225 år med frimurerloge markeres på mange måder hen over foråret

Odense: Danmarks største og næstældste Sankt Johannesloge, Maria til de tre Hjerter i Odense, blev stiftet i 1791 og kan altså fejre 225-års jubilæum i 2016. Dette sker ved en række interne og eksterne arrangementer.

Jubilæumsåret begyndte med en familiedag den 23. januar, hvor der uddeltes fire donationer:

10.000 kr. til "Projekt sommerbørn", som er et kirkeligt fællesprojekt i Skt. Knuds provsti, Odense Valgmenighed og Folkekirkens Tværkulturelle Samarbejde. Målgruppen er familier, der ikke økonomisk har overskud til at holde ferie. Donationen skal anvendes til en heldagsudflugt i bus med frokost og aftensmad for 50-60 deltagere, voksne og børn fra 4 til 13 år til Naturskolen i Tarup-Davinde.

Værestedet Ventilen, der drives af frivillige, modtog også en donation på 10.000 kr., som støtte for ensomme og ofte isolerede unge mellem 15 og 25 år. Formålet er at udvikle de unges sociale færdigheder gennem samvær med ligestillede.

Mødrehjælpen, som rådgiver økonomisk vanskeligt stillede familier, ofte enlige forsørgere, fik også en donation på 10.000 kr.

Fjerde donation på 10.000 kr. gik til Reden i Odense. Reden er et anonymt værested for kvinder med stof- og alkoholmisbrug, hjemløshed, prostitution og fattigdom. Kongelige frimurerbrødre

Jubilæumsprogram i Odense

Sankt Johanneslogen Maria til de tre Hjerters 225-års jubilæum kulminerer i april måned. Den 1. april åbner en særudstilling "Maria til de tre Hjerter - en loge i Odense", på Møntergården, Odense Bys Museer, hvor alle er velkomne.

Den 2. april afholdes reception i Frimurerlogen i Albanigade for frimurerbrødre med ledsagere og inviterede gæster. Ved denne reception uddeles 11 store donationer til velgørende og kulturelle formål.

På selve jubilæumsdagen, den 3. april, afholdes en festgudstjeneste i Odense Domkirke kl. 14.00, hvor alle er velkomne.

Lørdag den 9. april er ca. 200 hjemløse inviteret til festmiddag i Frimurerlogen i Albanigade. Dette arrangement afholdes i samarbejde med Kirkens Korshær, der fejrer sin 90-års fødselsdag.

I april måned afholdes flere interne jubilæumsarrangementer i Frimurerlogen, og det hele rundes af med en byvandring i Odense den 25. juni med fokus på historiske, frimurerrelevante steder i den fynske hovedstad. Vandringen slutter med udstillingen på Møntergården.

Fredag den 24. juni er der i samarbejde med Odense Symfoniorkester arrangeret en koncertopsætning af frimureren Mozarts opera "Tryllefløjten". Forestillingen er intern for frimurerbrødre med familie og venner, men dagen efter, lørdag den 25. juni, er spilles koncerten igen, og her kan alle købe billetter. Operaen havde urpremiere i Wien i 1791, så "Tryllefløjten" kan altså også fejre 225-års jubilæum her i 2016.

Folkeuniversitetet

På Folkeuniversitetet i Odense tager man også det frimureriske emne op ved en forelæsningsrække over fem mandage fra 4. april til 2. maj. Foredragsholderne forsøger at besvare et grundlæggende spørgsmål: Hvad kan en frimurerloge tilbyde moderne mennesker i et højteknologisk og hyperkomplekst samfund med et utal af tilbud?

  • Eriksen_Jesper_Mads_(2015)_005

    Af:

    Årgang 1963. Ansat på Fyens Stiftstidende siden 1989. Arbejder primært på Odense-redaktionen, men også med kultur og sport. All-round-reportage-journalist og klummeskriver.

Mere om emnet

Se alle
2
Stor donation: Sortebrødrene får 135.000 kroner af frimurere

Stor donation: Sortebrødrene får 135.000 kroner af frimurere