Fanget i systemet: Frederik fyldte 18 år og mistede al støtte

Frederik fyldte 18 år i juli og mistede sin støtte fra Odense Kommune. Foto: Michael Nørgaard

Fanget i systemet: Frederik fyldte 18 år og mistede al støtte

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

  • Frederik Sibtsen er født med en kromosomfejl og fik en diagnose som 11-årig. Siden da har han fået støtte fra Odense Kommune, men den stoppede brat, da han fyldte 18 år.
  • Nu går han med selvmordstanker og har svært ved at se meningen med det hele.

- Det er mit andet hjem og mit frirum, forklarer 18-årige Frederik Sibtsen om træningscenteret Løfteriet, hvor han kommer fem gange om ugen.

Frederik Sibtsen er født med en kromosomfejl og fik som 11-årig diagnosen atypisk autist. Hans skoletid er foregået først i en specialklasse og senere på Enghaveskolen, en skole primært for autister, men det har aldrig rigtig været en succes. Frederik kan som 18-årig endnu ikke læse eller skrive.

Også socialt har Frederik en række udfordringer. Frederiks kromosomfejl betyder, at han har angst og er meget sensitiv.

Siden diagnosen blev stillet, har Odense Kommune bevilget hjælp og støtte til familien. Kommunen har blandt andet betalt for aflastning en gang om ugen plus hver fjerde weekend og for en støtteperson i 42 timer om måneden. Det er denne støtteperson, som har introduceret Frederik for træningen og Løfteriet. Et sted, hvor Frederik for første gang i sit liv oplever succes. Han vinder medaljer i EM i styrkeløft og kan løfte mere end et kvart ton.

Frederik Sibtsen
Frederik Sibtsen er født med en kromosomfejl på streng 16, som ofte ses hos børn med autisme. Denne genfejl vil typisk betyde, at vedkommende er fysisk lille og mentalt ikke ret empatisk.

Tilfældet er imidlertid omvendt for Frederik. Ifølge hans mor, Heidi Sibtsen, er Frederik "en stor dreng med flere følelser, end han altid kan rumme".

Frederik har hele sit liv haft både faglige og sociale udfordringer. I 2010 blev han diagnosticeret atypisk autist.

Frederik har indtil sin 18 års fødselsdag fået støtte fra Odense Kommune. Det gælder en støtteperson i 42 timer om måneden, aflastning én gang om ugen og hver fjerde weekend, et praktikophold i forbindelse med et ophold på CSV og kørsel til og fra praktikken og træningscenteret. Familien står selv bag en række af initiativerne, eksempelvis støttepersonen og praktikopholdet, som Odense Kommune efterfølgende har bevilget støtte til.

I dag er Frederik på uddannelsesstøtte og får 3.500 kroner om måneden.

Selvmordstanker

Men i sommer fyldte Frederik Sibtsen 18 år, og det betyder, at al støtten er forsvundet. Det gælder også støttepersonen i Løfteriet.

- Jeg er fyldt med afmagt og frustration, siger Heidi Sibtsen, Frederiks mor.

- Jeg føler, de (Odense Kommune, red.) ignorerer Frederiks behov og ønsker. Han bliver også ked af det, fordi han ikke føler sig værdsat. Og for os forældre betyder det, at vi må være meget mere på.

Frederik Sibtsen har indtil sin 18 års-fødselsdag hørt under Børne- og Ungerådgivning Handicap, som rådgiver familier med børn, som har fysiske og psykiske funktionsnedsættelser. Men nu er han landet i Beskæftigelses- og Socialforvaltningen, hvor Frederik Sibtsen ifølge sin mor slet ikke hører til.

- Det gør han ikke, fordi han er en dreng med handicap, som har behov for støtte, som de ikke kan give i Beskæftigelses- og Socialforvaltningen. Det har sagsbehandlingen det seneste halve år grundigt dokumenteret.

Heidi Sibtsen fortæller, at familien har haft otte forskellige sagsbehandlere, og selvom der blevet holdt en del møder, har man stadig ikke fundet det rette tilbud til Frederik.

Hun fortæller, at det sidste halve år har tæret så hårdt på familien, at Frederik er begyndt at have selvmordstanker.

- Han føler sig kørt ud på et sidespor, og at folk er ligeglade med ham.

- Han kom grædende ned til mig og fortalte, at han havde svært ved at se meningen med livet. Og så bliver man jo rigtigt ked af det og bekymret som forældre, siger Heidi Sibtsen.

Drømmer om fleksjob

Heidi Sibtsen mener i stedet, at Frederik bør flyttes til Ældre- og Handicapforvaltningen.

- Der ville være en bred vifte af muligheder for støtte. Frederik ville kunne få sin støtteperson tilbage, og han ville hurtigere kunne få en fleksjobbevilling, siger han.

Familiens håb er nemlig, at Frederik på sigt kan få et fleksjob og komme på et ordblindekursus, så han kan lære at sende eksempelvis korte sms'er.

Første skridt i den retning er ifølge forældrene en ny udredning af Frederik. Han er nemlig ikke blevet udredt, siden han var 11 år og fik sin diagnose.

- Vi oplever, at når vi snakker om Frederik, så taler vi æbler, mens kommunen taler om pærer, fordi det står i deres papirer. Jeg kan ikke overbevise dem om, at han er æble, så jeg vil gerne have, at vi blev enige om, hvad er han er.

Socialstyrelsen har imidlertid netop givet afslag på en udredning. Begrundelsen lyder, at Odense Kommune ikke på nuværende tidspunkt står overfor at skulle træffe beslutninger om Frederiks boform, fordi Frederik ikke har planer om at flytte hjemmefra foreløbig.

- Nu står vi i et tomrum og ved ikke, hvad der skal blive af Frederik, siger Heidi Sibtsen.

- Jeg savner en struktur og en handleplan, og at man i Odense Kommune er forberedt på, at nu kommer der nogle handicappede, som er fyldt 18 år. Men det er der ikke. Vi oplever til gengæld, at man går meget op i at afholde de møder, som regler siger, de skal. Det er utroligt vigtigt - men så er det også det. Jeg savner noget fleksibilitet, siger hun.

Fanget i systemet: Frederik fyldte 18 år og mistede al støtte

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce