Første gang: Fynske boligselskaber vil sætte kriminelle på gaden

Fire af de dømte unge, der er i alderen 15 til 18 år, bor i Bøgeparken, to i Birkeparken og en i Egeparken. Arkivfoto: Yilmaz Polat
Foto: Yilmaz Polat

Første gang: Fynske boligselskaber vil sætte kriminelle på gaden

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Både boligselskabet Civica og Fyns Almennyttige Boligselskab vil benytte sig af retten til smide stenkasterne og deres familier ud af deres lejligheder i Vollsmose. Ingen af boligselskaberne har prøvet det før

De ni unge mænd, der i tirsdags blev idømt otte måneders fængsel og betingede udvisningsdomme, risikerer at blive smidt ud af deres boliger sammen med deres familier.

I hvert fald syv af de unge mænd bor i henholdsvis Bøgeparken, Birkeparken og Egeparken i Vollsmose, og her vil boligselskaberne Civica og Fyns Almennyttige Boligselskab (FAB), ikke tøve med at sætte familierne ud af deres lejligheder som følge af dommene.

Dommene er anket, men hvis de stadfæstes, bliver det første gang, de to selskaber, benytter sig af retten til at sætte kriminelle og deres familier ud af deres boliger. I det hele taget er det ikke et tiltag, der bruges særligt ofte i landets boligselskaber.

- Vi er helt klar til at tage de nødvendige skridt til at sætte familierne ud af deres lejligheder, også selv om vi ikke har prøvet det før, siger Bent Bøllingtoft, der er direktør i FAB.

Heller ikke boligselskabet Civica har tidligere været ude for at sætte familier ud af deres lejligheder med henvisning til kriminel adfærd.

- Det er en paragraf, der sjældent bliver brugt - vi kan nogle gange bruge den, når folk eksempelvis har gæster, der ikke opfører sig ordentligt, men vi har endnu ikke brug den med henvisning til domme, siger Jens Pilholm, direktør i Civica.

- Vi sætter desværre løbende folk ud af deres boliger, men det typisk i forbindelse med husordenssager eller sager om huslejerestancer, tilføjer han.

Boligselskaber har i flere år haft mulighed for at få direkte besked om beboeres domme fra politiet, men kun få benytter sig af den mulighed, viser en rundspørge foretaget af Politiken i december. Kun syv boligselskaber ud af 106 adspurgte benytter sig af muligheden, skriver avisen.

I august 2013 besluttede dommerne i Højesteret at stadfæste en dom, der giver boligforeninger lov til at smide familier ud af deres lejlighed, hvis et familiemedlem eksempelvis er kriminel.

Højesteretsdommen var et resultat af et længere forløb, som begyndte i 2008, hvor Brabrand Boligforening besluttede at smide to familier med kriminelle børn ud af Gellerupplanen i Aarhus.

Det skete efter de unge var blevet dømt for en række kriminelle forhold bl.a. for at have sat ild til områdets børnehave, som brændte ned til grunden.

Gellerup-familierne havde lagt sag an mod boligselskabet med henvisning til brud på menneskerettighederne, men de fik hverken ret i Byretten, Landsretten eller Højesteret.

Kommuner har nu desuden mulighed for at forhindre, at de kriminelle, der netop er blevet smidt ud af en lejlighed kan flytte hen i næste blok i boligområdet.

I Fredensborg Kommune besluttede politikerne i sommeren 2014, at anse Kokkedals almene boliger som et samlet boligområde, skriver DR.

Dermed kunne en 23-årig kriminel, der var dømt for at opbevare en Kalashnikov i sin kælder, ikke blot flytte rundt om hjørnet i en ny boligblok.

Første gang: Fynske boligselskaber vil sætte kriminelle på gaden

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce