Første nævningesag i byretten


Første nævningesag i byretten

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Drabssager og røverier kan fra nu af ankes, hvis man er uenig i dommen eller straffens længde

ODENSE: Da dommen i terrorsagen fra Vollsmose faldt i november var den endelig. Kun straffens længde kunne ankes. Havde den været for retten i dag, ville det se helt anderledes ud.

Domstolsreformen giver nu mulighed for at en nævningesag kan prøves for retten to gange. Og både skyldspørgsmålet og straffens længde kan ankes.

- Man kan godt sige, at det giver en større retsikkerhed. Hvis man ser det fra samfundet side, så bliver der også mulighed for at genoptage en sag, hvor en person er blevet frifundet, siger retspræsidenten ved retten i Odense, Henrik Agersnap.

Drab og røverier

I dag starter den første nævningesag i byretten i Odense. Det er sagen om en 41-årig mand, der er tiltalt for at have forsøgt at slå sin tidligere kæreste ihjel. Manden stak i jalousi kvinden to gange i brystet og en gang i maven. Efter overfaldet svævede hun i livsfare.

Det er typisk drabssager som denne og røverier, der skal behandles af en gruppe nævninge i retten. Et retssag bliver til en nævningesag, hvis anklageren går efter, at den tiltalte skal idømmes fire års fængsel eller derover.

I byretten vil en nævningesag blive behandlet af tre dommere og seks nævninge. I landsretten er det tre dommere og ni nævninge. Tidligere havde landsretten 12 nævninge til en sag.

Fælles om dom

- En anden forskel er måden skyldspørgsmålet bliver afgjort på. Det vil fremover blive afgjort af dommere og nævninge i fællesskab, forklarer Henrik Agersnap.

Tidligere gik nævningene for sig selv, og ved hjælp af en retsbelæring fra retsformanden og en række spørgsmål fra anklageren skulle de så dømme eller frifinde den tiltalte. Fandt nævningene tiltalte skyldig kunne dommerne frifinde vedkommende, men ikke omvendt.

Efter den nye domstolsreform kræver det mindst to dommerstemmer og fire nævningestemmer at dømme en person i byretten.

Første nævningesag i byretten

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce