Plakette skal minde beboere og forbipasserende om, at en bygning er bevaringsværdig.

 

På Johannevej 7 i Odense C ligger et bevaringsværdig hus fra 1913, der nu som et af de første i landet bliver prydet med en plakette med teksten "Bevaringsværdig - Danmarks Kulturarv."

Det er foreningen Historiske Huse, der 20. marts lancerer den nye plakette til at sætte på de bevaringsværdige huse. Plaketten skal minde om, at her ligger et hus med arkitektoniske kvaliteter. Huset på Johannevej 7 er tegnet af arkitekt Oscar Gundlach Petersen.

Johannevej 7 er hvidkalket med røde vingetegl og småsprossede vinduer, og er nænsomt renoveret. Huset er i forvejen udpeget som bevaringsværdigt i klasse 2 af Odense Kommune.

Baggrunden for den nye plakette er, at mange bor i et bevaringsværdigt hus, måske uden at vide det. Det er huse, der ligger spredt over hele Danmark, og som mange steder er "kvarterets bedst bevarede hemmelighed". Derfor kan husene risikere at blive bygget om og ødelagt.

Der er registreret cirka 365.000 bevaringsværdige bygninger i Danmark, og ud af dem er der omkring 9.000 fredede bygninger.

 

  • Journalist portræt

    Af:

    Journalist og reporter hos Jysk Fynske Medier. Fyens Stiftststidendes Odense-redaktion. Interview og reportage. Tager også en del billeder og film.