Færdselsmandens farvel

Hvis Ove Rasmussen må blinke en tåre væk, når han lukker døren til Færdselsskolen efter sig for sidste gang ved årsskiftet, skal han ikke høre noget for det. Han forlader et livsværk og en gerning, som dårligt kan kaldes andet end god.
Foto: Kim Rune

Færdselsmandens farvel

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

STOPPER: Færdselsskolens førstemand gennem 36 år træder modvilligt på bremsen

ODENSE: Har man sagt Færdselsskolen i Odense, har man også sagt Ove Rasmussen.

Siden 1967 har han ledet den praktiske færdselsundervisning af tusinder og atter tusinder af Odense-børn.

Ove Rasmussen er Færdselsskolen.

Med en klump i halsen

Derfor bliver det med en genstridig klump i halsen, han låser øvelsesanlægget på Risingsvej og sit kontor på Risingskolen efter sig for sidste gang ved årsskiftet, hvor han går på pension.

- Det har været svært det sidste halve år, for hver gang kan jeg sige: det her er sidste gang. Det bliver højst mærkværdigt at låse af for sidste gang i 36 år.

- Til gengæld har jeg det særdeles godt med, at skolen fortsætter med en ny leder og ikke skal lukkes, hvilket var tæt på tidligere i år, siger Ove Rasmussen.

Færdselsskolen blev oprettet dengang i slutningen af 60'erne i et primitivt kælderlokale, som skolen delte med nogle KFUM-spejdere.

Visionære politikere

- Den blev oprettet, fordi vi havde nogle visionære politikere og embedsmænd, der så, at der måtte gøres noget for børn og trafik. Færdselslære var dengang noget med færdselsregler og -tavler, men fordi du lærer, hvordan du skal opføre dig i trafikken, er det ikke sikkert, du overlever.

Ove Rasmussen underviste dengang som lærer på Risingskolen, og søgte jobbet, da det blev oprettet.

- Vi lavede et stykke pionerarbejde med at gøre undervisningen mere praktisk betonet. Det blev i højere grad en undervisning i barnets egen og andres adfærd i trafikken.

Øvelsesanlægget på Risingsvej blev bygget i 1967, og her har han i samarbejde med 12 politibetjente undervist skoleelever lige siden.

7000 elever kommer på anlægget hvert år. Både gående børnehaveklasser og cyklende 4. og 5. klasser.

Færdselsskolen er et supplement til den færdselsundervisning, der bliver givet på skolerne.

Skolen er med til at afvikle skolestartskampagner, lygtekontrol ved skolerne, banetræf på Odense Cykelbane og cyklistprøver for 6. klasserne. Ligesom den er med til at planlægge trafiksanering på skolevejene.

Taler helst om færdsel

Ove Rasmussen kan tale med 120 kilometer i timen, når det handler om børns sikkerhed i trafikken. Men bliver spørgsmålene mere personlige, er han straks helt nede i første gear.

Hvad skal du så lave bagefter?

- Foreløbig har jeg ikke lagt nogen planer. Men jeg vil nok tilmelde mig nogle kurser i sprog, specielt engelsk. Min kone og jeg skal sikkert også på nogle storbyrejser og så ellers dyrke sommerhuset.

Synes du børnene har forandret sig, siden dengang du begyndte?

- Nej, når de kommer på Færdselsskolen, så er der ikke nogen forskel. De er meget optagede af at komme her. Men der er en tendens til, at børn cykler lidt mindre på grund af den stigende trafik.

- Vi oplever også, at børnene bliver transporteret i skole af forældrene. Vi vil hellere have, at de lærer at begå sig i trafikken, ligesom det jo også giver noget fysisk aktivitet.

Hvad har drevet og fastholdt dig i så mange år?

- Børn og trafik er i sig selv et fantastisk spændende emne.Og så kan man virkelig se, at indsatsen giver resultater. For eksempel er børnenes lygtefejl faldet fra 29 procent i midten af 80'erne til 8,3 procent i dag.

Kun ganske få andre danske kommuner har noget, der ligner Færdselsskolen, hvis undervisning har dannet forbillede for en lignende indsats i både Norge og England.

- Det glædede mig at opleve, at vi fortsat har politikernes bevågenhed og opbakning, og at de forhindrede forvaltningens planer om lukning. Men det er også vigtigt med nogle ildsjæle i det her arbejde. Det er et langt sejt træk og et dagligt slid, mener Ove Rasmussen.

Hans efterfølger, Karsten Henningsen, kommer ikke til at stå på bar bund. Planerne ligger fast i måneder frem, og ellers er Ove Rasmussen parat med nogle gode råd over telefonen.

- Jo, jeg kan godt holde mig væk. Men det bliver svært, siger han.

Færdselsmandens farvel

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce