Færre klubber i Odense: Børn må cykle op mod ti kilometer

Grafik: Mikkel Petersen

Færre klubber i Odense: Børn må cykle op mod ti kilometer

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Fra august bliver Odense Kommunes 35 fritids- og ungdomsklubber erstattet af ti ungdomscentre. Det betyder, at især børn i udkanten af kommunen kan få langt til klub.

Odense: Efter sommerferien kan børn i udkanten af Odense risikere at skulle cykle langt for at komme i fritidsklub.

Det vil få nogle af dem til at vælge klubben fra, vurderer ungdomsskoleleder Carsten Djursaa, men den risiko er rådmand Susanne Crawley Larsen (R) klar til at tage.

Odense Kommune har i dag 35 forskellige fritids- og ungdomsklubber, men de bliver til august reduceret til ti større ungdomscentre. Adresserne på syv af de nye centre har kommunen netop offentliggjort, og de ligger forholdsvist centralt i kommunen.

- Derfor er der også nogle forældre og børn, der vil opleve en markant ændring i negativ retning i forhold til nærhed, siger ungdomsskoleleder Carsten Djursaa.

  

Det er yderkanten, der bliver hårdest ramt. Det kan for eksempel være Ubberud eller Lumby

 

Carsten Djursaa, ungdomsskoleleder

Ti kilometer til klub

Han gætter på, at de børn, der nu får længst til klub, skal cykle omkring 10 kilometer.

- Det er yderkanten, der bliver hårdest ramt. Det kan for eksempel være Ubberud eller Lumby.

- Vi har kigget på, hvordan vi med rimelighed kan gøre afstandene så korte som muligt. Derfor er det også ekstremerne, der har så langt. Børn i Hjallese vil ikke mærke nogen forskel, fordi der er vi stadig på skolens matrikel. Der vil være stor variation i, hvordan børn hen over byen vil opleve den nye struktur, forklarer Carsten Djursaa.

Den nye struktur vil få betydning for børn i alderen 11 til 18 år, det vil sige elever fra femte klasse og op efter. Fjerde klasse, som i dag får samme tilbud om klub, vil fremover blive tilbudt en anderledes SFO-ordning på deres kommunale folkeskole.

Den nye struktur skyldes, at Børn- og Ungeudvalget har besluttet, at der skal spares otte millioner kroner på fritids- og ungdomsklubberne. Penge, der i stedet skal bruges på udsatte børn.

Forventer færre børn

De fleste af de ti ungdomscentre skal placeres, hvor der i dag allerede er klubber. Carsten Djursaa mener dog ikke, at det bliver et problem at få plads til de overskydende børn fra de 25 klubber, som lukker til august.

- Vi har ikke samme ambition om det daglige antal, som vi har nu. Det varierer meget, men mindst 50 procent af børnene i 4.-5.-6. klasse i yderområderne ser vi hver dag. Den tilstedeværelse vil vi ikke se i de nye tilbud. Her vil de komme en gang i mellem, og dem, der bor tættest på, vil komme oftere, forventer ungdomsskolelederen.

Også børn- og ungerådmand Susanne Crawley Larsen (R) erkender, at de omfattende ændringer vil betyde færre børn i klubberne.

- Jeg vedstår, at vi risikerer, at nogle ikke vil bruge tilbuddet, siger hun.

Men vil ikke gætte på, hvor mange børn det handler om.

- Er det ikke en høj pris at betale?

- Nej, det er jeg ikke nervøs for. Det bliver et anderledes klubtilbud. Nogle vil se det som et dårligere tilbud, fordi de skal køre længere, og andre vil se det som et bedre tilbud, fordi det nu bliver større, mere spændende og med flere tilbud, siger rådmanden.

- Ungdomsskolerne er ekstremt dygtige til at lave noget, børnene gerne vil. Og børn kan godt finde ud af at cykle nogle kilometer efter noget, de synes er spændende og sjovt. Vi har elever fra Seden, der cykler ind til Falen for at være i skolehaven "Haver til Maver". Børn er mobile, understreger hun.

Fritidsvejledere består

Heller ikke de udsatte børn, der i særlig grad kan have godt gavn af at bruge eftermiddagstidstimerne i en klub, men som måske ikke magter de længere distancer, er Susanne Crawley Larsen bekymret for.

- Jeg kender godt argumenterne for, at klubberne også er vigtige for udsatte børn, og den del har vi prøvet at bevare bedst muligt. Det har været vigtigt for mig, konstaterer hun.

Derfor er der fortsat midler til de såkaldte fritidsvejledere, der hjælper børn ind i fritidsinteresser ved for eksempel at hente dem hjemme og køre dem til fodbold eller sørge for det par gummisko, der mangler.

Foreløbig er der altså adresser på syv af de ti nye ungdomscentre, og med udgangen af marts bliver de sidste tre formentlig også placeret. Sikkert er det dog, at det bliver i områderne Bolbro, Tingløkke og Kroggård.

Fremover vil børnene ikke geografisk høre til én klub, men kunne vælge frit mellem de nye centre.

Klik på kortet herunder, og få overblik over, hvor de ti nye ungdomscentre skal ligge.

Færre klubber i Odense: Børn må cykle op mod ti kilometer

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce