Flertal i Seden Strandby stemmer ja til diger

Med sin lave beliggenhed er Seden Strandby ekstra udsat, når vandet stiger. Det har flere gange medført massive oversvømmelser. Arkivfoto: Kim Rune

Flertal i Seden Strandby stemmer ja til diger

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Men afstemningsresultatet er "mudret" lyder det fra formanden for den lokale beboerforening, Anders Brændholt Rasmussen, der ærgrer sig over den splittelse, digesagen skaber i det lille landsbysamfund nordøst for Odense.

Skal borgerne i lavtliggende Seden Strandby bruge 5,3 millioner kroner af egen lomme på at etablere diger, der kan beskytte det udsatte landsbysamfund nordøst for Odense mod havet og klimaforandringerne?

Det er spørgsmålet, som det onsdag var sidste frist for at give stemme til kende omkring overfor Odense Kommune.

Optællingen af stemmer viser et flertal for, at digerne skal opføres. Der oplyser formand for Seden Strandby Grundejerforening, Anders Brændholt Rasmussen. Han tilføjer, at tallene er med et lille forbehold, da flere tilkendegivelser kan være på vej, selv om fristen formelt er overskredet.

135 lodsejere var berettiget til at stemme, og det valgte halvdelen (67) at gøre. Ud af de, der stemte, siger 63 procent (42 lodsejere) ja til den skitserede digeløsning, men 37 procent (25 lodsejere) har stemt nej.

Anders Brændholt Rasmussen er tilfreds med, at der er flertal for et ja, men han kalder alligevel resultatet "mudret".

- Jeg havde nok forventet, at omkring 10 ville stemme imod, siger han.

Byrådet bestemmer

Afstemningen er dog kun vejledende.

I sidste ende er det politikerne i byrådet, der skal beslutte, om digeprojektet, der kan beskytte Seden Strandby mod oversvømmelser i fremtiden, skal sættes i værk eller ej. Også selv om Odense Kommune har sagt nej til at bidrage økonomisk til digeprojektet. I de overvejelser indgår resultatet af den vejledende afstemning.

Vælger et flertal i byrådet, at diget skal opføres, så vil regningen blive fordelt hos alle lodsejere efter en fastsat fordelingsnøgle. Også de, der har stemt nej til at være med i projektet, kommer til at betale, forklarer Anders Brændholt Rasmussen, der stadig finder det kritisabelt, at Odenses politikere tidligere i processen afviste en kommunal medfinansiering.

- Det, tror jeg, havde gjort projektet mere spiseligt for flere, mener han.

Har skabt splittelse

Efter et nyligt orienteringsmøde, hvor digeprojektets detaljer - herunder regningerne til hver enkelt lodsejer, hvis diget opføres - blev præsenteret, har stemningen i Seden Strandby ikke været helt så hyggelig, som den plejer at være.

I den lokale Facebook-gruppe er bølgerne i nogle indlæg gået højt, og uenigheden går især på, hvem der får mest ud af, at der opføres i diger, i forhold til, hvem der skal betale mest. Altså om rimeligheden i den måde, udgiften bliver fordelt på. Det har ført til "mudderkastning", lyder det fra Anders Brændholt Rasmussen.

- Siden borgermødet onsdag i sidste uge har nogle været på barrikaderne og sagt de værste ting, siger han og mener, at det viser, at hele kystsikringsloven er skruet forkert sammen, når små lokalsamfund på den måde selv skal stå med ansvaret for at træffe beslutning om og opføre diger.

- Det viser, at loven ikke duer, og at den skaber splittelse i små lokalsamfund som vores. Og der er masser af de her sager fordelt ud over hele landet, siger han.

I Seden Strandby er der valgt en fordeling af udgifterne, der baserer sig på, hvor højt over havet, den enkelte grund ligger. Jo lavere - og dermed mere udsat - des større lyder regningen, som kan være på mellem cirka 20.000 kroner og op til cirka 80.000 kroner i de dyreste tilfælde.

- Vi har valgt den sikre og simple løsning, som vi også vurderer holder juridisk, hvis sagen bliver påklaget til Natur- og Miljøklagenævnet, siger Anders Brændholt Rasmussen.

Pengene kan dog lånes, og Odense Kommune har udstedt en kommunal lånegaranti, der betyder, at lånet kan optages med en attraktiv rente og skal betales tilbage over 25 år.

For de hårdest ramte lodsejere vil betyde årlige udgifter på cirka 5000 kroner ifølge en opgørelse fra rådgivningsfirmaet Sweco.

Flertal i Seden Strandby stemmer ja til diger

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce