Frits' Vafler lukker - Bastian åbner

22-årige Sebastian Alnor har udsigt til mange, lange arbejdsdage, når sæsonen for alvor kommer i gang i ishuset ved Skovsøen. Foto: Birgitte Carol Heiberg

Frits' Vafler lukker - Bastian åbner

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

22-årig ismester overtager byens mest kendte ishus, og det er cool nok. Frits' Vafler bliver til Bastians Vafler.

Det er cool nok at være byens mest berømte ismand. En is ved Skovsøen i Fruens Bøge er den klassiske udflugt og sommerforlystelse, og i mere end 30 år var det Frits, der gik til vaflerne og sørgede for, at stille den odenseanske issult.

Lige nu er der urimeligt meget is. Mere end de både kan og skal sælge, for Skovsøen er islagt og besøges af trippende måger og alliker, mens forbipasserende tester isens bæreevne. Dels ved lige at træde ud med det ene ben og dels ved at bombardere isen med tunge grene fra bøgeskoven.

Isen ser ud til at kunne bære, men lad hellere være med at forsøge dig. Det er mere sikkert at forsøge sig med Bastians Vafler, som netop er åbnet i det lune sving op mod stien og Carlslund.

Bastian? Hvad er nu det? Det er da Frits' Vafler. Nej, ikke mere, for hans førstemand Sebastian Alnor har taget over. I en alder af 22 år har han fået forpagtningen af det traditionsrige is- og grillsted, og Frits Starup Nielsen er i en alder af 73 år gået på en velfortjent pension hjemme i Skt. Klemens. I godt 30 år har han været ismanden, man altid har kunnet regne med.

Sebastian Alnor er gået fra at være førstemand til at have overtaget byens måske mest berømte ishus.  Foto: Birgitte Carol Heiberg
Sebastian Alnor er gået fra at være førstemand til at have overtaget byens måske mest berømte ishus. Foto: Birgitte Carol Heiberg

Hotdogs og iskugler

- Det er da lidt overvældende at tage over. Det er ikke mange år siden, jeg gik ud af gymnasiet, og mens mine kammerater læser videre, er jeg allerede selvstændig og kan stå med udsigt til et langt liv med is og pølser som mit livsindhold, siger Sebastian Alnor.

Han tænker mere på det karrieremæssige perspektiv end på selve ansvaret for pavillonen og et personale på 20-35 unge og lidt ældre mennesker.

- Jeg har jo været her i otte år og kender det hele. Trods alt er det ikke raketvidenskab at tage over og køre forretningen videre. Her i starten bliver det meget som vi plejer. Det koster penge at tage over, og hvis du har en idé, så er det sikkert, at den også koster penge at udføre. Der skal lægges lidt til side. Så bliver der råd til nogle fornyelser og mit eget præg på stedet, siger han.

Kiosken og arbejdet med hotdogs og iskugler har været hans døgnbeskæftigelse de sidste sæsoner, hvor han reelt har været bestyrer på stedet. Frits har trappet ned, og i takt med det, har Sebastian taget over.

Sebastian Alnor regner med at skulle have 20-35 - fortrinsvis unge - mennesker ansat i ishuset. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Sebastian Alnor regner med at skulle have 20-35 - fortrinsvis unge - mennesker ansat i ishuset. Foto: Birgitte Carol Heiberg

Lukket i den døde tid

- På en hektisk sommerdag - eller bare en normal travl dag - ryger din arbejdstid let op i 12-14 timer. På ugebasis har jeg ofte arbejdet måske 70 timer. Man kan sige, at der skal kompenseres for "de døde" måneder. Fra efteråret til nu. Der har vi lukket, og holder sommerferie. Det har jeg da udnyttet ved at rejse til Asien, rundt i New Zealand og Australien. På den side af jorden, hvor der er sommer, når vi har vinter. Vores arbejdssæson gør, at der ikke er meget dansk sommer til os, siger han.

Det er lang tid siden, Sebastian Alnor har været i et af forældrenes sommerhuse i Nyborg eller Kerteminde.

- Da jeg var knægt, kom jeg der en hel masse og sejlede hele sommeren. Det har jeg ikke prøvet i mange år, siger han.

Tydeligvis er det ikke klynk, men bare sådan tingene har formet sig. Fra den første tid, hvor han blev ansat af Frits sammen med sin søster og et par fætre. Det er tradition i familien, at man har fritidsjob her. De fleste starter, før de fylder 18 år. Sådan vil Sebastian også selv helst have sine ansatte. Så kan man forme og oplære dem, til de bliver ældre.

Sæsonen er purung, og der er endnu langt mellem gæsterne. Disse var mere til kaffe end til is. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Sæsonen er purung, og der er endnu langt mellem gæsterne. Disse var mere til kaffe end til is. Foto: Birgitte Carol Heiberg

Fyraftens-skyller

- Du går efter unge mennesker lidt som dig selv. De må gerne være vant til at yde noget derhjemme. Have orden på deres ting. God hygiejne og fremtoning. Og har de dyrket holdsport, siger det også noget om deres evne til at hjælpe hinanden og trække fra, når det er nødvendigt, siger Sebastian Alnor.

Han er ved at have sat sit hold til forsæsonen. Det består af nye og gamle, og er på en snes ansatte. Der skal også findes unge mennesker, som kan tilkaldes som afløsere og assistance, når issalget peaker en torsdag med motorcykler på Engen eller en lun sommeraften, hvor hele Odense er på udflugt til Skovsøen, og der skal produceres is-på-is-på-is-på-is-på-is. Gufmaskinen skal passes, isspandene skiftes, opvasken fikses.

- Efter sådan en aften er det fedt at sidde sammen og nyde, at man har præsteret. Ydet en indsats sammen. Så får vi en sodavand eller måske en øl, når der er lukket. Det skal der altid være plads til. Du kan ikke få et personale til at fungere ved at være kolerisk eller hidsig. Du skal være rolig og motiverende. Der er jo ingen, som bevidst ønsker at modarbejde, siger han.

Sebastian Alnor har de seneste år været bestyrer af ishuset. Nu har han overtaget det.
 Foto: Birgitte Carol Heiberg
Sebastian Alnor har de seneste år været bestyrer af ishuset. Nu har han overtaget det. Foto: Birgitte Carol Heiberg

Lækker kaffe fra bunden

- Hvordan jeg er??? Jeg vil gerne fremstå som rummelig og venlig. Ikke en egotripper. Men jeg vil også gerne være ambitiøs og være et godt forbillede for de andre unge i forretningen. Vi skal fungere sammen. Det er målet, siger han.

- Frits' Vafler var Frits' Vafler. Fortsætter du som sådan?

- Nej, det er Skovsøens Vafler. Måske vil nogle kalde det for Bastians Vafler. Fint med mig. Det er kælenavnsudgaven af Sebastian, siger han.

Bastian tager det stille og roligt. Armbevægelserne og de store kuglestød må vente, til der er økonomi til det. Han har et stort ønske om at brygge kaffe i en rigtig espresso-maskine. Med friskmalede bønner.

- Folk har fået smag for gourmetkaffe, og jeg kan sagtens se et marked for det. Maskinen koster pænt over 100.000 kr., så det ligger lidt udenfor pt.

Andre tiltag kan være på vej, men faktisk vil Sebastian Alnor gerne jonglere lidt traditionsbundet med iskuglerne i denne sæson. For at få en fornemmelse for forretningen.

Lidt nyt er der dog. En Skovsø Special. Tre kugler med chokoladeovertræk, guf, syltetøj og flødebolle.

Selv elsker han is og går den klassiske vej med nougatfløde og rosiner. Måske lidt chokolade. To kugler.

- Vi spiser ikke meget is. Dels fordi det ikke passer sig overfor kunderne, dels fordi det er søde sager. Der skal noget andet til at stå imod med, hvis du skal arbejde i alle dine vågne timer, siger han.

Det kan godt rykke i ham, når han hører om de andre fra gymnasiet, som starter på universitetet eller businessskole. Der er introture, fredagsbar og fornøjelser ved siden af studierne. Der gås målrettet efter en bachelorgrad, mens han selv er ismand på mere end fuld tid.

- Aner ikke, om det bliver ved sådan. Det er totalt i orden lige nu. Jeg har altid kun vidst en ting med sikkerhed. Jeg ville være selvstændig. Det er jeg med pavillonen ved Skovsøen, siger han.

Lige for tiden er der betydeligt mere is på Skovsøen end i ishuset. Men det skal nok blive anderledes senere på året. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Lige for tiden er der betydeligt mere is på Skovsøen end i ishuset. Men det skal nok blive anderledes senere på året. Foto: Birgitte Carol Heiberg
I mere end 30 år var Frits Starup Nielsen ismanden ved Skovsøen. Nu er han i en alder af 73 år gået på pension, så det er slut med Frits' vafler. Førstemanden Sebastian Alnor har taget over. Arkivfoto: Kim Rune
I mere end 30 år var Frits Starup Nielsen ismanden ved Skovsøen. Nu er han i en alder af 73 år gået på pension, så det er slut med Frits' vafler. Førstemanden Sebastian Alnor har taget over. Arkivfoto: Kim Rune

Frits' Vafler lukker - Bastian åbner

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce