Får ærespris: Sebastian hædres for knap 40 års parløb med H.C. Andersen

- Det er drengen, der drager ud mod Verdens ende, jeg godt kan lide. Det er ikke skatten selv, men mere den eventyrlige rejse, der er min drivkraft, og derfor er jeg ekstra glad for at modtage netop denne pris, siger 68-årige Sebastian. Foto: Erik Refner

Får ærespris: Sebastian hædres for knap 40 års parløb med H.C. Andersen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Musikeren Sebastian har givet H.C. Andersens digte nye melodier og gendigtet nogle af eventyrerne i sine sange, og han er slet ikke færdig med at lade sig inspirere af eventyrdigteren, siger han. Nu tildeles han Hans Christian Andersen Prisen 2018.

Man kan næsten ikke have arbejdet mere intenst med H.C. Andersen, end musikeren og komponisten Sebastian har gjort det. Han har givet H.C. Andersens digte nye melodier, og han har gendigtet eventyrerne i sine egne sange.

Derfor er Sebastian efter manges mening den helt rigtige til at modtage den ene af de tre ærespriser, der igen i år uddeles i forbindelse med eventyrdigterens fødselsdag i april. Og sådan er det egentlig også, hvis man spørger den kommende prismodtager selv:

- Engang for flere år siden underholdt jeg netop ved Hans Christian Andersen-prisfesten på Odense Teater, og da var der én, som sagde til mig, at det var da helt forkert, at jeg optrådte for prismodtagerne. For det burde have været mig, som skulle have prisen overrakt, siger den 68-årige folkekære sanger med det borgerlige navn, Knud Christensen.

Der er masser af H.C. Andersen-oplevelser i Sebastians knap 50 års tunge musikalske baggage, og en af dem, han er stolt af, er, at hans melodi til "I Danmark er jeg født" er den mest brugte, selv om der var lavet to før - nemlig Henrik Rungs i 1850, og Poul Schierbecks fra 1926.

- Men min melodi bliver sunget af så mange kor rundt omkring. Jeg ved også godt, at der er forbindelse til Odenses digter i mine sætninger, når jeg skriver vers, der lyder "du lille barn", og når jeg udgiver et album med hvide svaner på coveret, siger han.

Engang for flere år siden underholdt jeg netop ved Hans Christian Andersen-prisfesten på Odense Teater, og da var der én, som sagde til mig, at det var da helt forkert, at jeg optrådte for prismodtagerne. For det burde have været mig, som skulle have prisen overrakt.
Sebastian, komponist og sanger
Ærespriser
De tre Hans Christian Andersen Ærespriser uddeles tirsdag 3. april 2018 kl. 15.30 på Odense Teater. Normalt ville det foregå på digterens fødselsdag 2. april, men eftersom denne falder i påsken, er der i år gjort en undtagelse.

Prisen består af en kobberskulptur formet som en bog og er lavet af billedhugger Jens Galschiøt.

Priskomitéen består af formand Susanne Wiese Kristensen, professor på KU Christian Benne, forstander Karsten Eskildsen, projektleder Thomas de Mik, advokat Jan Moosmand og godsejer Jacob Rosenkrantz.

Uddelingen af priser har fundet sted siden 1996 og er hidtil givet til 62 personer og organisationer fordelt på 12 forskellige lande.

Se mere på www.hans-christian-andersen-priskomite.dk

Politik og erotik

Det er ikke første gang, Sebastian kan lade sig hylde for sit arbejde med H.C. Andersen på Odense Teater, når han lidt over en måned bliver kaldt op på scenen. I forbindelse med 200-året for digterens fødsel i 2005 skrev han musikken til den roste forestilling, "Kærlighedens Farve", som blev instrueret af Kasper Wilton og havde Stig Rossen i en af de bærende rolle. Forestillingen var teatrets bud på en jubilæumsfejring.

- I den forbindelse læste jeg romanen "Mulatten", som forestillingen bygger på, og det er jo en historie fyldt af både politik og erotik. H.C. Andersen havde en kæmpe stor produktion og har skrevet utrolig meget forskelligt, men det er som regel de samme eventyr, der bliver brugt igen og igen. Kun på H.C. Andersen-hotellet bruger de alle de forskellige eventyrnavne på dørene, siger Sebastian.

I det hele taget har H.C. Andersen fulgt Sebastian som en skygge, siden han i 1980 første gang lænede sig professionelt op ad eventyrforfatteren.

- H.C. Andersen har været en del af mit arbejdsliv, siden jeg satte min første musical, Nattergalen, op. Nattergalen er jo en slags minimusical. Siden fik den nyt liv på tv og ekstra sange på Folketeatret, siger Sebastian.

- Hans eventyr bliver ved at inspirere mig. Jeg bruger dem, og jeg laver også om på dem ind imellem, men det sker altid med stor respekt for hans værker. For det er jo netop hans værker, mens jeg skal finde min egen vej, fortsætter han.

Eventyret som indgang

Sebastian er ikke bleg for at kalde sin inspiration fra H.C. Andersen for kærlighed og for en kilde, der langt fra er udtømt. Koncertgængerne til Sebastians næsten-udsolgte forårsturné kan godt begynde at glæde sig til at få serveret nogle af de eventyrinspirerede sange. Turnéen, som hænger sammen med hans seneste udgivelse, "Sange til drømmescenariet", der også er hans 30. studiealbum, begynder midt i april.

- Jeg tænker da, at jeg vil markere min prismodtagelse ved at tage lidt flere af mine H.C. Andersen-sange med i repertoiret, siger Sebastian.

Rollefordelingen i det mere end 40 år lange forhold mellem ham og den fynske digter har altid været temmelig præcis:

- Jeg er altid komponisten, mens teksten har været en blanding af hans ord og mine ord, siger musikeren, der blandt andet er glad for den sang, han har skrevet om eventyret "Konen med æggene".

Det er den eventyrlige indgangsvinkel mere end personen og mennesket H.C. Andersen, Sebastian har kastet sig over:

- Det er drengen, der drager ud mod Verdens ende, jeg godt kan lide. Det er ikke skatten selv, men mere den eventyrlige rejse, der er min drivkraft, og derfor er jeg ekstra glad for at modtage netop denne pris, siger han, der erkender at være inspireret af andre eventyr end H.C. Andersens.

Når han har skrevet musicals som "Ronja Røverdatter", "Skatteøen" og "Hodja fra Pjort", er der tydelige referencer til andre kilder som Astrid Lindgren, en kendt piratroman og fortællinger fra 1001 nat.

Sange i HCA Paraden

At Sebastian er nært forbundet med eventyrfortællingerne i Odense bør være tydeligt for alle, der om sommeren lader sig underholde af H.C. Andersen Paraden. Mange af paradens kendte sange er hentet fra Sebastians plade "I Danmark er jeg født", som udkom i 2012, og Sebastian har også selv været i Lotzes Have for at høre dem fremført af Torben Iversen og alle paradens børn.

- Jeg har selv genbrugt noget af instrumentalmusikken, som jeg skrev til "Dyndkongens datter", som underlægningsmusik til oplæsning af "Den lille pige med svovlstikkerne" - det er sidste nummer på "I Danmark er jeg født"-pladen. Sådan arbejdede H.C. Andersen jo også selv. Når man læser hans eventyr, digte og dagbøger, ser man, at han ind imellem vender tilbage til samme temaer, siger Sebastian.

Det er heller ikke sidste gang, Sebastian har tænkt sig at danne parløb med H.C. Andersen og hans værker.

Allerede før musikeren vidste, han skulle modtage æresprisen ved årets prisuddeling, gik han og tænkte over, at det kunne være dejligt at lave en teater-koncert med forskellige af hans nye og gamle eventyrinspirerede sange. En fortælling, der ikke knyttes op på et bestemt eventyr men som favner sangene.

- Jeg har for eksempel lige skrevet sangen "Klodshans", som har sin egen tekst men naturligvis er inspireret af eventyret. Uden at afsløre for meget kan jeg godt sige, at jeg forsøger at finde et teater, der vil være med til at arrangere en teaterkoncert, siger han.

Prisuddelingen finder sted på Odense Teater 3. april kl. 15.30.

Får ærespris: Sebastian hædres for knap 40 års parløb med H.C. Andersen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce