Flere voksne til de mindste: Rådmand kigger på minimumsnormeringer i det nye år

Der skal tal på, hvor mange voksne der mindst skal være til at skubbe gyngen og klare alle de andre opgaver i Odenses vuggestuer og børnehaver. Det mener børn- og ungerådmand Susanne Crawley Larsen (R), der vil sætte minimumsnormeringer på den politiske dagsorden. Arkivfoto

Flere voksne til de mindste: Rådmand kigger på minimumsnormeringer i det nye år

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Det kræver millioninvestering, men børn- og ungerådmand Susanne Crawley Larsen (R) vil indlede ny byrådsperiode med et kig på muligheden for minimumsnormeringer og dermed flere voksne i vuggestuer og børnehaver.

Odense skal være en af de første kommuner, der placerer et loft over, hvor mange børn der må være per voksen i byens børnehaver og vuggestuer. Ligesom der findes en grænse for, hvor mange der må sidde i hvert af folkeskolernes klasselokaler.

Det mener i hvert fald radikale Susanne Crawley Larsen, der efter nytår træder ind i anden periode som børn- og ungerådmand, og som blandt andet vil indlede med en politisk diskussion om minimumsnormeringer.

Et emne, der med mellemrum kigger frem både lokalt og på landsplan, og som også blev del af den odenseanske valgkamp.

På den baggrund har Børn- og Ungeforvaltningen lavet regnestykker, og et foreløbigt skøn viser, at det vil koste omkring 57 millioner kroner at nå Radikales ønskenormering på tre voksne til 10 vuggestuebørn og tre voksne til 19 børnehavebørn.

Fra det millionbeløb skal trækkes en bid af de cirka 50 millioner, daginstitutionerne har fået med det røde flertals skattestigning. Men hvor stor den bid er fordrer yderligere beregninger.

Kan kun blive bedre

Louise Gjervig Lehn, odenseansk mor og formand for FOLA - Forældrenes Landsforening, anerkender, at minimumsnormeringer kan kræve millioninvesteringer.

- Men pengene er godt givet ud og vil give en samfundsøkonomisk gevinst. Al forskning viser, at flere voksne omkring børnene, når de er små, gør en forskel for børnenes udvikling og trivsel også på længere sigt.

- Så gør det nu, Odense. Grib chancen, opfordrer hun.

FOLA har i årevis kæmpet kampen for minimumsnormeringer og påpeger, hvordan politikerne har skåret i antallet af medarbejdere i børnehaver og vuggestuer, mens de samtidig har skruet op for kravene til daginstitutionernes formåen.

- Det er ikke længere bare et pasningstilbud, for der er politiske ambitioner om for eksempel at stimulere sprog, dyrke relationer, lære om natur, dannelsesprocesser og meget andet. Så bør politikerne også have ambitioner om, hvor mange voksne børnene bliver mødt af, mener Louise Gjervig Lehn.

Hun ser helst, at det er Folketinget, der leverer et ja til et minimum af voksne.

- Jeg synes faktisk, det vil være kærkomment med en beslutning på Christiansborg, men vi ser selvfølgelig rigtig positivt på lokale initiativer, og det er derfor glædeligt at høre, at Crawley tager fat i emnet, siger FOLA-formanden, der ikke kender nogen kommuner, som endnu har sat et minimumtal på daginstitutionspersonalet.

- Vi har en tro på, at det kun kan blive bedre.

For dyrt og for rigidt

På landsplan er der ud over Radikale Venstre også politisk opbakning til minimumsnormeringerne fra SF, fra Enhedslisten og Alternativet. Rød bloks største parti - Socialdemokratiet - har imidlertid ikke været begejstrede, men i Odense er der måske en åbning.

- Vi vil gerne kigge på det, for vi vil gerne have bedre normeringer, og der kan minimumsnormeringer være en vej at gå, siger Tim Vermund, der efter nytår er socialdemokratisk medlem af byens Børn- og Ungeudvalg.

- Men vi lytter også til dem, der siger, det bliver for rigidt, så i første omgang vil vi have det yderligere belyst. Vi skal se på, om vi har råd, og hvordan vi sikrer fleksibiliteten. Det må ikke blive sådan, at et børnehus ikke har mulighed for at sætte ekstra ressourcer af til et projekt eller arrangement, fordi der hele tiden skal være X antal voksne på hver stue. Og så skal det heller ikke handle om enkelte faggrupper, mener han.

Vil I være villige til at bruge penge på minimumsnormeringer ud over de millioner, der kommer fra skattestigningen?

- Det er for tidligt at sige noget om. Det må vi tage i budgetforhandlingerne, siger Tim Vermund.

Børne- og socialminister Mai Mercado (K) har tidligere understreget, at hun opfatter minimumsnormeringer som både for dyrt og for rigidt.

- Jeg vil hellere gå andre veje og se på, hvordan vi kan skabe mere tid mellem pædagoger og børn, har hun tidligere sagt til DR.

Flere voksne til de mindste: Rådmand kigger på minimumsnormeringer i det nye år

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce