Fristen overskredet: Nu skal det være slut med for store kolonihavehuse i Odense


Fristen overskredet: Nu skal det være slut med for store kolonihavehuse i Odense

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

1. september har Odense Kommune overblik over, hvor mange kolonihavehuse der fortsat er for store. Ejerne risikerer at blive tvunget til at sælge deres huse, men retssager kan også være på vej.

Det strammer til for de kolonihaveejere i Odense, der fortsat har huse, som er større end 60 kvadratmeter.

1. juli udløb fristen for at få de for store huse bragt ned til en størrelse, der er i overensstemmelse med reglerne.

95 huse har fået et påbud om at nedbringe antallet af kvadratmeter, og yderligere 41 har meddelt, at de vil gøre det frivilligt. I alt er der altså tale om 136 berørte kolonihavehuse fordelt på 11 kolonihaveforeninger spredt ud over Odense, oplyser Anja Skovslund Henriksen, der er funktionsleder for spildevand, gartnerier og kolonihaver i By- og Kulturforvaltningen.

Kommunens folk har sammen med bestyrelserne i de enkelte kolonihaver været rundt og måle op og besigtige husene, og det er den kortlægning, der danner grundlag for de krav om nedrivninger, der siden er blevet rejst.

Fokus på kolonihaver siden 2015
Efter i mange år at have set gennem fingre med brud på en lang række regler i byens kolonihaver varslede Odense Kommune i 2015, at nu skulle lov og orden genoprettes.

Siden da har kommunen fået skabt sig et overblik over situationen, og nye lokalplaner er vedtaget, som har fastlagt, at højest 15 procent af arealet må bebygges, men dog ikke mere end maksimalt 60 kvadratmeter.

Selvom den tilladte mængde af byggeri med lokalplanerne blev hævet fra 10 procent til 15 procent, var der dog stadig en lang række kolonihavehuse, som var større end det.

I alt drejer det sig om 136 huse fordelt på 11 kolonihaveforeninger. Heraf har 95 fået et påbud, mens resten har tilkendegivet, at de frivilligt vil rette ind efter reglerne.

Yderligere seks kolonihaveforeninger mangler at blive gennemgået.

Kontrol er i gang

Anja Skovslund Henriksen forventer i løbet af en måneds tid at have overblik over, hvor mange der har efterkommet kravet om nedrivninger.

- Vi har overladt til Odense Havelodselskab, som er dem, Odense Kommune har lejekontrakten (på kolonihavearealerne, red.) med, at få foretaget kontrol på samtlige adresser, der er i kikkerten. De skal tjekke, at de hver især har gjort det, de skal, siger hun og tilføjer:

- De har indtil 1. september til at give os en tilbagemelding, og forhåbentligt begynder tilbagemeldingerne at droppe ind inden så længe.

Anja Skovslund Henriksens forventning er, at de fleste har gjort det, de skal.

- Ikke desto mindre kan der være nogen, hvor det på grund af dødsfald eller sygdom ikke har været muligt. Der kan være legitime grunde. Men der skal også nok være en enkelt eller et par stykker, der bare nægter at gøre det, de skal.

Tvangssalg eller retssager

By- og Kulturforvaltningen vil selv lave stikprøvekontroller for at sikre, at kravene er blevet opfyldt, oplyser Anja Skovslund Henriksen.

- Det kommer vi til, siger hun.

Er der i sidste ende nogen, som nægter at rette ind efter kommunens krav, bliver sagerne meldt til politiet, og fogedretten kan blive indblandet. Det vil være de enkelte kolonihavebestyrelsers opgave at opsige lejeaftalen på vedkommendes havelod, og herefter vil ejeren have kort tid - typisk nogle få uger alt efter haveforeningens regler - til at få solgt sit hus.

En anden mulighed er, at nogle af kolonihavehusejerne vælger at stævne kommunens afgørelse i sagen, hvis de mener, afgørelsen ikke er korrekt. I så fald kan det ende med retssager, der skal afprøves ved domstolene.

- Det kan de (ejerne, red.) gøre, bekræfter Anja Skovslund Henriksen og fortsætter:

- Vi har haft enkelte advokathenvendelser i den her proces fra advokater, som mener, vi ikke bare kan sige, de skal overholde lejekontrakten.

- Ikke desto mindre, mener vi, at det krav kan vi godt stille. Vi (Odense Kommune, red.) har også fået juridisk rådgivning, og i de sager, hvor der udstedt påbud, mener vi, der er tale om klare overtrædelser. I de sager føler vi os sikre på, at vi har ret, hvis de skulle blive afprøvet ved domstolene.

Der er seks kolonihaveforeninger, som Odense Kommune endnu ikke har gennemgået i forhold til, om husene overholder kravene. Det skyldes, at de ligger inden for å-fredningszonen, og kommunen afventer, at Fredningsnævnet skal afgøre, hvor meget byggeri der må være derude, inden de kommer under lup, oplyser Anja Skovslund Henriksen.

Fristen overskredet: Nu skal det være slut med for store kolonihavehuse i Odense

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce