Følg med på Fyens.dk i dag: Hvem vidste hvad om muligt ulovlig arena-aftale?

Det var daværende stadsdirektør Jørgen Clausen (th), der satte sin underskrift på aftalen for Arena Fyn. Rapporten fra Kromann Reumert ser blandt andet på, hvad daværende borgmester Anker Boye (S) vidste om forlængelsen af lejeaftalen. Han meddelte tidligt i forløbet Odense Sport & Event, at kommunen ikke ville forlænge aftalen, da det juridiske kontor vurderede, at det ville være ulovlig erhvervsstøtte. Arkivfoto Trondur Dalsgard

Følg med på Fyens.dk i dag: Hvem vidste hvad om muligt ulovlig arena-aftale?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Kromann Reumerts kulegravning af sagen om den muligt ulovlige leje-aftale for Arena Fyn til en værdi af 8,5 millioner kroner skal besvare nogle af de mange spørgsmål, der har stået ubesvaret hen de seneste måneder. Undersøgelsen lægges frem onsdag.

Hvem vidste hvad hvornår om den muligt ulovlige lejeaftale for Arena Fyn til en værdi af 8,5 millioner kroner mellem Odense Kommune og Odense Sport & Event A/S? Hvad ændrede sig i løbet af de 10 måneder, der gik fra at kommunens jurister erklærede en forlængelse af aftalen for ulovlig, til at den daværende stadsdirektør Jørgen Clausen alligevel satte sin underskrift på den? Hvor meget vidste daværende borgmester Anker Boye (S), og var han selv aktiv i forhandlingerne? Vidste de andre politikere noget? Og var der tale om lovbrud?

Odense Rådhus er onsdag sprængfyldt med spørgsmål, der mangler at blive besvaret. Måske får vi svar i form af den længe ventede advokatundersøgelse fra Kromann Reumert, der lægges frem på rådhuset onsdag eftermiddag. Først for Økonomiudvalget, der holder et ekstraordinært møde fra klokken 8.30. Og siden for pressen.

Pressen kan først stille spørgsmål til embedsmænd og politikere fra klokken 14. Fra det tidspunkt er vi klar til at servere hovedpunkterne fra rapporten på Fyens.dk, og vi sender også direkte fra rådhuset via Fyens.dk og Facebook, hvor vi vil indhente kommentarer fra stadsdirektør Stefan Birkebjerg Andersen og politikerne i Økonomiudvalget.

Kort om arenasagen
Da man skal bygge Arena Fyn, betaler Odense Kommune 27,5 millioner kroner. Aftalen godkendes i Statsforvaltningen mod at kommunen har ret til at bruge arenaen 40 procent af tiden i 20 år - uden at betale for det. Odense Kommune skal dog de første fem år betale 1,7 millioner kroner. Da de fem år løber ud i 2012, og kommunen ikke har holdt nok arrangementer i arenaen, beder Odense Sport & Event A/S i form af ejer Niels Thorborg og direktør Thomas Christensen om at man ikke blot forlænger aftalen i yderligere fem år, men at man også hæver beløbet til 2,5 millioner kroner.Det vurderes dog at ville være ulovlig erhvervsstøtte. Og den besked får OS&E fra borgmester Anker Boye (S) i en mail.Ikke desto mindre bliver aftalen den 10. oktober 2013 underskrevet, så Odense Sport & Event A/S sikrer sig et årligt tilskud på 1,7 millioner kroner i yderligere fem år og indgår en helt ny kontrakt om et sponsorat af fodboldklubben OB til 800.000 kroner om året. Begge underskrevet af Odense Kommunes daværende stadsdirektør Jørgen Clausen.

Uenighed om lovlighed

Sideløbende med rapportens offentliggørelse er der også en overordnet evaluering af hele vækstkontoret Odense&Co, hvortil man har gennemgået flere end 100 kontrakter på hele vækst- og eventområdet.

Advokatfirmaet har brugt næsten to måneder på at kigge i referater, notater og både interne og eksterne mails i søgen efter svar på, hvad der skete i forløbet frem til underskrivelsen af Arena Fyn-aftalen. Dertil kommer, at Kromann Reumert har haft deres vurdering af sagen i partshøring hos involverede personer. Præcist hvem er indtil nu uklart, men deres svar vil formentlig fremgå som bilag til rapporten.

Også Statsforvaltningen går ind i sagen om lejeaftalen for Arena Fyn. Tilsynet har dog meddelt, at man ville afvente Kromann Reumerts undersøgelse. Statsforvaltningen går desuden også ind i sagen om støtten til dobbeltkoncerten med Sting og Paul Simon, som avisen har beskrevet i løbet af det seneste halve år, samt sagen om støtten til den lokale robotvirksomhed Blue Ocean Robotics ApS og det senere konkursramte søsterselskab Robobusiness Europa ApS. Koncertsagen og robotsagen har Odense Kommune dog selv sendt til afprøvning hos tilsynet.

Kromann Reumerts vurdering af sagen skal ikke ses som en afgørelse i sagen. Kommunen har betalt firmaet i omegnen af en halv million kroner for at få deres uvildige vurdering. Men det står klart, at der er uenighed mellem de to parter om aftalens lovlighed. Advokatfirmaet Horten vurderede i februar, at aftalen sandsynligvis er helt eller delvist ulovlig. Men i marts fremførte Odense Sport & Events direktør Ole Bang Nielsen i en kronik i avisen budskabet om, at aftalen i deres øjne er lovlig. I øvrigt i følge ham bakket op af tre advokatfirmaer.

Uenigheden om kontrakten kan i sidste ende føre til en voldgiftsag, der kan få økonomiske konsekvenser i millionklassen for den tabende part.

Følg med på Fyens.dk i dag: Hvem vidste hvad om muligt ulovlig arena-aftale?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce