Kun 11 personer har taget tilbud om varm mad leveret hver dag fra Byens Køkken. Rådmand undrer sig.

Odense: Man skulle måske tro, at tilbuddet om varm mad leveret til døren hver dag ville gå som varmt brød.

Men det gør det ikke.

For siden storkøkkenet Byens Køkken i november rullede konceptet ud, har blot 11 taget imod det. Da byrådet i december 2014 ellers sagde ja til daglig levering af de varme retter, forventede man, at 120 personer havde behov for det, og Ældrerådet jublede.

I alt godt 800 hjemmeboende får tre gange om ugen leveret kold mad i plasticbeholdere fra Byens Køkken, som de selv opvarmer og anretter. Men det kan de 120, tilbuddet var tænkt til, ikke. Derfor var der ikke fantasi til at forestille sig, at kun 11 var med på vognen efter tre måneder.

- Det undrer mig. Jeg havde forventet, at folk ville stå i kø for at få tilbuddet, men det gør de så ikke, siger rådmand for Ældre- og Handicapforvaltningen i Odense Kommune Brian Skov Nielsen (EL).

- Måske har vi ikke været gode nok til at fortælle om tilbuddet, måske har vi satset på den forkerte målgruppe, eller måske er behovet ikke større.

Klogere i marts

En evaluering var planlagt til sommer, men den er nu blevet fremskyndet, og i marts er man forhåbentlig klogere.

- Jeg tror stadig på, at mange borgere vil have stor glæde af det. Men vi skal være dygtigere til at finde de borgere. Jeg er dog i tvivl, om vi kommer op på de 120, siger Brian Skov Nielsen.

Borgerne skal opfylde nogle krav til at blive visiteret til den daglige madlevering. Og måske er løsningen at lempe på dem, mener Gitte Breum, chef for Mad & Måltider, som Byens Køkken hører under.

- Men lad os nu lige se, hvad evalueringen viser. Det kan jo være, det lige skal have ekstra tid til at løbe i gang, siger hun.

Der er afsat 780.000 kroner om året til den daglige levering af mad. Men med kun 11 personer at nå rundt til i hele kommunen, bruger man færre penge på grund af lavere lønomkostninger, mindre benzinforbrug og leasing af kun en bil i stedet for tre.

- Men hvis der ikke kommer flere på sigt, vil jeg tro, at politikerne vil overveje at lukke den, for så bliver det for dyrt, fastslår Gitte Breum.

  • byline

    Af:

    Journalist på Odense-redaktionen, hvor jeg dækker lokalpolitik og livet i byen. Uddannet fra Syddansk Universitet i 2015. Vandt i 2014 Jern Henrik og Basker Henrik og i 2015 hovedprisen for årets historie i Fynske Medier for serien "Svigt i lægevagten", der også var finalist til Spadestiksprisen. Tidligere ansat på avisens nyhedsredaktion. Jeg bor i Odense med min kæreste, der arbejder som sygeplejerske, og min søn Lukas.

Mere om emnet

Se alle
8
Rådmand: Ryk maden tilbage til plejehjemmene

Rådmand: Ryk maden tilbage til plejehjemmene

4
Tv-kok hjælper: Ældre i Odense får bedre mad

Tv-kok hjælper: Ældre i Odense får bedre mad

Video: Kendt kok tester ældremad

Video: Kendt kok tester ældremad