Frivillige hjælper sårbare børn ud på fodboldbanerne

70 frivillige skal i et samarbejde mellem Odense Kommune og Red Barnet fremover hjælpe udsatte børn ud på fodboldbaner og ind i spejderhytter. - Det er en omfattende og enestående aftale, der giver os mulighed for at hjælpe rigtig mange børn, siger Erik Rasmussen, der er tovholder og viceungdomsskoleleder i Odense Kommune. Foto: Birgitte Carol Heiberg

Frivillige hjælper sårbare børn ud på fodboldbanerne

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

I flere år har kommunale fritidsvejledere hjulpet udsatte børn ind i foreninger og fællesskab. Nu udvides projektet med et samarbejde med 70 frivillige fra Red Barnet.

For de fleste er det en selvfølge, at fritidslivet sætter ind med fodbold, med spejder eller med judo, når skolen ringer ud til eftermiddag.

Men for cirka 300 odenseanske børn og deres familier er det svært at finde pengene til kontingent og fodboldstøvler, ligesom det kniber med overskuddet til at pakke tasken og komme af sted hver torsdag.

Derfor skal op mod 70 frivillige - i et samarbejde mellem Odense Kommune og Red Barnet - fremover hjælpe børnene ud på fodboldbanerne og ind i spejderhytterne.

- Det er en omfattende og enestående aftale, der giver os mulighed for at hjælpe rigtig mange børn, konstaterer Erik Rasmussen, der er tovholder og viceungdomsskoleleder i Odense Kommune.

Og han ved, det vil virke. Idéen er nemlig ikke ny, men en udvidelse af en allerede afprøvet fremgangsmåde.

Penge til udstyr
Det er ikke kun frivillige følgevenner, der er del af samarbejdet mellem Odense Kommune og Red Barnet. Og som skal få flere sårbare børn til at finde og holde fast i en fritidsaktivitet.

Der ligger også en mulighed for at få økonomisk hjælp til at betale kontingentet i svømmeklubben eller købe håndboldskoene.

Både Odense Kommune og Red Barnet har bidraget til puljen, der rummer 320.000 kroner.

Det er de kommunale fritidsvejledere, der via snakke med blandt andet lærere og sagsbehandlere finder de børn, der kan have gavn af hjælpen.

I fire år frem mod 2015 fik Odense Kommune satspuljemidler - det er Christiansborgpenge, der skal forbedre vilkårene for udsatte grupper - til at hjælpe børnene ind i foreningslivet med projektet "Fritidsvejledning uden grænser" på seks skoler i det nordlige Odense.

- Som ungdomsskole havde vi arbejdet meget med foreninger og fællesskaber, og vi havde noget, vi kaldte et fritidspas, der betalte for børnenes kontingent i en forening, forklarer Erik Rasmussen.

- Men vi fik ikke noget optimalt udbytte. Børnene zappede rundt og blev ikke del af foreningerne og fællesskabet, og en særlig udsat gruppe kom aldrig af sted.

Der var altså brug for mere hjælp, og den kom kommunale, satspuljefinansierede fritidsvejledere med.

- Fritidsvejlederne gik ind i et tættere samarbejde både med de enkelte familier og de foreninger, børnene kom ud i. Og så blev nogle af børnene i begyndelsen fulgt til fritidsaktiviteten.

Op mod 300 børn var i løbet af de fire år del af projektet. Og efter et halvt år var 65 procent stadig aktive i foreningerne.

- Det lykkedes os at knække koden. Og derfor besluttede politikerne i 2016 at brede fritidsvejledningen ud til alle 34 folkeskoler, fortæller Erik Rasmussen.

Men behovet for fritidshjælp har vist sig så stort, at kommunen ikke alene kan klare opgaven. Derfor samarbejdet med Red Barnet.

Kommunen og de fritidsvejledere, der en gang om ugen eller hver 14. dag er rundt på hver eneste af folkeskolerne, beholder kontakten til familierne og foreningerne, mens det bliver de frivillige fra Red Barnet, der som såkaldte følgevenner rent praktisk hjælper med at få børnene afsted.

Red Barnets generalsekretær Jonas Keiding siger:

- Vi ved, at foreningslivet hjælper børn ind i vigtige sociale netværk, der styrker deres trivsel og muligheder for at udvikle sig. At gå til fritidsaktiviteter skaber et fællesskab på tværs af baggrunde og giver børnene et stabilt holdepunkt i deres hverdag, selv hvis deres opvækstbetingelser ellers ikke er de bedste.

Også børn- og ungerådmand Susanne Crawley Larsen (R) er begejstret for fritidsvejlederne. Og for samarbejdet.

- Det gør, at vi sammen med de frivillige følgevenner vil kunne hjælpe langt flere børn og unge ind i positive fællesskaber og dermed være med til at skabe en positiv udvikling for børn og unge i udsatte positioner.

Erik Rasmussen understreger, at det ikke kun handler om at skabe indhold i ellers tomme eftermiddagstimer.

- Når børn er aktive og har kammerater, giver det dem både bedre sundhed og trivsel, og dermed er de også mere motiverede til at lære i skolen og være mere opmærksomme på omverdenen. Der er mange perspektiver i det, mener han.

Foreløbig er 17 følgevenner fra Red Barnet i gang. Målet er at nå op mod 70.

Frivillige hjælper sårbare børn ud på fodboldbanerne

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce