Firbenede buskryddere


Firbenede buskryddere

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

æsligt: Myten om de stædige æsler er god nok - men stædigheden skyldes intelligens
Har du prøvet at hænge fast i et brombærkrat, så vil du vide, at det er nogenlunde så behageligt som at hænge fast i Nato-pigtråd. Æsler kan sikkert også hænge fast i brombærrene, men de kan også æde dem. Rub og stub.

Tove og Knud Eriks æsler går med den største fornøjelse løs på de mest hidsige ukrudtsplanter. Der er ikke den tornede sag eller genstridige tidsel, som de ikke kan gumle i sig, og da en lille håndfuld af de langørede dyr i går var på reklamefremstød i Den Fynske Landsby, var det ikke det fede saftige græs, der blev ryddet. Det var lige præcis en menu af brændenælder, tidsler, brombær og umodne spiseæbler, der røg ned.

Kål på krattet

- Sådan er de. Derhjemme er vi fri for at arbejde med buskrydder på "Stutteri Lille Nørregård" i Sallinge. Vokser det ind mod husene, så er det bare at lave en midlertidig fold med en snor, så skal de nok få gjort kål på krat og ukrudt, fortæller Knud Erik Pedersen.

Hans og hustruen Toves æselskæbne blev beseglet for et kvart århundrede siden. Datteren Bettina plagede og plagede for at få en hest.

- Hun fik nej igen og igen. Vi turde ikke. Så fandt vi på at købe et æsel. Hun blev lykkelig. Og vi blev inkarnerede æselavlere, fortæller Tove og Knud Erik.

- Vi har 34 æsler i dag - nej, du skal ikke skrive, at vi har så mange - og det er de dejligste dyr, man kan forstille sig. De er mere intelligente end heste. De ser og hører alt. Og de kan huske.

- Stædigheden er ikke dumstædighed. Det handler om, at et æsel ikke gør en ting, som kan være farlig. hvis jeg f. eks. vil have et af mine æsler til at række en vogn hen over en jernbaneoverskæring, kan jeg godt glemme alt om at få dyret med på ideen, hvis jeg ikke selv går over skinnerne først og viser, at det er helt ufarligt.

- Gulerod eller pisk. Ingen af delene kan du lokke dyrene med. Æsler har en meget høj smertetærskel. Og de er meget udholdende, fortæller Knud Erik Rasmussen.

Dyrenes udholdenhed er nu ikke noget, familien i Sallinge udnytter, men andre steder i verden er æslerne seje pakdyr, der slæber alt for tunge byrder. Herhjemme betragtes en last på 50 kilo som maksimum.

Et stort æsel kan være over 150 centimeter "i stang", som er den øvre grænsen mellem ponyen og hesten. Det er seje krabater af andalusisk avl, som Knud Erik også har på gården.

Mulæsler (en hest som far) og muldyr (æselfar) er en gold blanding af æsel og hest. Det er tålmodige dyr, der har egenskaber i bjergene, som benyttes f. eks. af det schweiziske hær.

- De er indrulleret i hæren og en del af forsvarsberedskabet den dag i dag, fortæller Knud Erik Rasmussen, som også er formand for Landsforeningen Dansk Æselavl.

Det var foreningen, som i går stillede med en snes dyr i landsbyen. Der var masser af interesse for dyrene i almindelighed og føllene i særdeleshed. De store føl med deres Beatles-pandehår kunne hverken børn eller voksne holde fingrene fra.

- Hvor meget vejer du. 48 kilo. Fint, så må du gerne få en tur på ryggen af Micha. Men lad være med at springe op, du kan bare glide op over hende, forklarer Knud Erik og hjælper en stor pige op.

-Æsler er rolige af gemyt. De er meget velegnede til handicapridning. De er smallere over ryggen end heste, og det er en fordel, fortæller Knud Erik Rasmussen.

- Det skader jo heller ikke, at de er mere snu. Det kinesiske skrifttegn for æsel betyder efter sigende "klog intelligent hest", siger han.

Men tro nu ikke, at æslerne er ene om at græsse på familiens stutteri. Der opdrættes også islandske heste og den gevaldigt store "Shire"-hest, som kan veje 1200-1300 kilo. Racen var de engelske kongers foretrukne krigshest.

- Dyrene fylder hele vores liv. Vores datter har de islandske heste til ridning og træning. Vi opdrætter. Vores venner er også heste- og æselmennesker, og det har ført til mange besøg i udlandet, og genvisitter her på Fyn, fortæller Knud Erik Rasmussen.

Firbenede buskryddere

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce