OASE: Allerup Gl. Have uden for Odense har siden 1930 haft tusinder af fynboer på græs om sommeren
ALLERUP: Selvom friluftsbadet først åbner om en time, har mange allerede lagt sig til rette på græsset eller hopper højt mod himlen i trampolinen. Det er fredag lige efter Kristi himmelfart, og solen bager fra en næsten skyfri himmel. Skønt.

Sådan har det været i rigtig mange år. Allerup Gamle Have har siden 1930 fungeret som fristed for unge og gamle. Rammerne er der, men det har altid været op til gæsterne at udfylde dem. Der er ingen ydelser eller service, som man ellers finder på mange andre rekreative steder.

- Vores bademester er en af de eneste, der får løn. Resten er frivilligt arbejde, hvor vi er omkring 30 personer, der skiftes til at tage en tørn. For eksempel har en af de nærliggende gårdes drenge lige revet hele området i går med traktoren, fortæller Karsten Agergaard, der sidder i det udvalg, der driver den gamle have med støtte fra Odense Kommune.

Først var Allerup Gamle Have bare en lille græsplæne omgivet af buskads. I 1934 blev friluftsbadet bygget og efterhånden blev flere og flere marker inddraget, så der også kunne afvikles store gymnastikopvisninger og håndboldturneringer med deltagelse af flere tusinde mennesker.

Udstilling

- I halvfemserne var det slut med de store gymnastikstævner herude. Spørgsmålet var, hvilken fremtid haven skulle have. Stemningen var temmelig pessimistisk, men nu er den vendt, fortæller Karsten Agergaard, der har boet i Allerup i seks år.

Haven ejes nu af DGI Odense. Da den gamle Allerup Skovgård nedbrændte i 1912, opførte gårdejer Aksel Pedersen en ny gård et stykke derfra. Dermed havde han to haver, og han tilbød den lokale idrætsforening, at de kunne anlægge en idræts- og festplads, hvis de stillede med mandskabet.

I dag indvies en udstilling om havens historie, der har været nogle år undervejs. En række plancher ved siden af badet fortæller historien om haven i billeder og tekst.

Arkivar Johnny Wøllekær har efter at have interviewet en halv snes personer om deres tilknytning til haven skrevet bogen "Jeg ved, hvor der findes en have så skøn. Historien om Den Gamle Have i Allerup".

- De fleste odenseanere kender haven godt og har taget turen herud på cykel, da de var barn. Faktisk er den kendt på hele Fyn. Haven afspejler hele idrættens historie og udvikling i landdistrikterne, forklarer Johnny Wøllekær.

Varmere vand

Sidste år var en kanonsæson for friluftsbadet med 8000 gæster og en omsætning på 160.000 kroner. Men vandet i badet er også blevet fem grader varmere, fordi det nu opvarmes via solfangere på taget og et termotæppe.

Der bliver også holdt mange firma- og privatfester i Allerup Gamle Have. Køkkenet i det gamle bindingsværkshus, der oprindelig var stuehus i Ejby i Odense, har service til 40 personer, mens det store telt kan rumme 80 festglade.

- Det er op til folk, hvad de har lyst til at lave, når de er her. Men faciliteterne er her, og der er masser af plads. Nu håber vi bare på godt vejr hele sommeren, siger Karsten Agergaard.
  • fyens.dk