Familier presser redningsfolk

Politiet måtte have ekstra folk på ulykkesstedet, for at redningsarbejderne kunne arbejde i fred.
Foto: Jørgen Hansen

Familier presser redningsfolk

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Store indvandrerfamilier skaber dårlige vilkår for redningsfolk ved ulykker og på skadestuen
De fleste gange sker det i sympati med de tilskadekomne

Da en 23-årig mand af irakisk afstamning tirsdag aften var involveret i en voldsom soloulykke på Åsumvej ved Vollsmose i Odense, måtte der både tilkaldes ekstra politifolk til ulykkesstedet og senere til skadestuen, hvor hans familie og pårørende stimlede sammen i en sådan grad, at flere patienter på skadestuen forlod stedet, fordi de følte sig utrygge.

Og uforvarende presser de store familier med indvandrerbaggrund politi, redningsfolk og sundhedspersonale i langt højere grad end familier fra danske kulturer.

- Med den kultur, mange danskere kommer fra, er det nok, at én får at vide, hvad der er sket. Så kan vedkommende fortælle det videre til resten af familien. I andre kulturer møder hele familien op. Man stimler sammen, fordi man er nysgerrig og gerne giver sin mening til kende. Det kan godt virke voldsommere, end det er ment, siger John T. Jakobsen, chefpolitiinspektør ved Fyns Politi.

Derfor var det i tirsdags nødvendigt at tilkalde flere politipatruljer til Åsumvej for at holde nysgerrige på afstand og give redningsfolkene ro til at arbejde.

Alt for tæt på

Hos Odense Brandvæsen, der skar den 23-årige fri af den sammenkrøllede bil, er man ked af, at de mange pårørende går i vejen.

- Dels hindrer det jo det redningsarbejde, vi er i gang med at udføre, dels kan det rejse et etisk spørgsmål, hvis folk får lov til at komme for tæt på. For nogle gange sidder folk jo svært kvæstede og så er det ikke en god idé, at deres nærmeste kommer tæt på, siger Mogens Bjerregaard, konstitueret chef hos Odense Brandvæsen.

På skadestuen på Odense Universitetshospital sker det ofte, at mange familiemedlemmer dukker op for at få vished om ofrenes skæbne.

- Det er ingen tvivl om, at det er en etnisk anderledes ting. De har nok et tættere familieforhold end os, men vi plejer som regel at løse det. Sker det, at tingene løber af sporet, så har vi en fast aftale om at kontakte politiet, og det gør vi vel to-tre gange om året, siger ledende overlæge og leder af skadestuen Niels Dieter Röck.

At det er kulturelt betinget, at der møder ekstra mange pårørende op ved trafikuheld og -ulykker, når der er tale om et offer med anden etnisk baggrund end dansk, er ikke kun opfattelsen hos politi og redningsfolk.

Udtryk for sympati

Også Mohammed Mansour, der er socialdemokratisk medlem af byrådet i Odense og selv har indvandrerbaggrund, mener, det er kulturelle forskelle, der kommer til udtryk ved den slags episoder:

- Når så mange familiemedlemmer møder op, gør de det for at vise deres gode vilje og sympati til den tilskadekomne. Intet andet, siger Mohammed Mansour.

Ved et mirakel slap den 23-årige fra ulykken med kun et brækket bækken.

Familier presser redningsfolk

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce