Fem minutter: Med Aura

Sangerinden Aura Dione synger i Jysk Musikteater i Silkeborg, lørdag den 25. november 2017. Her uddelte Kronprins Frederik og Kronprinsesse Mary "Kronprinsparrets Priser" der hædrer fremragende præstationer inden for kunst og kultur og sociale indsatser.

Fem minutter: Med Aura

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Aura kan opleves i Odeon 1. februar.

Hvilke sange har du med til Odense?

- Det bliver en blanding af sange fra mine tre albums. Jeg synes, det er vigtigt at blande de tre album sammen for at kunne fortælle den rigtige historie.

Derudover har jeg nogle sange med, som ikke er blevet spillet live før.

I 2017 udgav du dit tredje album, "Can't Steal the Music", har det været anderledes at lave end de to foregående?

- Hver gang jeg laver en ny plade, synes jeg, det er en ny proces i forhold til den sidste jeg lavede, selv om det jeg gør, er det samme hver gang: Jeg sætter mig ned og skriver de følelser og tanker jeg har ned.

Jeg har skrevet sange siden, jeg var barn, hvor jeg opdagede, at det er en måde, jeg kan komme af med de ting, jeg tumler med. Jeg har brugt det at skrive sange til at få renset ud.

Hvem vil du gerne indspille en sang med?

- Umiddelbart vil jeg sige Bonnie Raitt blandt andet fordi, hun er en af de dygtigste slide-guitarister, der findes. Hvis det blev til noget, skulle det være en sang, vi skrev sammen.

Hvad er din ambition med musik?

- Egentlig bare at verden - at komme ud til så mange som muligt og dele alt det, jeg har med hele verden. Og jeg mener alt, for jeg gemmer ikke på noget, når jeg skriver sange.

Hvordan har du det med at lave musikvideoer?

- Det elsker jeg. Jeg synes, det er vildt sjovt og imponerende smukt, når der sættes billeder til musik. Og så er det sjovt at få lov til at være skuespiller.

Hvad skal vi tale om, hvis ikke musik?

- Det kunne være eksempelvis være kunst, mode, spiritualitet, film eller religion Men jeg vil nok helst snakke om speedbåde - eller bare både generelt. Jeg elsker at sejle og det at være på en båd. Da jeg var helt lille, voksede jeg op på en båd og for mig, er det den ultimative frihed. Hvis jeg kunne udstikke en kurs helt frit, ville jeg sætte kurs mod Cuba eller et andet sted, hvor jeg skulle krydse Atlanten for at nå frem.

I øvrigt kunne jeg godt tænke mig at tage til - og jeg tror det bliver snart - Nashville i Texas for at dyrke singer-songwriter kulturen.

Din hjemmeside hedder aurapower.dk, hvad er din særlige force?

- Jeg er stærk, fordi jeg ved, hvem jeg er og fordi, jeg har integritet. Jeg gør mig rigtig meget umage med det, jeg gør.

Du siger, du ved, hvem du er. Hvem er det så, du er?

- Jeg er lidt som et løg. Jeg ved ikke om jeg er i midten, men jeg er i hvert fald på vej. Jeg føler mig rolig og selvsikker og det er en kæmpe gave i en tid, hvor det er let at blive forvirret over de ting, vi skal i følge mediebilledet, der kan gøre én usikker.

Har du haft oplevelser, der relaterer sig til #MeToo kampagnen, hvis ja har du så blandet dig i debatten?

- Jeg synes #MeToo var interessant, da den kom ud. Jeg tænkte, at det var på tide, der blev rykket rundt i opbygningen af den måde, vi lever på, for vi er på mange måder gammeldags i forhold til den måde, vi møder livet på, sexisme har altid været til stede. Derfor syntes jeg, det var godt, at folk kunne få lette hjerte og komme ud det, de har oplevet. Også selv om man flere gange har kunnet stille spørgsmålet, om det ikke heller skulle have været meldt til politiet end være delt med andre under #MeToo.

Og ja, jeg har selv haft oplevelser, siden jeg som 17-årig begyndte at rejse rundt og spille musik. Og ja, jeg har tænkt på, om jeg skulle skrive mine historier i forbindelse med #MeToo, men jeg har ikke gjort det. Det skyldes dels, at jeg har taget opgøret og sagt fra i situationen på en måde, der har været god for mig. Og dels fordi jeg ikke har lyst til, at jeg og mine oplevelser skulle være en del af en bevægelse, der er så stor, at de ville drukne i den. Hvis jeg vil skrive om det, vil jeg hellere gøre det i en sang.

Jeg er ikke sikker på, at holdninger og kampagner på internettet i sig selv har så stor indflydelse, jeg håber, at alle kvinder der med #MeToo har fået luft for det, de har oplevet, tager hånd om sig selv og det der er sket ved at melde det til politiet.

Din mor er færøsk/fransk og din far dansk/spansk, hvad er du selv?

- En verdensborger. Jeg har fået færøsk styrke fra min mor, kvinderne i hendes familie har måttet kæmpe mange kampe. Det er også fra min mor, jeg har arvet det, at jeg aldrig fryser. Jeg kan side i en t-shirt på isen uden, det rør mig.

Og så kan jeg godt lide at være dansk i udlandet. Vi danske kvinde har nemlig ry for at være ukuelige, stærke og ikke så traditionelle.

Hvad er det modigste, du har gjort?

- Jeg har en storebror, der er 14 år ældre end mig og en gang, da jeg var syv år, var han hjemme på besøg på Bornholm, hvor vi boede. Han havde taget nogle kammerater med og en dag, tog vi ud til kysten, hvor drengene lavede udspring i havet fra en tre-fire meter høj klippe. Det var - og er - et hemmeligt sted, men jeg kan sige så meget som, at det er i nærheden af Gudhjem. En af drenge sagde til mig: Du tør ikke hoppe. Da han sagde det, kunne jeg mærke en følelse af "Der er ingen, der skal sige, at der er noget, jeg ikke tør" bredte sig i hele kroppen. Så selv om jeg var pisse bange, tog jeg et vildt tilløb og mens ti unge mænd stod hvide i hovederne og så på, sprang jeg. Selv om det er mange år siden, kan jeg stadig huske følelsen af at være modig - på den dumdristige side ganske vidst - da jeg kom op til overfladen igen og svømmede ind til kysten. Jeg kunne genkende den følelse de første gange, jeg skulle på scenen. Følelsen af at være i frit fald og så må vi se... Det har vist mig, at man kan holde til mere end man regner med.

Er du kreativ udover det med musik? - Ja. Jeg har blandt andet haft en kunstudstilling i Galleri Asbæk (Bredgade i København, red.) med lysværker i neon. Jeg plejer at lave kunstprojekter mellem mine albums, hvor jeg bruger hænderne til skabe noget, der er synligt - i modsætning til tekst og musik i en sang, der er usynlige. Når jeg er kreativ med hænderne, handler det om æstetik i et fysisk materiale i modsætning til når jeg skriver sange, hvor det kreative foregår mellem ord og musik.

Jeg vil gerne blive bedre til...

- Jeg vil gerne blive endnu bedre til at passe godt på mig selv. Jeg vil gerne leve lykkeligt til mine dages ende og noget af det, der gør mig lykkelig er at grine meget hver dag og være omgivet af musik.

Jeg vil også gerne blive bedre til at huske folks fødselsdage.

Og så vil jeg gerne blive bedre til at være åben overfor de søde og gode mennesker, der findes.

Sol over Gudhjem...

- Regnbuer over Svaneke.

Men hvis du mener maden Sol over Gudhjem, så er det ikke noget for mig. Jeg har prøvet, men jeg kan altså ikke lide sild, det er bare ikke mig.

Jeg får hurtigt for meget af...

- Snak uden handling. Min maskuline side er, at jeg altid har handlet, jeg kan ikke bare sidde og vente på, at der kommer en handling. Jeg elsker passion, drive og at være i gang.

Fakta
Navn: Aura Dione (Maria Louise Joensen)Alder: 33 år.

Stilling: Sanger, musiker og komponist.

Civil status: Single.

Fem minutter: Med Aura

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.