Fyens.dk undersøger: Så tyk er isen


Fyens.dk undersøger: Så tyk er isen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Hvis du skal på skøjter under åben himmel, skal det bare være på en vandpyt.

Odense: Hvis du ikke kan nære dig for at skøjte og få noget merværdi ud af den isnende vinter, så pas på. Isen er ikke "lovlig", og det er livsfarligt at begive sig ud på steder, hvor der er dybt og der er våger. Vinteren har været over os, men det har ikke været en isvinter.

Der er nogle klassiske steder at stå på skøjter i Odense, og det er f. eks. den fladvandede sø syd for legepladsen i Munke Mose. Den er dog generet af gennemstrømning, og selv på de tykkere steder, er isen ikke mere end fire-fem centimeter tyk. Skovsøen er cirka på de samme tykkelser, og hvis der ikke er mange kuldegrader hen over weekenden, så når det næppe at blive sikkert at færdes på isen.

Odense Kommune har tradition for at komme ud med målinger og endda fejemaskiner, hvis der er ordentligt med is og frost. Sidst i 2013 og 2010, hvor der var vintre, som viste tænder. Ikke bare sådan en lille slutspurt i marts, men en langvarig snerren, som fik vandtemperaturerne til at falde og isen til hurtigt at blive bundsolid.

Brødtekst

Teatersøen duede ikke

- Vi tager ikke ud for at måle istykkelser før i næste uge, siger Hanne Pedersen, den isansvarlige medarbejder ved Park- og Vejforvaltningen. Lidt tarveligt, hvis det nu skulle vise sig, at isen rigeligt ville være i stand til at fornøje ved weekendens udflugter til parker og anlæg med mulighed for at skøjte.

Derfor satte avisen sig for at tjekke tykkelsen på nogle af de lokaliteter, hvor der har været is i flere uger. Bevæbnet med en akkuboremaskine, et murbor på 16 centimeter, en skruetrækker og et bukket stykke ståltråd, bevægede vi os ud med et ønske om at stå til tjeneste for det odenseanske folk, som kunne tænke sig at komme på glatis.

Resultaterne viste sig omgående at være nedslående.

På forhånd var der store forventninger til den lille lukkede slotspark-sø ved Odense Teater. Den har både haft spor af cykler og af tunge fødder, og den har virket iskold og fristende i det meste af en uge.

En våd sok kan gå an, men så....

Allerede det første skridt ud på isen gav en knagen, men det kunne også skyldes en vis svaghed i kanten. Et par meter ude blev boret sat på arbejde, og det ploppede igennem med noget, der lignede "et halvt bor". Sonden med knæk kunne føres ned i hullet og drejes ind under isen. Oppe igen blev afstanden målt ud på en tommestok. Otte centimeter.

Næste forsøg i Munke Mose var mere trist. Mosen blev i 1914 anlagt af Odense Kommune og frøfabrikant Chr. Dæhnfeldt - han betalte to tredjedele - og søen var et konkret ønske om at fremme vinterligt skøjteløb. Der var tilmed en fin pavillon med servering, og den lå, hvor legepladsen i dag er placeret.

Men skøjteløbersø, nej, næppe i år. Allerede ved fem centimeter, slog isen en fin revne og afslørede, at et pænt lag sne er en effektiv barriere mod nattens frostgrader. Skovsøen er lige så ilde stedt.

Så hvis leg på is skal foregå udendørs, kan intet andet end lokale vandpytter og lavvandede oversvømmelser anbefales. Det kan være værd at risikere en våd sok. Men heller ikke mere.

Fyens.dk undersøger: Så tyk er isen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce