Flere falske penge i omløb


Flere falske penge i omløb

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

HJEMMELAVET: Antallet af falske sedler er steget markant de seneste 10 år. Det er kvaliteten også

Det kræver ikke meget mere end en computer, scanner og en billig farveprinter, hvis man vil fremstille sine egne falske pengesedler. Og det er der flere og flere, der gør.

Nye tal fra Nationalbanken viser, at antallet af falske sedler er steget markant inden for de seneste 10 år.

- Det er blevet et større problem, fordi det er blevet meget nemmere, siger kontorchef Winnie Jakobsen, Nationalbanken.

Printer i de fleste hjem

I midten af 1990'erne blev der årligt fundet omkring 100 falske pengesedler. I dag er tallet langt over 1000, og samtidig er kvaliteten blevet bedre.

- Der står stort set en printer og en scanner i de fleste danske hjem, og derfor er omfanget af falske sedler også steget, siger Winnie Jakobsen.

Netop fremgangsmåden med en computer, scanner og farveprinter benyttede en 42-årig mand fra Odense sig af, og det kostede ham i juni tre et halvt års fængsel for at have fremstillet falske pengesedler for 375.000 kroner. I samme sag står en 52-årig mand netop nu også tiltalt ved retten.

For at forhindre personer som den 42-årige i at producere falske penge, forsyner Nationalbanken derfor sedlerne med blandt andet hologram, vandmærke, vindues-tråd med farveskift og fluorescerende farver.

- Ved første øjekast ser de falske sedler ud til at være i orden. Men kigger man nærmere efter, mangler den sikkerheds-elementerne, siger Winnie Jakobsen.

Det er især 500-kronesedler, der hjemme-produceres flest af, efterfulgt af 100-kronesedler.

- Det er formentligt en afvejning af risiko og gevinst. Med 50-kronesedlen er købekraften for lille i forhold til det arbejde, der skal til for at efterligne den, siger hun.

Hænger selv på tabet

Til gengæld er der for meget opmærksomhed om 1000-kronesedlernes ægthed fra forretningernes side.

Det er nemlig forretningerne selv, som hænger på hele tabet, hvis de får en falsk seddel.

Det fik restaurant Bone's i Odense at mærke i den aktuelle fynske falskmøntnersag, hvor der blev betalt med en falsk 500-kroneseddel, uden at personalet fattede mistanke.

- Lige så snart, vi hører om falske sedler i omløb, orienterer vi personalet. Vi har overvejet at få fat i en pen til at køre hen over sedlerne, så vi kan se, om der er tale om en falsk seddel, siger medejer og medstifter af Bone's-kæden, Kristian Kaasgaard.

Hos Magasin i Odense har man heller ikke endnu fået teknisk udstyr til at afsløre hjemmeproducerede penge.

- Når vi fra København får at vide, at der er falske sedler i omløb, beder vi ekspedienterne være særligt opmærksomme over for pengesedler med den værdi, der advares imod, siger forretningschef Kim Mikkelsen.

Flere falske penge i omløb

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce