Odense Havns slæbebåd er bygget om til isknuser - der ligger 8-10 centimeter fast is i inderhavnen.
Odense: Der var ingen isbjørne, men til gengæld en enkelt sæl, der beundrede den komplicerede havnemanøvre, da dagens isbrydning var slut, og skibsfører Keld Nielsen (til daglig maritim souschef ved Odense Havn) på slæbebåden "Fremad" kunne melde fri bane fra Odense Fjord og ind til det inderste bassin i havnen.

Nogen arktisk opgave var der dog ikke tale om, og Keld Nielsen har også måttet høre fra sine gamle kammerater fra søen, at isbrydningen på fjord og kanal ikke er meget mere imponerende, end at brække isterninger ud af en bakke fra fryseren. Men nu arbejder disse gutter også med isbrydning omkring Svalbard og og i Ishavet.

Kævler fra Baltikum

Alligevel er der god fornuft i at holde kanalen farbar, for man skal ikke vente, at de professionelle statsisbrydere går i aktion for at fjerne lidt tallerkenis ved Odense for at sikre en ladning trækævler fra Baltikum til papirfabrikken i Dalum fri passage eller gøre livet nemmere for "Ann Rousing" med skrot til H. J. Hansen.

I en verden, hvor elementerne bestemmer alt, temperaturerne styrtdykker og is opstår, skal havnens folk være klar til at rykke ud med timers varsel.

Isen kan blive presset sammen og danne propper, og sådan var det også i går. På fjorden fra Lindø til Klintebjerg var der flere svømmefugle end isflager i vandet, men så begyndte isen at komme. Og hvor fuld kraft fremad udløser otte knob i smult vande, kunne "Fremad" nogle enkelte steder kun mase sig frem med tre-fire knob.

Altså ville skibe med beskeden maskinkraft komme i vanskeligheder.

Slæbebådens eneste problem er de udsatte propeller for og bag. Teknikken skal håndteres med fingerspidsfornemmelse for ikke at smadre mekanikken under vandet.

Og i inderhavnen, hvor isen ligger plan og massiv - op til 10 centimeter - er "Fremad" ikke meget for at lystre på roret. Sporet lige frem i isen er det nemmeste at følge, og Keld Nielsen skal hele tiden korrigere ved rattet, mens skroget skramler og banker sig vej.

Som en grundstødning

Dækket bevæger sig som gulvet mellem et par togvogne eller en lang bumlende grundstødning, og det larmer som en skraldevogn, der tømmer spande. Men der skal mere til, før "Fremad" må give op.

Fra Gabet ved Odense Fjords udmunding og ind til Fynsværket er holder kulprammene og deres muskelsvulmende slæbebåde en rende fri, og kommer det virkelig til at knibe, bliver der chartret professionel isbrydningsassistance.

- Så længe vi selv kan, er det også billigst, fortæller Keld Nielsen. Og derfor er han også meget, meget forsigtig med at manøvrere for voldsomt i isen. En skade på skruen kunne blive ganske kostbar.
  • Fyens Stiftstidende