Politikere skal i dag godkende ny kontrakt til private leverandører af hjemmehjælp. Men et blåt flertal er imod nyt krav om minimumsomsætning.

I den gamle børnevise ”Der bor en bager på Nørregade” kan man kun få, hvis man har penge. Og sådan kan det også blive for private plejefirmaer. For nu foreslås det, at man skal omsætte stort for at få lov at operere i Odense.

I dag skal Ældre- og Handicapudvalget godkende en ny kontrakt for de 12 godkendte firmaer. Det sker, efter tre firmaer i løbet af halvandet år gik konkurs - senest i oktober.

Konkurserne betød, at 965 borgere lige pludselig mistede den hjemmehjælp, som de havde ret til. Og fordi kommunen skal komme borgerne til undsætning i tilfælde af en konkurs, kostede det skatteyderne knap 400.000 kroner.

For at reducere risikoen for fremtidige konkurser, vil man stramme kravene til at blive godkendt som leverandør. Et af midlerne er at stille krav til, hvor meget de som minimum omsætter for om året. Forslaget er som følger:

De otte, der kun yder praktisk bistand, såsom for eksempel rengøring, skal omsætte for mindst 750.000 kroner. De fire, som yder både praktisk bistand og personlig pleje, skal omsætte for mindst 1.250.000 kroner om året.

Fire ud af syv imod

Men det forslag ser rådmand Brian Skov Nielsen (EL) ud til at få mere end svært ved at få godkendt af de andre partier. For en rundspørge viser, at der er blåt flertal i udvalget imod minimumskravet.

De fire ud af syv medlemmer er nemlig stort set enige om, at man udelukker de små fra at operere i Odense, fordi de ikke kan leve op til kravet.

- Jeg kan ikke acceptere det - under ingen omstændigheder. Der skal være plads til de små nichevirksomheder, som ikke har så stor en omsætning, siger Venstres Brian Lauridsen.

Christel Gall, DF, siger:

- Jeg troede faktisk, at vi var blevet enige om at få det krav om minimumsomsætning sat af bordet, men det er det så ikke. Det skal væk, siger hun.

Både rådmanden og de andre to i udvalget (Niclas Kandemir og Helle Nielsen fra Socialdemokraterne), kan dog tage sagen i byrådssalen med den såkaldte standsningsret, som er en beskyttelse af mindretallet i udvalgene.

For høje krav til de små

Forslaget betyder konkret, at det lille firma Sejers Senior Hjælp kommer i klemme.

- Så vil det være slut for os. For selvom vi vokser i et godt tempo, og har en sund økonomi, er vi et godt stykke fra at omsætte for 1,2 millioner kroner, siger indehaver Isabel Franzmann.

I Odense får knap 3000 borgere hjælp fra et privat firma.

Rådmand Brian Skov Nielsen siger til forslaget:

- Vi laver et krav om minimumsomsætning, fordi det sikrer, at firmaerne, der byder ind, har den nødvendige omsætning, personale og muskler til at levere en indsats, der er rehabiliterende.

Om størrelsen på omsætningskravet siger han:

- Vi har vurderet, at det var den passende størrelse for, at man som virksomhed er solid nok til at løfte opgaven med ordentlig rehabiliterende omsorg og velfærd for vores ældre medborgere.

Læs meget mere om sagen i Fyens Stiftstidende tirsdag eller på mitfyn.dk.

  • byline

    Af:

    Journalist på Odense-redaktionen, hvor jeg dækker lokalpolitik og livet i byen. Uddannet fra Syddansk Universitet i 2015. Vandt i 2014 Jern Henrik og Basker Henrik og i 2015 hovedprisen for årets historie i Fynske Medier for serien "Svigt i lægevagten", der også var finalist til Spadestiksprisen. Tidligere ansat på avisens nyhedsredaktion. Jeg bor i Odense med min kæreste, der arbejder som sygeplejerske, og min søn Lukas.

Mere om emnet

Se alle
4
Kritikers plejefirma gik selv konkurs

Kritikers plejefirma gik selv konkurs

3
Højere krav til plejefirmaer: Konkurser splitter udvalg

Højere krav til plejefirmaer: Konkurser splitter udvalg

3
Politikere i Odense opgav konkurssnak

Politikere i Odense opgav konkurssnak