Gentlemen. Roere forstår hinanden, selv om de konkurrerer på vandet

Af den grund fik den tidligere Middelfart-roer Leif Jakobsen god støtte fra sin London-klub, da han ville støtte Odense Roklubs genopførelse

Havnen: Et sommerbesøg i Danmark kan føre meget med sig. 12.500 kroner for at være helt præcis, for så stort et beløb blev søndag overrakt bestyrelsesmedlem i Odense Roklub Johnny Vikkelsøe af ægteparret Leif og Jan Jakobsen, London.

Den forhenværende Middelfart-roer Leif Jakobsen og hans engelske hustru Jan blev så berørte over at høre om Odense-klubbens tab i forbindelse med en påsat brand, da de ferierede i Danmark, at de besluttede sig for at hjælpe de hjemløse roere så godt, de kunne. Med ægte engelsk gentlemanship på tværs af landegrænser.

I samme båd for længe siden

Både Johnny Vikkelsøe og Leif Jakobsen har en lang og glorværdig karriere bag sig med flere guldmeldaljer i deres sport - herunder også VM - og selv om de ikke har siddet i samme båd siden 1987, har de alligevel stadig forbindelse med hinanden, og en enkelt gang har de to klubber også delt en otter under en konkurrence for ældre roere i Wien.

- Roere er jo venner, selv om de konkurrerer, siger Leif Jakobsen, der gennem mere end 20 år har boet i London og derfor skiftet sin fynske klub ud med Quintin Boat Club i bydelen Chiswick.

- Det er på vandet, man konkurrerer. På land er man venner, siger Johnny Vikkelsøe.

- Og så er Linkedin (socialt medie, red.) en god opfindelse til at holde kontakt. Det var her igennem, Leif allerede i efteråret skrev til mig om indsamlingen. Det er klart, at det rørte mig meget, at helt i England var der roere, der tænkte på os og støttede os, fortsætter han.

Mere end det dobbelte

I London havde Leif og Jan Jakobsen ingen problemer med at forklare deres engelske venner, hvad der var los i Odense.

En allerede planlagt rotur på Themsen fra Henley til Chiswick sidste weekend i september 2015 blev brugt som sponsortur. Penge blev samlet ind. Ægteparret Jakobsen havde håbet på 500 pund - det endte med mere end det dobbelte.

- Folk syntes, det var en skandale, at klubben var blevet brændt af, og mange af vores venner ville gerne støtte. Det er vi meget glade for, siger Jan Jakobsen.

- Klubben må bruge pengene på det, den vil, det vil vi ikke blande os i, siger Leif Jakobsen, der godt ved, at pengene er en dråbe i havet - eller kanalen - i forhold til det beløb, klubben skal bruge på at genopføre sine faciliteter.

For 12.500 kroner kan man få to sæt årer af dem, de professionelle roere bruger.

Nyt hus klar i efteråret

Lidt mere end 12 millioner kroner blev der futtet af for den dag i august 2015 i bygninger og dyrt roudstyr.

De fleste af pengene er kommet ind i form af forsikringsudbetalinger, men ifølge Johnny Vikkelsøe mangler der endnu tre millioner kroner, før klubben har alle midler til at opføre sin drøm af et nyt klubhus. Derfor er man i gang med at søge fonde.

Går det, som roerne på Kanalvej håber, er det nye hus klar i efteråret i indeværende sæson.

  • Michael Bager

    Af:

    Uddannet journalist fra DjH, ansat på Fyens Stiftstidende siden 1997 og senest tilknyttet Kultur- og Odense-redaktionen.