Frygter sanktioner: Oprør mod behandlingen i misbrugscentret

Gadejuristen, Nanna Gotfredsen, havde hænderne fulde, da mellem 40 og 50 brugere fra Behandlingscenter Odense mødte op for at fortælle om de ting, de er utilfredse med: - . Foto: Nils Svalebøg

Frygter sanktioner: Oprør mod behandlingen i misbrugscentret

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Gadejuristen var onsdag i Odense for at tale med borgere, der var utilfredse med den behandling, de får i misbrugscentret.

De forhold, Elvis Rasmussen beskrev i Fyens Stiftstidende onsdag, er ikke enestående.

Det bekræfter Gadejuristen, der torsdag var på besøg i Odense sammen med repræsentanter fra Brugernes Akademi, en forening af og for stofbrugere.

- De forhold, avisen beskriver, bekræftes af alle de fremmødte - et sted mellem 40 og 50, siger stifter og ejer af Gadejuristen, Nanna Gotfredsen.

Men folk er bange for at stå frem med kritik, fordi de frygter sanktioner:

- Folk føler afmagt. Når vi fortæller dem om deres rettigheder inden for socialret, sundhedsret og patientrettigheder, er reaktionen: "Sådan bliver det aldrig i Odense". De fortæller, at de for eksempel ikke kan få en samtale på tomandshånd med lægen om, hvad deres behandling går ud på - det foregår gennem og med andet personale. Det lyder, som om behandlingscentret aldrig har hørt om behandlingsplaner, som brugerne har et retskrav på. De må for eksempel gerne have et behandlingsmål, der hedder, at medicinen skal fylde mindst mulig i deres liv. Man må gerne - når man har funktionsniveau til det - få sin medicin på apoteket. Men når vi fortæller det, ser folk på os og siger: "Det kommer aldrig til at ske i Odense", siger Nanna Gotfredsen.

Det protesteer de over
En underskriftsindsamling blandt brugerne af Behandlingscenter Odense gør blandt andet opmærksom på disse forhold:

- Jeg føler ikke, jeg bliver hørt og taget alvorlig.

- Jeg føler ikke, jeg er med til at tage beslutninger om mig i min behandling. Personalet ved altid, hvad der er bedst.

- Jeg får ikke den medicin, jeg har brug for.

- Hvis jeg ikke får den medicin, jeg har behov for, køber jeg den et andet sted.

- Jeg bliver sat i situationer, der gør det svært eller umuligt at have et familieliv ved siden af behandlingscentret.
Anja Plesner Bloch, bestyrelsesformad for Brugernes Akademi: - Hvis jeg blev budt de forhold, som stofbrugere har her i Odense, ville der ikke gå tre dage, før jeg var ødelagt. Bare sådan noget som overvåget urinprøver. Man kan ikke sidde og tisse i en hvid plastikkop foran to mennesker og bagefter gå ud og føle sig som en del af samfundet. Foto: Nils Svalebøg
Anja Plesner Bloch, bestyrelsesformad for Brugernes Akademi: - Hvis jeg blev budt de forhold, som stofbrugere har her i Odense, ville der ikke gå tre dage, før jeg var ødelagt. Bare sådan noget som overvåget urinprøver. Man kan ikke sidde og tisse i en hvid plastikkop foran to mennesker og bagefter gå ud og føle sig som en del af samfundet. Foto: Nils Svalebøg

Ret skræmmende

Gadejuristen forstår heller ikke, hvorfor brugerne tvinges til at indtage flydende metadon, "som stort set alle hader" på grund af smag, konsistens og bivirkninger.

- Vi fortæller, at man efter retningslinjerne kan få metadon i tabletform i stedet. "Men det kommer aldrig til at ske i Odense", siger de, "fordi så tror lægen, vi snyder og sælger stoffet." Sådan er det over en kam - her bliver man disciplineret og straffet på forhånd. Dét er at knuse mennesker - det er ikke opbyggeligt. Og det er ret skræmmende, må jeg sige.

Nanna Gotfredsen havde travlt med at indsamle oplysninger under mødet, og de skal bruges til at lave en juridisk analyse af situationen. Skal man prøve at køre gennem klagesystemet eller eventuelt rettens vej - eller tage en dialog?

Koncernchef i Beskæftigelses- og Socialforvaltningen, Susanne Kvolsgaard, vil gerne i dialog med Gadejuristen, og det har Nanna Gotfredsen tænkt sig at tage imod:

- Folk kan ikke vente og har brug for løsninger her og nu. Derfor går vi ind i en dialog - det er den hurtigste vej og ofte den bedste. Snakken bliver på baggrund af den juridiske analyse - og den bliver benhård ud fra, hvad vi har hørt. Men hvis Susanne Kvolsgaard vil tørre ansvaret af på lægerne og ikke vil være med til en anden tilgang, end den man har i dag, må vi gå den slagne vej og eventuelt også ende i retten. Men jeg håber ikke, det bliver nødvendigt, siger Gadejuristen.

Muligt at få et godt liv

En af dem, der var med fra Brugernes Akademi, bestyrelsesformand Anja Plesner Bloch, er måske det bedste eksempel på, at en alternativ tilgang har en positiv effekt.

Hun kom i behandling første gang i 1987 og er i dag på metadon, hvor hun får en højere dagsdosis end mange af de fremmødte. Men hun får det udleveret en gang om ugen - i pilleform. Så kan hun tage pillerne spredt ud over dagen og undgå at blive påvirket, sådan som dem der tvinges til at tage hele dosis på en gang om morgenen.

Hun sidder i Rådet for Socialt Udsatte, Udsatterådet i København og sidder med i flere ministeriers arbejdsgrupper, hvor hun bidrager med viden om narkotikaområdet.

- Jeg byder ind med, hvordan virkeligheden ser ud, som hun siger.

- Og hvis jeg blev budt de forhold, som stofbrugere her i Odense, ville der ikke gå tre dage, før jeg var ødelagt. Bare sådan noget som overvågede urinprøver. Man kan ikke sidde og tisse i en hvid plastikkop foran to mennesker og bagefter gå ud og sætte sig i en bus og føle sig som en del af samfundet. Man bliver nedgjort og nedværdiget på så mange måder og ikke lyttet til, og når man så bliver aggressiv, kommer der vagter, fordi så lever man op til fordommene, siger Anja Plesner Bloch.

Hun ved, at sanktioner som dem, der bruges i Odense, ikke virker:

- Jeg har gennem 30 år set, hvad der virker - og set, hvad folk dør af. Og det var først, da jeg lærte at fungere med metadon, at jeg fik et godt liv. Men det måtte jeg lære mig selv. Det eneste, systemet ville lære mig, var at trappe ned. Og hver eneste gang endte jeg med nogle tilbagefald, der kostede mig alt. I dag er der faktisk nogle gode steder med dygtige folk, og jeg kan ikke fremhæve KABS Gentofte (Storkøbenhavns Misbrugscenter, red.) nok.

- Her bruger man individuel behandling og trapper ikke folk ned i dosis. Man straffer ikke på medicinen. Folk skal generelt heller ikke møde op hver dag, så det er muligt at få et bedre liv. De få, der kommer dagligt, vælger det ofte selv i sværere perioder, siger Anja Plesner Bloch.

Frygter sanktioner: Oprør mod behandlingen i misbrugscentret

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce