Fyens Stiftstidendes kortlægning af pengestrømmen fra Odense Kommune til Odense Sport & Event bliver mødt med frustrationer hos fløjpartierne Enhedslisten og Dansk Folkeparti. Konservative mener ikke, at der er noget overraskende i fordoblingen

- Det forløb her viser med al tydelighed, at Odense Sport & Event har haft en tæt kontakt til den politiske og administrative top i kommunen, og at de tætte relationer ser ud til at have båret frugt.

Sådan siger Enhedslistens ældre- og handicaprådmand Brian Skov Nielsen, efter at have set Fyens Stiftstidendes kortlægning af samtlige betalinger fra kommunen til den vigtige samarbejdspartner fra 2012 til 2016.

Der er tale om i alt 676 fakturaer, som samlet udgør 45 millioner kroner.

Betalingerne blev fra 2012 til 2014 fordoblet fra 6,7 millioner kroner til 13,8 millioner kroner.

Brian Skov Nielsen hæfter sig ved, at Odense Sport & Event netop i den periode gik til kommunens mest magtfulde politikere og efterlyste et økonomisk sikkerhedsnet og flere penge til events i byen. Det skete, da koncernens ejer og bestyrelsesformand Niels Thorborg og administrerende direktør Thomas Christensen i januar 2013 havde foretræde for Økonomiudvalget.

- Man fik det ud af det, som man kom efter, siger Brian Skov Nielsen. Han sidder som rådmand i det selvsamme udvalg i dag, men sad end ikke i byrådet dengang. Som politisk aktiv på sidelinjen i Enhedslisten kunne han dog notere sig, at kommunen netop i de år fyrede pædagoger, lærere og sosu'er.

- Hvis man har forbindelserne i orden, kan man få. Imens måtte almindelige borgere tage til takke med forringelser af velfærden, siger han.

En ren pengemaskine

Dansk Folkepartis Pernille Bendixen er overrasket over, at kommunen har været så god en kunde til Odense Sport & Event, at man over de fem år i gennemsnit har betalt ni millioner kroner om året.

- Det lader jo til, at Odense Kommune har været en ren pengemaskine. Jeg håber snart, at vi får en fyldestgørende redegørelse af sagen. Det er der brug for, siger hun.

Møller ikke overrasket

Steen Møller (K), der sad i Økonomiudvalget dengang Thorborg og Christensen fik foretræde, men som ikke deltog på dagen på grund af sygdom, var overrasket over, at der for ham ikke er noget overraskende i kortlægningen.

Han hæfter sig ved, at betalingerne i 2016 (6,2 millioner kroner) falder tilbage på et niveau, der svarer til niveauet for 2012.

- De to toppe, der er, er fuldt forklaret og afdækket tidligere med fuldt åbne beslutninger om en række større arrangementer som for eksempel det danske Melodi Grand Prix, der kun kan holdes i arenaen. Jeg kan heller ikke indgå i en konspirationsteori om, at vi for eksempel skulle have slået til med melodigrandprixet i maj 2014, fordi Odense Sport & Event havde foretræde i januar 2014. Var den mulighed også kommet til os året før, havde vi slået til da, siger han.

Hverken borgmester Peter Rahbæk Juel (S), by- og kulturrådmand Jane Jegind (V), børn- og ungerådmand Susanne Crawley Larsen (R) eller viceborgmester Brian Dybro har svaret på vores henvendelse.

 • Byline billeder

  Af:

  Jeg er journalist og nyhedsredaktør på Fyens Stiftstidende og Fyens.dk. Med udgangspunkt i samfundsdelen af aktualitet-, samfunds- og erhvervsredaktionen i Odense skriver jeg primært om forhold i Region Syddanmark - herunder sygehusvæsenet og akutområdet. Tidligere har jeg arbejdet som erhvervsjournalist på avisen og har desuden en fortid på Jydske Vestkysten samt artikelbureauet Storyhouse. Privat bor jeg i Odense og har to børn.

 • byline

  Af:

  Journalist på Odense-redaktionen, hvor jeg dækker lokalpolitik og livet i byen. Uddannet fra Syddansk Universitet i 2015. Vandt i 2014 Jern Henrik og Basker Henrik og i 2015 hovedprisen for årets historie i Fynske Medier for serien "Svigt i lægevagten", der også var finalist til Spadestiksprisen. Tidligere ansat på avisens nyhedsredaktion. Jeg bor i Odense med min kæreste, der arbejder som sygeplejerske, og min søn Lukas.

 • Af: