Fra bekræftelse til annullering: Syv enlige børnefamilier fik frataget deres ferieophold

De syv familier fra Odense havde set frem til at komme en uge på Western Camp i Rødby på Lolland. En campingplads, der har tjent mange enlige børnefamilier gennem Dansk FolkehjælpArkivfoto: Birgitte Carol Heiberg

Fra bekræftelse til annullering: Syv enlige børnefamilier fik frataget deres ferieophold

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Dansk Folkehjælp tilbyder feriehjælp til enlige børnefamilier på overførselsindkomst. En administrativ fejl har imidlertid betydet, at syv familier i Odense på få dage både fik garanteret ferieophold på Lolland og aflyst turen.

Børnenes sommerferie står for skud. For mange mennesker betyder det varmere himmelstrøg syd på med hele den pukkelryggede. Det er dog ikke alle danskere, der har det økonomiske overskud til at tage deres børn med på sommerferie.

For mange enlige forældre er ferieophold blot en fjern drøm. Derfor tilbyder hjælpeorganisationen Dansk Folkehjælp - med støtte fra flere fonde - deres service "Feriehjælp". Tanken er, at alle børn har ret til gode ferieminder.

Feriehjælpen består af et ferieophold rundt om i landet, hvor frivillige fra organisationen sørger for, at familierne får en uge, som børnene aldrig vil glemme. Det var netop et sådan ferieophold, som syv familier fra Odense i maj fik lovet.

Dianna Preisner fra det sydøstlige Odense modtog Dansk Folkehjælps julehjælp og kom efterfølgende i en af organisationens "familienet" med andre odenseanske familier.

Det var her på fællesmøderne i familienettet, at familierne fik garanti på, at de kunne komme med på ferie i slutningen af juni. Familierne fik godkendelse ad flere omgange og fik den endelige bekræftelse den 21. maj.

To dage efter fik familierne at vide af deres kontaktpersoner, at nye regler var trådt i kraft, så man ikke kan anvende Feriehjælp flere gange inden for en treårig periode. Det betyder, at Dianna Preisner og seks andre enlige børnefamilier nu ikke kommer på ferie alligevel.

- De nye regler har virkelig trukket tæppet væk under mange familier, der i forvejen har udfordringer i hverdagen. Vi har på ingen måde brug for at skulle fortælle vores børn, at deres ferie er aflyst blot to dage efter, vi fik endelig godkendelse på, at vi skulle afsted, fortæller hun.

Dianna Preisner er umiddelbart forstående overfor reglerne, men er på ingen måde tilfreds med implementeringen.

- Man kan altså ikke bare godkende ferie til syv familier over flere omgange, for så at fratage den to dage efter. Det er ikke i orden.

Hun har efterfølgende taget sagen i egen hånd og skrevet til Dansk Folkehjælps hovedkontor samt de fire fonde. Ingen af dem har endnu svaret hendes mail.

Dansk Folkehjælps Feriehjælp
Feriehjælp er et ferieophold arrangeret og afholdt af frivillige, der er knyttet til Dansk Folkehjælp.Ferieopholdene varer ofte en uge, hvor mere end 3000 børn og voksne får lov til at få et afbræk fra hverdagen.

Ferien finansieres gennem fondene Arbejdsmarkedets Feriefond, Ole Kirk's Fond, Agustinus Fonden og HK Danmark, samt støttebidrag fra borgere.

Som mange andre tilbud hos Dansk Folkehjælp skal man være enlig og være på overførselsindkomst for at anvende dem.

Der er åbent for ansøgning om Feriehjælp i perioden 1. til 30. april. Mere information om Feriehjælp kan findes på Dansk Folkehjælps hjemmeside.
Ferierne som tilbydes gennem Dansk Folkehjælp har glædet mange børn gennem tiden, og givet dem sommerferieminder for livet. Arkivfoto: Birgitte Carol Heiberg
Ferierne som tilbydes gennem Dansk Folkehjælp har glædet mange børn gennem tiden, og givet dem sommerferieminder for livet. Arkivfoto: Birgitte Carol Heiberg

Børnenes tab

En anden af de involverede familier er Laura Mathiesen, der er enlig mor til sine døtre på syv og fire år. Hun var første gang med Dansk Folkehjælp på ferie i 2014 og igen i 2018.

Hun kom også med i familienettet og gjorde teamlederen opmærksom på, at hun havde været med på ferie sidste år. Hertil fik hun at vide, at det ikke var noget problem, fordi hun var med i familienettet.

Da nyheden om ferieannullering kom to dage efter den endelige bekræftelse, gik al luften af ballonen hos Laura Mathiesen.

- Jeg er så frustreret og ked af det på mine børns vegne. Som skilsmissebørn har de i forvejen en masse udfordringer. Jeg er med på, at der er regler, der skal overholdes og alle skal tilgodeses - men at man først kommer ud med en endelig bekræftelse på, at man skal med og så trækker den tilbage, det er absurd, siger hun.

Især den ældste datter på syv år har taget nyheden hårdt. Hun har ifølge hendes mor ikke kunnet snakke om andet de seneste mange måneder og har ivrigt aftalt ferieugens forløb med veninder fra skolen, der også skulle med. Ifølge Laura Mathiesen, er datteren en skrøbelig pige, der har brug for forudsigelighed. Nyheden gjorde, at datteren føler sig ekskluderet.

- Det var så fed en oplevelse for børnene, og det var 100 procent på deres præmisser. Mine børn snakker stadig om turen fra sidste år. Det betyder bare hele verden for dem at komme afsted på den her ferie, fortæller hun vemodigt.

Laura Mathiesen håber stadig på en form for kompensation, men hun tør ikke tro på det, eftersom andre familier allerede har fået tilbudt de tomme pladser.

Uklarhed om treårsregel

De syv familier fra Odense blev præsenteret for treårsreglen som værende et nyt tiltag med beslutningen kommende fra de fire fonde.

Hos Dansk Folkehjælps hovedkontor fortæller generalsekretæren Klaus Nørlem, at reglen om, at man ikke kan modtage feriehjælp flere gange inden for tre år, har eksisteret i en årrække. Reglen skulle ifølge ham også stå tydeligt i ansøgningsskemaet.

Dianna Preisner kan ikke nikke genkendende til disse regler, og hun har gennem to år med ansøgninger ikke stødt på dem i ansøgningerne. Hun står også fast på, at familienettet har fået fortalt, at treårsreglen er ny.

På trods af de syv familiers annullering er der i følge Dianna Preisner, der har undersøgt og kæmpet familienettets sag siden den 23. maj, stadig omkring 13 pladser tilbage, som Dansk Folkehjælp ikke kan få afsat.

Fra bekræftelse til annullering: Syv enlige børnefamilier fik frataget deres ferieophold

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce