Indleveret hittegods fra september ryger snart på auktion, så du skal skynde dig at hente dine glemte sager inden jul.

Decembers julefrokoster mærkes tydeligt hos Fyns Politis Hittegodskontor på Rugårdsvej i Odense. Her strømmer det for tiden ind med jakker, sko, kjoler, tasker og glemte tegnebøger, som er blevet væk fra deres rette ejere under juletumulten i byens natteliv.

For at få plads til nye glemte ting og sager må hittegodskontoret løbende rydde ud i de gamle. Glemte genstande - dog ikke cykler - opbevares i tre måneder, hvorefter det enten destrueres eller sættes på auktion.

Om få uger skal alt, der er indleveret i september, væk, og det betyder, at der kan være en lille skilling på vej til ærlige fynboer. De får nemlig del i de penge, som hittegodset indbringer på auktionen.

- Hvis en ejer ikke melder sig - og genstandene bliver solgt på en auktion, så kan finderen få en tredjedel af det beløb, genstanden indbringer, forklarer Dorthe Wittrup-Thomsen, Hittegodskontoret hos Fyns Politi.

Men det er kun, hvis finderen på forhånd har bedt om at få en findeløn.

- Ofte frabeder finderne sig at få noget for ulejligheden. De betragter det nærmest som en borgerpligt at aflevere tingene hos os, siger Dorthe Wittrup-Thomsen.

Det er da heller ikke alle, der får en findeløn, for det er op til ejeren at afgøre, om vedkommende vil belønne den ærlige medborger.

- Men langt de fleste bliver så glade over at få deres ting tilbage, at de betænker finderen med et beløb. Det er typisk fra en 50'er og opefter, oplyser hun.

Kun når der er tale om kontanter er der helt faste regler for størrelsen af findelønnen. Her får man 25 pct af det fundne beløb op til 500 kroner og herefter 10 pct af resten af beløbet.

Hvis der ikke dukker en ejer op inden tre måneder, får man en tredjedel af beløbet.

Fundne genstande kan afleveres på hittegodskontoret eller på politigården, hvor der er døgnåbent.

Hvis man har mistet en ejendel kan man hente den på hittegodskontoret, Rugårdsvej 130 C. Det sker ved personligt fremmøde, og kontoret har åbent tirsdag -torsdag fra 9.30-14, torsdag dog til 15. Kontoret holder lukket mellem jul og nytår.

  • Fyens Stiftstidende