Det er en anden fascinerende ting ved at fotografere. Man kan nogle gange få lov at blive inviteret ind i en verden, man ikke selv er en del af, siger Stefan Mehl-Ludvigsen.

"Shadows1". Foto: Johnny Vejen Kristensen

Fynsk fotokonkurrence: - Alt afhænger af øjnene, der ser

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce