Fra Silicon til Sanderum: Fynsk romantik slår alt

Brylluppet med cirka 70 gæster bliver et miks af danske og amerikanske traditioner. F.eks. er der dagen før brylluppet "rehearsal dinner" - en slags generalprøve før den store fest, som amerikanerne ynder at afholde. - Til gengæld bliver de danske lejlighedssange en dansk tradition, som nok bliver noget nyt for amerikanerne, for det kender de ikke til, siger Morten Sørensen, der her ses arm i arm med den kommende hustru Courtney Powell Croley. Foto: Nils Svalebøg

Fra Silicon til Sanderum: Fynsk romantik slår alt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

For godt 30 år siden rejste en ung mand fra Sanderum til USA. I dag arbejder han i Silicon Valley og bor i en pæn forstad. Men i disse dage er han hjemme i Odense - og i dag bliver han gift.

Planlægningen begyndte for 18 måneder siden. I dag lørdag er det så alvor, når amerikanske Morten Sørensen, født og opvokset i et godt socialdemokratisk hjem i et klassisk gult murstensparcelhus i Sanderum, siger ja til sin udkårne Courtney Powell Croley, der stammer fra Pennsylvania i USA. Det sker på Broholm Slot på Sydøstfyn.

Brudeparret bor i en pæn forstad til San Francisco, og i dag 50-årige Morten Sørensen har, siden han forlod Danmark i 1986, skabt sig en karriere, som har ført ham til it-brændpunktet Silicon Valley, der ligeledes ligger lige uden for San Francisco. Her arbejder han i dag som chef i en konsulentafdeling for den amerikanske it-gigant Amazon.

- I Amazon web services, pointerer han.

Men rødderne har han solidt plantet i Sanderum, hvor forældrene stadig bor i det selv samme hus, han voksede op i. Drengeværelsets godt 10 kvadratmeter er dog i dag lavet om til kontor.

- Jeg vil altid være en Odense-dreng. Jeg voksede op her og havde en masse store oplevelser som ung her, lyder det fra Morten Sørensen, der onsdag inviterede Fyens Stiftstidende indenfor i Sanderum.

Her var noget af den danske familie og cirka 25 af de amerikanske bryllupsgæster, der allerede er blevet fløjet til Danmark, inviteret til for-reception i haven. Amerikanerne blev budt på danske lækkerier, f.eks. ostebord og snaps.

- Det er første gang, min familie, Courtneys familie og vores venner fra både USA og Danmark bliver samlet. Det bliver meget specielt - og måske sker det aldrig på den måde igen. Så det er selvfølgelig noget, vi glæder os virkelig meget til, siger en glad Morten Sørensen.

Vild med netværk
Morten Sørensens interesse for computernetværk var allerede stor, da han gik på universitetet i USA og læste politologi i starten af 1990'erne.Han byggede netvæk på universitetet, og det skulle vise sig at komme ham til gode.

Han havde egentlig troet, han skulle arbejde med politik, men i 1993 fik han sit første job inden for den spirende it-branche. - Det var, da internettet stadig var nyt, siger han.

Han har tidligere arbejdet som konsulent i USA og for det multinationale it-firma Cisco, inden han blev hyret af Amazon.

Som barn gik han på Sanderumskolen i ni år og blev siden student på Mulernes Legatskole.

Morten Sørensen har to voksne sønner fra et tidligere ægteskab.
- Selvfølgelig er vi stolte af ham. Han har klaret sig flot, lyder det fra Morten Sørensens mor Eva, og faderen Bendt er enig. Foto: Nils Svalebøg
- Selvfølgelig er vi stolte af ham. Han har klaret sig flot, lyder det fra Morten Sørensens mor Eva, og faderen Bendt er enig. Foto: Nils Svalebøg

Et ben i hvert land

Men Odense-drengen, der stadig har venner i Odense fra gymnasietiden på Mulernes Legatskole, er med tiden også blevet amerikaner. I dag føler han sig både dansk og amerikansk, og formelt set er han amerikansk statsborger.

- Jeg har et ben solidt plantet på hver side af Atlanterhavet, siger han og erkender, at det også nogle gange kan være lidt rodløst hverken at være helt det ene eller helt det andet.

- Det kommer f.eks. til udtryk i mit sprog. Det slår jeg mig nogle gange på, og uanset hvad jeg gør, så vil min accent, når jeg taler engelsk, nok aldrig forsvinde helt. Og folk spørger mig da også tit, hvor jeg stammer fra. Men sådan er det. Med tiden er jeg gået fra nogle gange at føle, at jeg hverken var det ene eller det andet til i stedet at føle, at jeg både er dansk og amerikansk. I dag føler jeg mig tilpas med min dobbelte identitet.

Den gode forståelse for begge landes sprog, tankegange, kultur og uskrevne regler i handel såvel som i livets øvrige aspekter bruger Morten Sørensen blandt andet på at være dybt engageret i arbejdet i en dansk-amerikansk handelsforening i Californien.

Hans kommende hustru Courtney Powell Croley siger, at hun - selv om han har boet i USA så længe - stadig tydeligt mærker de danske islæt.

- F.eks hans humor. Den er meget tør og sarkastisk. Og han taler ofte om og er stolt af sin danske baggrund, siger hun.

Drømmen om et dansk slot

Når parret har valgt, at brylluppet skal foregå på Fyn fremfor i Californien, hvor de bor, så er forklaringerne flere, fortæller Morten Sørensen.

Blandt andet er der nogle danske gæster, de gerne vil have med, som ikke er så unge længere og derfor nok ville have svært ved at tage turen til USA. Men sagen er også den, at fynsk romantik på et slot slår alt, hvad de kunne have valgt at gøre derhjemme.

- Den vigtigste begrundelse for at holde brylluppet her er nok den, at når man er amerikaner, er ideen om at blive gift på et gammelt, smukt slot i Danmark bare meget, meget romantisk, lyder det fra Morten Sørensen, der også synes, det er en sjov mulighed for at vise Odense og Danmark frem for sine amerikanske gæster.

- Der sker så meget i Odense. Jeg ved godt, at alt det med Thomas B. Thriges Gade betyder en masse rod, men visionen er fantastisk. Og se på et firma som Universal Robots, der ligger her. Odense bokser langt over sin vægtklasse, og det kan byen være stolt af, lyder vurderingen fra bysbarnet, der nu ser det hele lidt mere på afstand.

Var slet ikke planen

Morten Sørensen var som barn og ung en driftig fyr med masser af energi og fritidsjob fra en tidlig alder, fortæller begge hans forældre. Men det lå ikke i kortene, at han skulle ud i verden og søge lykken i et andet land.

Faktisk var han optaget på statskundskab på et universitet i Danmark, men en forelskelse i en amerikansk kvinde fik ham til at droppe den plan og i stedet rejse til USA. Det skulle bare have været i nogle måneder, men så skete en kæderække af ting, der tilsammen betød, han aldrig kom tilbage.

- Hvad er det, man siger.... Mennesket planlægger, guderne ler, siger han og tilføjer:

- Planlægning er vel at bringe sig selv i en position til at kunne opsøge heldet. Det er nok det, jeg har gjort.

Fra Silicon til Sanderum: Fynsk romantik slår alt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce